Az előkészítési munkák több hónapja zajlanak, és május 10-én hétfőn végre a közönség is találkozhat a Hangfoglaló Program nagyszabású vállalásával. A Hangfoglaló tematikus műsorait YouTube-on követheti minden érdeklődő, a kínálatban helyet kapnak élő koncertek, portrék, és életút interjúk is.

A Hangfoglaló Program még 2020 év végén csatlakozott a Petőfi Irodalmi Ügynökség Könnyűzenei Igazgatóságához. A 2021-ben elfogadott Könnyűzenei Stratégia részeként a Hangfoglaló Program dinamikusan változik, és jelentősége egyre meghatározóbbá válik a hazai könnyűzenei-popkulturális térben. A bővülés részeként indul május 10-én hétfőn a Hangfoglaló videósorozat, amely napi rendszerességgel jelentkezik új kulturális műsorokkal. Az új platform (amely a Hangfoglaló Program YouTube csatornáján kap helyet) lehetőséget biztosít a hazai zenészek, művészek munkásságának nagyobb nyilvánosság előtti bemutatására, emellett reflektálni kíván az aktuális popkulturális jelenségekre is.

A tágabb értelemben vett populáris kultúra a mindennapjaink része és alakítója. „Mi vagyunk a saját magunk kortársai.  – akár ez is lehetne a csatorna szlogenje. Az új felület ezt a színes, modern kínálatot szeretné minél árnyaltabban bemutatni. A műsorstruktúra az erőteljes könyűzenei tematikán túl kitekintést nyújt a társművészetek területén feltűnő újdonságokra és alkotókra is.

És hogy milyen jellegű műsorokra számíthat a közönség? Különleges helyszíneken forgatott, modern klasszikus zenei-, és könnyűzenei minikoncert-sorozatokra, lebilincselő portréműsorokra. A sorozatok a magyar zenei élet szereplői mellett, divattervezőktől kezdve a festő-, fotó- , videó- vagy tetoválóművészekig mutatnak be alkotókat saját művészetükön keresztül. Látni fogjuk, hogy ezek a világok milyen harmonikus egységet alkotnak. Zenészek ajánlják kedvenc könyveiket, írók elemeznek rap szövegeket, színészek szavalnak popdalokat. Egy rendhagyó gasztronómiai műsorban egy-egy zenész kedvelt ételei mellett gyermekkori emlékei is terítékre kerülnek.

„Generációnk kultúrafogyasztása nagy százalékban multimédiás felületeken történik. A változást nekünk is követnünk kell, hiszen az értékteremtés nem jöhet létre elérés nélkül, és a közönség nélkül. A könnyűzene mindenkié. Azt, amit mi tudunk, azt nem tudja senki más – saját kulturális értékeink és egyediségünk tesznek minket eredetivé és értékállóvá” – mondta el Dénes Adél, a Hangfoglaló Program szakmai igazgatója.

A Hangfoglaló Program megújult tartalmait bárki elérheti a YouTube-on, ahol a műsorok szerinti lejátszási listák hétről-hétre bővülnek. Az első, Ütem névre keresztelt műsor május 10-én a hazai színtér egyik legizgalmasabb alakjával, iamyank-kal indul. Még ezen a héten bemutatkozik az Életút és a Muzik sorozat is, előbbi Mező Misit (Magna Cum Laude), utóbbi Solére-t látja vendégül.