A Guy Called Gerald – polgári nevén Gerald Simpson – néhány nappal ezelőtt egy közleményt adott ki a Facebook-on, miszerint soha nem kapott pénzt Voodoo Ray című kislemezének vagy a rákövetkező évben megjelenő „Hot Lemonade” című albumának eladásából.

Ez már csak azért is érdekes, mert az 1988-as kiadású zenére minden idők egyik legsikeresebb acid house szerzeményeként tekintünk. Az Egyesült Királyság összesített kislemezlistáján a 12. helyen végzett és később az Egyesült Államokban is piacra dobták. Ahhoz képest, hogy egy 33 éves zenéről beszélünk több, mint 1, 2 millió megtekintés felett jár a Youtube-on.

A kérdéses szerzeményt és albumot egyaránt megjelentető Rham Records 1992-ben szüntette be tevékenységét, miután a label tulajdonosa, Peter Leay egész egyszerűen köddé vált. Azt azonban még elárulta előtte, hogy a kiadvány korábbi disztribútora is bedőlt.

„Peter Leay eltűnésével az egész jövőmbe vetett hitem is köddé vált. Úgy terveztem, hogy saját stúdiót fogok építeni Manchesterben, ahol hozzám hasonló művészeknek nyújtottam volna segítséget.”

Később Simpson-nak sikerült rábukkannia Peter Leay nyomára, a pénzét azonban nem sikerült visszaszerezni, mert egy Merseyside-beli (észak-angliai megye) sarki boltba forgatták. Simpson azt is elmesélte, hogy 2019-ben újra élesztette a Rham Records-ot egy tag, aki korábban Peter Leay asszisztenseként tevékenykedett és engedély nélkül töltötte fel a zenéit a Spotify-ra, anélkül hogy kifizette volna neki a jogdíj után járó részt.

A Rham Records az eset után rögtön kiadót egy közleményt, melyben megcáfolták A Guy Called Gerald állításait: „Tudunk Gerald Simpson legutóbbi közösségi média-bejegyzéséről a jogdíjak kifizetésével kapcsolatban. Cáfoljuk a nyilatkozatában szereplő állításokat és az eseményekre vonatkozó visszaemlékezéseit. Többször is megpróbáltunk kommunikálni Geralddal és a menedzserével a neki járó jogdíjak kifizetése érdekében, de eddig nem vett tudomást rólunk. Ha Gerald kapcsolatba kíván lépni velünk, szívesen elküldjük neki azonnal az összes pénzt, ami neki jár.”.

Simpson szerint ez azonban hazugság.

A Guy Called Gerald 2006-ban az A38-on is zenélt. A hajó oldalán így hirdették az eseményt: „A nemzetközi elektronikus színtér egyik legbefolyásosabb alakja először Magyarországon! A Gerald nevű srác pályája a nyolcvanas évek végén indult – hol máshol, mint – Manchesterben. Klasszikus döngölős chicagói house-on és detroiti technón keresztül jutott el a legendás 808 State tagságáig. Stílusa egy idő után eklektikusabbá vált, a jungle-ba éppúgy belekóstolt, mint a drum and bassbe. A villódzó, mindig újra éhes manchesteri szcéna egyik legnagyobb újítójaként minden stílusirányzaton rajta hagyta összetévesztethetelen kézjegyét, és mostanra igazi eklektikus és változatos DJ-vé és producerré érett.”