Az ezreforduló környékére Magyarországra is begyűrűződött a breakbeat láz. Jellegzetes vonása a 4/4-es tört ütem. A legtöbb elektronikus zene alapját egy lineáris ritmuslap jelenti, ám ennél a stílusnál a ritmikába csempészve tört hatást eredményez. Innen ered az elnevezése is.

A stílus bázisa Anglia. A hiphop-ból eredeztethető. Gyakran tartalmaz ilyen elemeket (rap, szkrecss, stb.) Gyorsabb (leggyakrabban) 120-140 bpm, tempójú. Ritmusképlete a Jungle-nél egyszerűbb, de szintén tört. A funky-s beütésű dalok sem ritkák. (A Funk-break egyik legjobb előadója a: Kraak & Smaak)

Nagyon sok más zenei stílussal, hangzással találkozhatunk egy-egy dalon belül is, pl: Hip-Hop, Funky, Funk, House (Introspective), Progressive House, Elektro, Ragga (Aquasky & The Ragga Twins), Tribal, Acid. De legtöbbet a minimal techno-val. Hangszerelésében gitár is található.

A stílus legismertebb képviselői Adam Freeland, Meat Katie, Plump DJ’s, Rennie Pilgrem vagy éppen a Stanton Warrioers. A stílus fénykorában ezek az előadók headlinereknek számítottak a legnagyobb fesztiváljainkon.

Ezt a hullámot lovagolta meg a Metha által 2003-ban alapított Breakbeat Massive. Olyan nevekkel dolgozott sok éven át, mint Elite Force, Meat Katie, Evil Nine, valamint náluk debültált Magyarországra Marten Horgert, JHz, Beat Assassins, Koma & Bones, Sam Hell, Far T Loud és még sokan mások. A stílus lecsengésével és az idő múlásával a név változott, a Be Massive által szervezett bulikon mára már a techno dominál.

Most azonban egy éjszaka erejéig újra átélhetjük a régi érzést! Három éve történt hasonló dolog a csapat szervezésében. A közönség biztatására most újra nekifutnak egy hamisíthatatlan breakbeat bulinak. Lesznek itt friss és régi kedvencek. Ami a közös nevező, hogy ezen az estén csak a tört zenéké lesz a főszerep!

Line up:

Metha
Kid Panel
DSH & Retroid
Nick Behrmann

Ha újra át szeretnéd élni az érzést akkor azért, ha pedig kíváncsi vagy egy olyan stílusra, amit mostanában már alig hallani, pedig korábban ezrek tomboltak rá akkor pedig azért érdemes lenézned jövő pénteken a Zsófia Rendezvényhajóra. Egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz, úgyhogy nem érdemes kihagyni!

Esemény: https://www.facebook.com/events/s/old-skool-breakbeat-party-by-b/895636547743071/ 
Jegyek: oneticket.hu/breakbeat-party-zsofia-211112