Van egy hely Budán, az erdőben, ahol hangos a fakopáncs, csűrből ropog a techno, kevés a térerő, nagy a tábortűz, napfényes frizbitisztás mellett zajlik a koncert. Itt, a János-hegy egyik kevésbé ismert gerincének titkos tövében lehet túrázni, sátrazni, őrjöngeni és ezért csak negyed órát kell utazni a Moszkvától. Fű, fa, fauna, familiáris együtthatók! Becsületszavunk cserkészi minősítésű.

Kolorádó a város és a természet határán található. Ez a harmonikus ambivalencia az egész fesztivált jellemzi. A napfényes workshopok, amelyek során makramézunk, rajzolunk, meditálunk és játszunk szépen-lassan színházi előadásokba, tánc- és egyéb művészeti performanszokba folynak át, majd pedig élőkoncerteknek adják át a helyüket, amiket akaratlanul is hajnalba nyúló táncolás követ. A legjobb az egészben pedig az, hogy a fesztivál területén sehol nincs WIFI vagy adatforgalom, ezért nincs más lehetőség, egymással kell kapcsolódni.

Augusztus 11-én délután 4 órától várja a bentlakókat és a hazajárós bulizókat a fesztivál, akik a számtalan közlekedési lehetőség egyikével megérkeznek, hogy bevegyék a Budai hegyeket.

A fesztivál augusztusra halasztásának köszönhetően sikerült megoldanunk, hogy külföldi fellépőink is velünk tarthassanak. Alice Phoebe Lou a naplemente színeiben énekel, gitárját szorosan magához ölelve a Székelykapunál csütörtök este, amikor szürkébe hajlanak már a Kolorádó feletti fények. Helena Hauff, a hamburgi elektronikus színtér ikonikus alakja szombaton hajnalban robbantja fel a Csűrt, a Kolorádó hangulatos fatetős színpadát. Hunee dj és producer Berlinből, Roza Terenzi egészen Ausztráliából utaznak Kolorádóba. Legfrissebb nemzetközi fellépőként Bjarki, izlandi dj-producer-félisten, és a bécsi-brit Codex Empire csatlakozott, aki a Technokunst közönség számára már ismerős lehet.

Nehezen tudnánk már a fesztivált elképzelni az Analog Balaton karcos elejktronikája, a Freakin’ Disco űrbéli kalandozása, vagy a közelmúltban szintén friss albumot bemutató Middlemist Red lehengerlő pszichedéliája nélkül. Visszatér Kolorádóba a tavaly különösen erős lemezzel jelentkező Fran Palermo, illetve több év kihagyás után ismét csatlakozik hozzánk a Bohemian Betyars is.

Első alkalommal látogat hozzánk klasszikus zenekari felállásra hangolt álompopjával a tavalyi év egyik nagy felfedezettje, a mindössze 20 éves ДEVA, ahogy Ohnody éteri dallamai is először töltik majd meg Kolorádó erdejét.  Így tesz majd a tarsolylemezes trapben utazó Dé:Nash, a feszesebb hangzást kedvelők pedig a Run Over Dogs Keretes koncertjén töltődhetnek majd fel energiával. Egyik kedvenc, különleges helyszínünk a patakvölgy mélyén kialakított Árok, ahol az elsőkolorádózókat a Pándi Balázs – Csihar Attila alkotta Hiedelem, a visszajárókat pedig az Ajtai-Porteleki féle Qiyan andalúz történetmesélése hagy majd maradandó emlékeket a különlegességekre nyitott hallgatókban.

A KERET színpadja idén is  a merészebb szélsőségek epicentruma lesz. Villö Acetone-nal, HOLIval, a Human Ramennel, és a Megtűrtekkel a budapesti éjszaka őrült alakjai is megjelennek.

A Kolorádó erejét kezdetektől fogva a sokszínű közössége adta, ezért idén is kiemelt hangsúlyt fektetünk a hazai zenei-kulturális élet legváltozatosabb szegleteiből meghívott közreműködő szervező-alkotó csapatokra. Kezdetektől fogva velünk tart a TakaTuka környezettudatos, önfenntartó kollektívája, ahogy a hazai kortárs techno zászlóshajója, a Technokunst is. Először tart velünk BPM felcsavárásban határokat nem ismerő Davoria kollektívája, ahogy a hazai queer közeg egyik legaktívabb képviselője, az OMOH is. A nemzenei programokat ezúttal már hivatalosan is az AZVLM lányok kezébe adtuk, a legfrissebb trap/cloudrap/drill világot pedig az On The Low krú fogja reprezentálni három napon át a Csűrben.

Nappal, amikor nem dübörög a zene a hangszórókból, olyan civil szervezetek programjai történnek majd Kolorádó-szerte, mint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, vagy a NANE. Az erdőben és a mezőn is installációk várják a fesziválozókat, de kreatív-interaktív és érzékenyítő játékokban is részt vehetnek. Fontos, hogy a szórakozás ne csak elvegyen – energiát, időt – de adjon is, így minden nap együtt jógázunk, meditálunk, gyógyulunk és elmélyülünk a természetben.

De nemcsak a sokszínűség az az alapérték, amit nagyon fontosnak tartunk. Az, hogy a természetben lehetünk, nagyon sokat jelent számunkra, és szeretnénk visszaadni is, nemcsak elvenni. Évről évre igyekszünk egyre tudatosabban alakítani a programjainkat, és a hulladéktermelésünket is minimalizáljuk. Ez az első év, hogy programfüzetünk csak digitális formában lesz elérhető, ezzel pedig legalább 100 kilogram hulladéktól mentjük meg azt az erdőt, ahol a legszebb pillanatainkat élhetjük át.

A programfüzet ezen a linken érhető el: https://kolorado.hu/programfuzet/

Minden évben házirendet készítünk, ahol részletesen leírjuk, mikor és hogyan lehet bejutni a fesztiválra. A listán megtalálható az is, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be Kolorádó területére, de az is, hogy nincs WIFI, vagy hogyan kell kijutni a fesztivál területére.

 https://kolorado.hu/hazirend/

https://kolorado.hu/kijutas/

Péntek délután 15 órai indulással sajtóbejárást tartunk, gyülekező a Csűr mellett!

Ebbe a mappába pedig összegyűjtünk minden nap egy válogatást nektek a fotóanyagunkból, ha esetleg saját fotós nélkül érkeznétek.

Találkozunk Kolorádóban!