Méghozzá szó szerint, ugyanis a chilei illetőségű Arido Records legújabb digitális válogatáslemeze a „Cosmonauta” címet viseli. Ez a kiadó első digitális megjelenése. Összesen 10 original felvételt tartalmaz. A kozmonautákat a világ legkülönbözőbb pontjáról válogatták össze, fellelhető argentin, brazil, chilei, kolumbiai, magyar, olasz és mexikói producerek munkái is. Ezek a zenék nem egy kaptafára íródtak, mindegyik zene különleges és az adott producer techno-ról alkotott elképzelését hivatott bemutatni, legyen szó hipnotikus hangzásról vagy éppen lázadással teli ritmusszekciókig.

Cosmic Xplorer zenéje rögtön magával ránt. Poliritmikus, repetatív ütemek jellemzik, amit az időnként felbukkanó cinek és sci-fi hangzás tesz teljessé, ami kiválóan működik a tánctéren.

„Mindannyian a végtelen univerzum darabjai vagyunk, állandó mozgásban és tökéletes összhangban a kozmosz többi részével.” – jellemezte a lemezt a kiadó.

Cosmic Xplorer pedig megosztott néhány kulisszatitkot az előkészületekről is: „Még február végén írt rám Alvaro az Arido records A&R-je, hogy küldjek nekik demót aztán pár héttel később pedig megint rám írt, hogy júliusra terveznek egy VA compilation-t és küldjek be demót mindenképp. Mikor kicsit jobban utánanéztem a kiadónak rájöttem, hogy ők nem tréfálnak. Juan Trujillo, Eduardo De La Calle, Joaquin Ruiz és Dj Surgeles is kiadott zenéket náluk. Érdekesség, hogy a kíváncsiság kedvéért nem csak egy mixdown-t küldtem a zenéből, hanem magam le is mastereltem és a saját master verziót is elküldtem. Annyira tetszett nekik végül a saját masterem, hogy végül azt adták ki, annak ellenére, hogy egy ilyen válogatásnál kényesen ügyelnek arra, hogy minden zene kb. ugyanazon az “ipari” standard jelszinteket hozza. A “Possible First Contact” alapját adó hipnotikus synth hangot vicces mód egy ingyen bárki számra hozzáférhető nyílt forráskódú hybrid virtuális szintetizátor adja. Még egy érv amellett, hogy feltörekvő producereknek koránt sem kell csillógó-villló hardware, ahhoz hogy jó zenéket készítsenek.”

Cosmic Xplorer 2020-ban indult útjára. A projekt mögött álló Hevesi Dani viszont már a 90-es évek közepe óta foglalkozik undergound elektonikus zenével, azóta több pozíciót betöltve támogatja a műfajt. Debütáló albuma rögtön egy francia kiadó, a Lune Records gondozásában látott napvilágot. Az Xploration of the Unknown összesen hat új zenét tartalmazott. Mindegyik tele van energiával, mégis hipnotikus, kellően magas érzelmi és értelmi intelligencia szinttel. Ezt követte egy EP, ami februárban jelent meg hazánk egyik legismertebb techno kiadójának, a Panel Trax Records sublabelének, a NNULZ címkéje alatt. Ezután megalapította saját kiadóját, ahol június 2-án jött ki a saját EP-je.

Youtube: https://music.youtube.com/watch?v=x6e_VYq79gE&list=RDAMVMx6e_VYq79gE
Spotify: https://open.spotify.com/album/1DazgnVxBJUIpu5ztrqcsn
Bandcamp: https://aridorecords.bandcamp.com/album/cosmonauta
Beatport: https://www.beatport.com/release/cosmonauta/3444168?utm_source=toneden&utm_medium=bp_affiliate&utm_campaign=ToneDen