2021. májusában az Egyesült Államok kivonult Afganisztánból, majd nem sokkal később ismét a – 20 évvel korábban már elűzött – tálibok kerültek hatalomra, akik az iszlám jog (saría) legszigorúbb változatát alkalmazva teljesen háttérbe szorítják a humanitárius jogokat és súlyosan alárendelt szerepben tartva a nőket, kötelezővé téve a teljes testet elfedő burka viselését is. A zenét is betiltották az országban. A tálibok elkezdték megsemmisíteni a fellelhető hangszereket, munkanélküliségre ítélve ezzel zenészeket, hangszerkészítőket és énekeseket.

„A zene tiltott az iszlámban, de reméljük, képesek leszünk meggyőzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, és nem kell nyomást gyakorolnunk.” –nyilatkozta a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid a New York Timesnak. Bár a tálibok azt állítják, hogy ők már nem ugyanazok, akik a ’90-es években rettegésben tartották az afgán népet. Csakhogy azok a tálibok is betiltották a zenét, de nem csak azt, hanem a televíziót és a mozit is, aki pedig megszegte a szabályokat, azt súlyosan megbüntették.

Az akkori tálib harcosok leverése után a zene virágzani kezdett Afganisztánban. Bár az nyilvánvaló, hogy Afganisztán soha nem volt az a hely, ahová nemzetközi DJ-k járnak fellépni, azonban volt kivétel. Paul Kalkbrenner két alkalommal is zenélt az országban 2010 és 2011-ben. Méghozzá az országban állomásozó német katonáknak számára. Ezekért a fellépésekért pedig természetesen nem kért pénzt, pedig abban az időben már a legnagyobb fesztiválok headliner-ének számított.

Paul Kalkbrenner nagyon elégedetten nyilatkozott a fellépés után. Nem gondolta volna, hogy 1200 katona ekkora partyhangulatot fog okozni.

Azt már csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy korábban több olvasónk is szolgált Afganisztánban, akik hozták magukkal a kontrollerüket és amikor a honvédelmi miniszter küldöttsége az országban járt, akkor techno zenei aláfestés mellett haladt a konvoj.