Érdekes bejegyzésre bukkantunk a Drogkutató Központ Facebook-oldalán. Ez egy egy non-profit kutatási és oktatási szervezet, célja,hogy felhívja a figyelmet a botanikai gyógyszerek ígéretes területére,a gyógyászat fejlődése,az emberi egészség javulása és a szenvedés enyhítése érdekében.

Az USC Australia idegtudományi kutatói összefüggést találtak az alacsony dózisú ketamin-kezelés és a megnövekedett szürkeállomány között az agy depresszióval és öngyilkossággal összefüggő területein.

Az USC Thompson Intézetének tanulmányát a Psychiatry Research: Neuroimaging című folyóiratban tették közzé, és a mögötte álló csapat most egy hasonló vizsgálatot szeretne végezni a poszttraumás stressz-zavarral kapcsolatban.

A vezető szerzők, Cyrana Gallay és Grace Forsyth elmondták, hogy hathetes alacsony dózisú ketamin-kezelés után a depresszióval és az öngyilkossággal kapcsolatos agyterületek javulást mutattak.

„A depresszióban szenvedő embereknél bizonyos agyi régióiban sorvadt szövetekre számíthatunk, ami azt jelenti, hogy az agysejtek összezsugorodhatnak, leállhatnak vagy nem kommunikálnak megfelelően” – mondta Gallay. „Hat hét alacsony dózisú ketamin-kezelés után megnövekedett szürkeállomány-térfogatot találtunk az öngyilkossággal és depresszióval összefüggő kulcsfontosságú agyterületeken; hatékonyan tükrözi, hogyan nézne ki egy egészségesebb agy.”

A csoport klinikailag orális ketamint adagolt 0,05 és 3,0 mg/kg közötti mikrodózisban, ami messze elmarad az orvosi érzéstelenítésben szokásos adagolástól.

Forsyth elmondta, hogy korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony dózisú ketamin néhány napon belül elősegíti a sejtműködést, valamint növeli a sejtágakat és a kommunikációs útvonalakat.

Az alacsony dózisú ketamin aktiválja a glutamáterg rendszert, amely az agyban természetesen előforduló kémiai anyag, amely más kulcsfontosságú agyi funkciók mellett a tanulás és a memória előmozdításáért is felelős” – mondta Forsyth.

Az eredmények ugyanazon szerzőcsoport, a Translational Psychiatry című folyóiratban publikált korábbi tanulmányát követik, amely szerint a résztvevők 69 százaléka számolt be az öngyilkossági gondolatok klinikailag jelentős csökkenéséről.

A Thompson Intézet igazgatója és a tanulmány vezető kutatója, Jim Lagopoulos professzor azt mondta, hogy egyre több hasonló tanulmány mutat pozitív hatást az alacsony dózisú pszichedelikus kezeléseknek.

„A klinikai környezetben szállított pszichedelikus szerek egyre nagyobb érdeklődési kört jelentenek, és óriási lehetőségek rejlenek olyan kezelések kifejlesztésében, amelyek elérhetőek, fenntarthatóak és potenciálisan hatékonyabbak, mint a jelenlegi kezeléseink” – mondta Lagopoulos professzor. „A ketamint orvosi érzéstelenítőként használják, különösen gyermekeknél, mert annyira biztonságos és jól tolerálható. Hihetetlen múltra tekint vissza az égési sérülések áldozatainak és a műtét után felépülő veteránoknak a segítésében, és szinte véletlenül fedezték fel, hogy a mentális egészségügyben használják, miután a betegek jobb hangulatról számoltak be a kezelés után. A háború utáni időszakban azonban a visszaélések és a társadalmi megbélyegzés rontotta a ketaminról alkotott közvéleményt. De annak ellenére, hogy aggodalomra ad okot, hogy függőséget okozhat, klinikai körülmények között azt tapasztaljuk, hogy az emberek általában hosszabb ideig képesek kitartani az alacsony dózisú ketamin-kezelések között.

Lagopoulos professzor azt is el mondta, hogy sürgető szükség van a mentális egészségi problémák új és alternatív kezeléseinek mérlegelésére: „A mentálhigiénés rendszerre példátlan igény mutatkozik, ezért túl kell tekintenünk azokon a kezeléseken, amelyeket valóban hosszú ideje nem frissítettek, és olyan új lehetőségeket kell mérlegelnünk, amelyek egyre több tudományos bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek azt mutatják, hogy biztonságosak és hatékonyak.”