A DJ Mag nem csak a lemezlovasokat rangsorolja minden évben, hanem a klubokat is. A korábbi világelső, a Space Ibiza bezárásával változás történt az élen. A brazil Green Valley három egymást követő évben is diadalmaskodott, idén azonban nem sikerült megőrizni vezető pozícióját.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi értelme van egyáltalán egy ilyen szavazásnak a jelenlegi helyzetben. A 2009-ben még első Berghain például hogyan tudott két helyet előre lépni úgy, hogy a kerthelyiséget leszámítva tizennyolc hónapja nem nyithatott ki a klub a pandémia miatt? Szóval nagyjából 0 a hitelessége ennek a szavazásnak, de azért minden évben érdemes végigböngészni a helyeket. Vannak köztük legendás egységek (mint például a Tresor, Fabric vagy a Watergate), de a lista többségét kommersz helyek alkotják.

Idén viszont megint változás történt az élen. 2021-ben az Echostage diadalmaskodott. A klub az Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben található és összesen 3000 fő befogadására alkalmas egyszerre. A 2012-ben megnyitott szórakozóhely évről-évre lépett feljebb a listán, a legmodernebb hangzásnak, lélegzetállító vizuáljának, valamint „fesztiválokat megszégyenítő programjainak” köszönhetően. Az elkövetkezendő hetekben olyan nevek fognak itt fellépni, mint például Carl Cox, Above & Beyong, Flux Pavilon, KSHMR, Don Diablo, R3hab, vagy éppen Nora en Pure, szóval azért látható, hogy nem meglepő módon az EDM dominál, de azért nyitottak a négynegyed felé is.

A 2021-es klub világranglista élmezőnye:

01. Echostage (USA)
02. Green Valley (Brazília)
03. Hï Ibiza (Spanyolország)
04. Ushuaia Ibiza (Spanyolország)
05. Bootshaus (Németország)
06. Berghain (Németország)
07. Prinworks London (Egyesült Királyság)
08. Papaya Club (Horvátország)
09. The Warehouse Project (Egyesült Királyság)
10. Exchange Los Angeles (USA)

A teljes lista megtekinthető itt: https://djmag.com/top100clubs?field_year_value=2021
Borítókép: echostage.com