Az életünk minden téren gyorsan változik, köszönhetően a technológiai fejlődésnek. Ezzel együtt természetesen a szokásaink is változnak, szinte naponta jelennek meg új platformok és eszközök. Ez hatással van arra is, ahogyan zenét hallgatunk, de nem csak az egyértelmű oldalról, hogy felváltotta a fizikai formátumot a streaming, a CD-t az okostelefon, de hatással van arra is, ahogyan élőben hallgatunk zenét. Személyes zenehallgatási szokásaink társasági tevékenységből sokkal izoláltabbá vált, köszönhetően a fülhallgatóknak, és manapság koncertre járni már inkább szociális esemény, mintsem fókuszált zeneélvezet és a zenészekre figyelés. Vagy mégsem? 

A kulturális és zenei szektorban alig néhány éves jelentés méri globálisan vagy nemzeti szinten, mi is történik a zeneiparban a gazdasági oldalán, de lényegében semmilyen adattal nem rendelkezünk arról, hogy egy átlagos ember mennyit költ zenére, milyen egyedi szociológiai trendek és viselkedési minták uralják a szektort, főképp az élőzenei életben. Az EEnlarge Europe első nagy kutatása azt tűzte ki céljául, hogy olyan területekről gyűjtsön adatokat és információkat, amit korábban még nem kutattak. Az EEnlarge Europe kis klubok összefogása és kifejezetten ennek a színtérnek készült edukációs projekt, mert minden zene itt kezdődik. Céljuk ezzel a kutatással, hogy jobban megértsék a közönséget: hogyan hallgatunk zenét online és offline, hogyan hatott mindannyiunkra a pandémia mentálisan és gazdaságilag, hogyan használjuk a közösségi médiát élőzenei kontextusban. Ezt a friss tudást arra fogják használni, hogy hatékonyabban tudják talpra állítani a szektort ezután a hosszú és erősen kihívásokkal teli időszak után. 

A kutatás kérdőíve öt nyelven érhető el – angolul, magyarul, románul, szerbül és szlovénul –, segítsétek a munkájukat azzal, hogy kitöltitek: https://eenlargeeurope.com/survey/ 

A projekt alapítói öt klub négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali from Pécsről, a Moszkva Kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, Budapestről koordinálva, és az Európai Unió támogatásából valósul meg. 

EEnlarge Europe: https://eenlargeeurope.com/
Kövessétek facebookon: https://www.facebook.com/EEnlarge.Europe/
Kövessétek nstagramon: https://www.instagram.com/eenlarge.europe/

Borítókép: Getty Images/iStockphoto