CARL COX: „MIközben zenéltem, láttam, hogy előttem halnak meg az emberek.”

Nemrég jelent meg Carl Cox önéletrajzi könyve, ahol a DJ-legenda 300 oldalon keresztül mesél karrierjének csúcspontjairól, hullámvölgyeiről és különböző vicces történeteket is megoszt az olvasókkal. A keményborítós kötet természetesen az „Oh yes, oh yes” címet viseli, utalva Carl Cox legendás védjegyének számító felkonferálására, ami egyben a pozitív hitvallását is jelképezi.

Még mindig nehezemre esik erről beszélni” – kezdi Carl Cox, több visszaemlékezve arra a végzetes éjszakára. Otthon, Hoveban ül a zenestúdiójában, de ennyi év után még mindig ott van a fájdalom a szemében, ha csak rágondol. 2007 novemberében egy fegyveres besétált a tömegbe, miközben Carl Cox Venezuelában játszott, és tüzet nyitott, megölve négy ártatlan rajongót.

Ez azon kevés alkalmak egyike, amikor Cox – akinek jellegzetes sugárzó vigyora majdnem olyan híres, mint legendás DJ szettjei – elkomorodott tekintettel néz maga elé. Később kiderült, hogy a támadást egy helyi banda követte el, akik számos hasonló dolgot vittek végbe abban az időben Venezuelában. „Nagyon nehezen tudtam az eset után talpra állni, az is megfordult bennem, hogy abbahagyom a DJ-zést. De aztán a zene segített túllépni a nehézségeken.”

Carl Cox 40 éve áll a house és a techno szcéna szolgálatában. Karizmája azt a fajta optimizmust ébreszti, amelyre szükség van ahhoz, hogy a káosz közepette is utat tör magának. Carl Cox fényesen csillogó karriert tudhat magáénak, de tevékenysége messze túlmutat a zenélésen: jótékonykodik és önzetlen erőfeszítéseket vállal fiatalokat célzó kezdeményezésekkel.

De nem csak a csillogásról és jókedvről szóltak az elmúlt évtizedek, voltak nagyon nehéz szakaszai is az életének. „Először meghalt az apám, majd az anyám, betörtek a házamba és párkapcsolatok mentek tönkre. Ekkoriban azt hittem, hogy soha nem fogok tudni ebből kilábalni és a karrieremnek is leáldozott”

Arra a kérdésre, hogy miért most jött el a megfelelő idő az önéletrajzra, egyszerűen azt válaszolja: „Most értem meg rá igazán”. Carl Cox 59 évesen még mindig fontos szerepet játszik a folyamatosan változó nemzetközi elektronikus zenei közösségben, ő maga a kezdetektől a szcéna egyik vezető személyisége. „Reálisan nézve 70 évesen már nem leszek ott” – nevezett. Amikor Cox 1971-ben először találkozott bakelitlemezekkel a Manchesterben felnőtt DJ soha nem képzelte, milyen életet kovácsol magának a zenén keresztül. Ekkor még csak kilenc éves volt. „Ezek a történetek egészen a gyerekkoromig nyúlnak vissza.”

Ha még mindig ugyanazoknak az embereknek zenélnék, akikkel együtt nőttem fel, most 40, 50 és 60 évesek lennének. Szóval az én történetem generációkon ível át, egészen addig ahol most tartunk. Gyakran kérdezik tőlem, hogy „miért vagy még mindig itt?”, vagy: „Nem hiszem el, hogy még mindig te vagy az első!” – viccelődik. Miután először kipróbálta magát lemezlovasként, a rockabilly-től a punkon át a heavy metalig mindent játszott, Később aztán havi rendszerességű műsora lett a BBC Radio 1 Essential Mix című műsorában, és a Space Ibiza rezidense lett. 2001-ben jött el az igazi fordulópont.

Cox akkor már jól ismerte Ibizát, hiszen rendszeresen visszatért a szigetre. „1985 óta minden évben elmegyek, akár zenélek, akár nem, Ibiza olyan különleges hely” – mondja. A Space 15 éven keresztül volt a második otthona. Tagadja a pletykákat, miszerint a Space valaha is újra fog nyitni.

Carl Cox most az irigylésre méltó karriert befutó, befolyásos DJ-k ranglétrájának tetején ül egészen kényelmesen, alázatosan odafent. „Én csak egy normális srác vagyok, aki bárkivel leül enni vagy inni valamit” – viccelődik. „Eljön az a pont, amikor elegem van a DJ-zésből, és csak a színfalak mögött leszek, hogy segítsek másoknak is áttörni a falakat a saját példámon keresztül.”

Carl Cox önéletrajzi könyvét ITT lehet megrendelni. Próbáltuk felvenni a menedzsmentjével a kapcsolatot egy esetleges magyar nyelvű kiadás ügyében, de sajnos többszöri megkeresésünkre sem reagáltak.

Forrás: [Mixmag]