A szomorú hírt a Mute Records közösségi oldalán jelentették be először. Richard H. Kirk 65 éves volt. Halálának oka egyelőre ismeretlen.

„Richard egy igazi kreatív zseni volt – méltatta őt bejegyzésében a kiadó -, aki igen különleges utat járt be egész élete során magánemberként és zenészként egyaránt. Nagyon fog hiányozni nekünk. ”

Richard H. Kirk. 1973-ban alapította meg a Cabaret Voltaire nevű formációt, két társával – Stephen Mallinder és Chris Watson – egyetemben. A trió az elektronikus zene történetének egyik legnagyobb hatású formációja, úttörő tevékenységükkel olyan zenekarokat inspiráltak a későbbiekben, mint például a Depeche Mode vagy éppen a New Order. De ugyanekkora hatással voltak a korai amerikai house és brit techno szcénára is.

Kömlődi Ferenc így jellemezte a Cabaret Voltaire zenéjét a „Mennyek kapui – Az elektronikus zene évtizede” című könyvében, ami minden zenerajongó számára alapmű kell, hogy legyen: „Disszonánsan csengett, szatirikus szólamokat kántált a pusztába, lefárasztotta a hallgatót, fizikailag és mentálisan egyaránt. Nem tisztelték a határokat, a beidegződéseket: a zenét nem lazításnak, levezetésnek, nem a szórakoztatóipar részének, hanem tényleges üzeneteket hordozó, tudatot alakító médiumnak tartották.”

Kirk 1980-ban jelentette meg első saját albumát, ugyanis a Cabaret Voltaire 1994-es feloszlásáig párhuzamosan vitte a szóló projektjét is, ahol különböző zenei stílusokat ötvözött a táncolható techno-tól kezdve a house-on át egészen a kísérleti zenékig. Ezek a kiadványok többek között a Mute és a Warp Records címkéje alatt jelentek meg.

A Cabaret Voltaire – ami egy svájci szórakoztatóhelyről kapta a nevét – 2014 óta újra aktív. Utolsó albumuk, a „Shadow of fear” tavaly jelent meg a Mute gondozásában. Nyugodjon békében!