Az elmúlt napokban sajnos már megint a tálibokról beszél az egész világ. Miután az Egyesült Államok kivonta a csapatait Afganisztánból, a tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd később szinte az ország teljes területét. Aki teheti, menekül innen. A tálibok augusztus 31-ig adtak haladékot az evakuálásra, A muzulmán szélsőségesek közölték, hogy azután már nem akarnak külföldi erőket látni az országban. Afganisztán lakóira ismét keserű sors vár. Az új tálib vezetés bejelentette, hogy az új törvények szerint betiltják a zenét Afganisztánban.

„A zene tiltott az iszlámban, de reméljük, képesek leszünk meggyőzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, és nem kell nyomást gyakorolnunk.” –nyilatkozta a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid a New York Timesnak. Bár a tálibok azt állítják, hogy ők már nem ugyanazok, akik a ’90-es években rettegésben tartották az afgán népet. Csakhogy azok a tálibok is betiltották a zenét, de nem csak azt, hanem a televíziót és a mozit is, aki pedig megszegte a szabályokat, azt súlyosan megbüntették.

Az akkori tálib harcosok leverése után a zene virágzani kezdett Afganisztánban. Bár az nyilvánvaló, hogy Afganisztán soha nem volt az a hely, ahová nemzetközi DJ-k járnak fellépni, azonban volt kivétel. Paul Kalkbrenner két alkalommal is zenélt az országban 2010 és 2011-ben. Méghozzá az országban állomásozó német katonáknak számára. Ezekért a fellépésekért pedig természetesen nem kért pénzt, pedig abban az időben már a legnagyobb fesztiválok headliner-ének számított.

Paul Kalkbrenner nagyon elégedetten nyilatkozott a fellépés után. Nem gondolta volna, hogy 1200 katona ekkora partyhangulatot fog okozni.

Azt már csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy korábban több olvasónk is szolgált Afganisztánban, akik hozták magukkal a kontrollerüket és amikor a honvédelmi miniszter küldöttsége az országban járt, akkor techno zenei aláfestés mellett haladt a konvoj.