Észak-Írország fővárosának lakossága a 300 ezer főt sem éri el. A helyi elektronikus zenei közösség ezért inkább hasonlít egy nagy baráti társaságra, mint egy szcénára. A tagok nem csak egymást ismerik személyesen, hanem a másik rokonságát és párját is. Gratulálnak egymásnak, ha munkahelyet változtatnak, vagy új otthonba költöznek. Ott vannak a másik esküvőjén vagy legénybúcsúján, de közben meghallgatják egymás mixeit és szorgosan véleményezik azokat. És közben olyan szlenget használnak, amit még egy másik angolszász nyelvterületen élő sem biztos, hogy megért.

„Think global, act local” – tartja a mondás. És ez maximálisan igaz rájuk. Az olyan rendezvényekkel mint például az AVA, Twitch, BreezeBlock, Plain Sailing és a DSNT az a céljuk hogy Belfast is felkerüljön a nemzetközi e-zenei térképre. Máig az egyik kedvenc Boiler Room-os felvételeimnek számít az AVA Fesztiválon rögzített szettek. Ilyen fantasztikus közönséget és energiát tényleg nem látni máshol.

  Na de ki az a srác a belfasti Boiler Room videójában?

Az 1998-as nagypénteki egyezmény hivatalosan véget vetettek a protestánsok és katolikusok közötti évszázados feszültségnek, de az 1970-es években felhúzott béke vonalat – aminek célja a felekezetek elválasztása – még ma is lezárják este 7 és reggel 7 között, hogy ezzel is megelőzzék az éjszakai zavargásokat. A megosztottság természetesen már nem olyan nyilvánvaló, mint amilyen volt a 90-es években, de Belfast táncparkettjei még mindig azt a célt szolgálják, hogy áthidalják a különbségeket.

Ha megkérdezel egy helyit, akkor szinte egészen biztosan a Thompson’s Garage nevű heti hét napon át nyitva tartó megaklubot, vagy a Shine-t fogja ajánlani, Ez utóbbit Allen Simms nyitotta meg még 1995-ben. Akkoriban ez volt az egyetlen hely a városban, ahol a különböző felekezetek békében megfértek egymás mellett. Az alapítók azóta számos rendezvénysorozatot indítottak és két fesztivál is a portfólió részét képezi. A viszonylag kevés lakos ellenére ma már olyan nagy nevek is megfordulnak errefelé, mint Adam Beyer, Marcel Dettmann vagy Nina Kraviz.

Az 1987-ben megnyitott The Limelight 750 fő befogadására képes, az épületet Belfast központjában találjuk, korábban színházként üzemelt. Dave Clarke hosszú idők óta a klub egyik rezidensének számít, pedig több, mint 1000 km választja el a lakhelyétől. A színház emléke máig érezteti hatását, a színpad több méter magas és egy kordon válassza el a közönségtől.De a füst és a lézer miatt úgyis alig látszódik a DJ személye.

Anthony Ferris 2005 óta dolgozik a Shine csapatával. „Ez a hely mindig összehozza az embereket. Katolikus közösségben nőttem fel, katolikus iskolába jártam. Amikor elmentem a Shine-ba, találkoztam először protestánsokkal.” – mesélte.

Ez a város mindennapjait jellemző feszültség azt eredményezi, hogy valami egészen különleges hangulata van az itteni underground eseményeknek. Egy 2018. augusztusában történt esetet hoznak fel példaként, amikor is a Bicep – akik egyébként helyiek – az azóta már bezárt The Bunatee nevű helyen zenéltek a Twitch meghívására. Annyira alacsony volt a belmagasság és a tömeg annyira lelkesen pumpált, hogy végül sikerült leverni a mennyezetről a csempéket. Phil Lucas, a Twitch egyik szervezője hazavitt belőle egy darabot és bekeretezte a falára.

Bicep nyomán több helyi tehetség is utat tört magának nemzetközi szinten. A legismertebbek közülük Sally C, Holly Lester, Or:la, Cromby és Hammer. A house és a techno a 90-es évek óta uralja az elektronikus zenei szcénát, de a Plain Sailing, azaz Andy Moore és Pete Gibney projektje tavaly óta új színt hozott a belfasti éjszakába. „A garage nem az a zene, ami nagy nyilvánosságot szokott kapni. Szerettünk volna valami kicsit mást ölteni a városra, meglovagolni az új dolgok hullámát, ami most történik. Úgy érzem, Belfastban most valóban megvan az igény a különlegességre.” – meséltek a projektről. A Plain Sailing kis létszámú bulikat szervez, amelyek tükrözik a promóterek zenei ízlésének széles látószögét, legyen szó garage. grime, hiphop vagy breakbeat zenékig. „Szeretnénk változatosabbá tenni a belfasti szcénát” – magyarázza Andy.

Van valami izgalmas abban, ha egy olyan közösség része vagy, ami az alapoktól épít valamit. Andy és Pete mindketten azt fontolgatták, hogy csatlakoznak a belfasti agyelszíváshoz és Londonba vagy Berlinbe költöznek, hogy zenei karriert folytassanak, amíg Andy össze nem találkozott az utcán egy barátjával. És hát Belfast-ben ez nem túl nehéz. „Azt mondta nekem, hogy valami mással próbálkozik és a belfasti közönség nyitott rá. Azt mondta: Ne menj el. Maradj, légy részese.”

A Twitch 13. születésnapi buliját az Ulster Sports Club-ban rendezik. A 2019-ben felújított hely korábban sztiptízbárként működött. A nagyteremben ma is áll egy lila színekben csillogó függöny, az eredeti mahagóni fülkék és bár is megmaradt. Az est főszereplője Move D Németországból, aki nagy népszerűségnek örvend errefelé. A hely nyüzsög. Move D a pultban áll, szemüvege a lila csillogó függönyt tükrözi, ahányszor csak lehajol, hogy lemezeket válasszon. Vörösbort és boogies-t iszik, miközben gospel house és disco zenéket játszik. Minden üvöltésnél, füttynél és ‘Yeeeeooooo!’-zástól egyre szélesebb mosoly ül az arcára. Így buliznak Belfast-ban.

Forrás: [Mixmag]