Umek neve valószínűleg egyik technorajongó számára sem szorul bemutatásra. A két méteresre nőtt szlovén óriás két és fél évtizede őrzi stabil pozícióját az élvonalban. Azon kevés DJ-k egyike, akit a régi és új generáció is a magáénak érezhet. A Magyarországról érkező Facebook lájkok száma alapján mind a két alkalommal őt hozta ki a statisztika a harmadik legnépszerűbb külföldi lemezlovasnak hazánkban.

Uros Umek 1976-ban született Szlovénia fővárosában, Ljubljana-ban. Főszerepet játszott a helyi szcéna kialakulásában. Húsz évesen jelentette meg első saját zenéjét, 1999-ben megalapította saját kiadóját. A Consumer Recreation gondozásában jelent meg Lanicor című szerzeménye, ami máig az egyik legnépszerűbb techno szerzemény. De még ennél is nagyobbat ütött a 2002-es Gatex, ami sokak kedvenc zenéje mind a mai napig. Umek ráadásul nem csak producerként, hanem DJ-ként is a legnagyobbak közé tartozott már abban az időben is. Mesterien bánt egyszerre akár három lemezjátszóval is.

  Interjú - Umek

Ne felejtsük el, abban az időben még mindenki vinyl-ről zenélt, ami pedig megkövetelte a kristálytiszta mixelési technikát mindenféle rásegítés nélkül. Akkoriban még hallás alapján keverték a zenéket a DJ-k és egészen különleges képességeiről tett tanúbizonyságot az, akinek egyszerre három lemezjátszóról is ment a dolog.

Ma már csak a lehető legritkább alkalmakkor nyúl az analóg technikához.  Avantgárd művésznek tartja magát, aki az új dolgokra koncentrál. Rengeteg új zenét játszik a szettjeiben, ami csak digitális formában jelenik meg. Az új technika által olyan módon variálhatja és keverheti a zenét, ahogyan azt a régi setup-on soha nem tudta volna megtenni.

2007-ben indította el “1605” névre elkeresztelt kiadóját, a hangzásának újradefiniálása érdekében. Ekkora váltott digitálisra a stúdióban és a fellépések alkalmával. A label egyébként Umek születésnapja után (május 16) kapta a nevét. Rövid idő alatt igen nagy sikereket értek el. Saját szerzeményei rendre a Beatport listáinak élén landolnak.

Békeidőben évente nagyjából 100 fellépése van, a földkerekség összes kontinensén megfordult már, a legsötétebb underground kluboktól kezdve a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadáig bárhol otthon érzi magát. A Viberate nevű startup is az ő nevéhez fűződik, ahol a világ legnagyobb zenei platformját építik.

Umek legutóbb tavaly járt hazánkban. Legközelebb szeptember 24-én hallgathatjuk meg itthon. Az IAM Productions invitálására érkezik Budapestre, amikor is a Bécsi úton található Brandus falai között fogja elkápráztatni a rajongókat. A hazai körítésért Gaga, Polar és Colbora lesznek a felelősek.

Az early bird jegyek már elfogytak a cikk írásának pillanatában. De kedvezményes árú jegyek még elérhetőek a várhatóan teleházas bulira. Külön érdekesség, hogy normál jegyekkel ezúttal a teljes VIP rész (asztalok, bárpult, mosdó) is használható lesz.

Esemény: https://www.facebook.com/events/336128948226915