2017 augusztusában a rendőrség erőszakkal záratta be Oroszország egyik legjelentősebb underground klubját. A Rabitza bezárása megmutatta az állandó szakadékot a szabadság gondolatával megbirkózni nem tudó orosz hatóságok és a szovjet múlt szigorától szabadulni próbáló ifjúság kultúrája között. Míg a moszkvai underground kultúrát ilyen és ehhez hasonló csapások érték, a fővárostól 700 km-re északnyugatra fekvő Szentpéterváron viszont ekkor kezdett virágozni az alulról építkező szubkultúra.

Ott ugyanis nyílt egy új hely, amit egyből „Oroszország legvadabb klubja„-ként emlegettek. A Клуб nevű egységet kreatívok egy csoportja alapította és a brutalista stílusban épült volt állami vagongyár területén rendezkedtek be. Többnyire techno bulikat szerveztek itt feltörekvő külföldi tehetségek főszereplésével, de a helyi arcoknak is lehetőséget biztosítottak. De nem csak partik, hanem koncertek és kiállítások helyszínéül is szolgált. A helyiek egyébként csak Kisloty-nak hívták a helyet, ez az orosz szlengben savat jelent.

A klub egyik alapítója, Sasha Tsereteli így nyilatkozott a Клуб mögött meghúzódó jövőképről: „Sikerült összehozni egy erős közösséget, amely most először érzi magát valódi közösségnek. Mindig azt mondjuk, hogy ez nem a zenéről szól, hanem az emberekről, és arról, hogy összekapcsolódjunk velük, valós élményt nyújtsunk nekik, és támogatást nyújtsunk nekik.”

A közönséget szigorúan szűrték a bejáratnál, kizárandó a nem odaillő elemeket. A klub azonban sajnos nem volt hosszú életű, 2019. májusában egy 60 órás záróbuli tett pontot a történet végére, amikor is a hely minden hivatalos indoklás nélkül bezárt. A klub örökségét a hasonló néven futó kiadó viszi tovább, itt jelentette meg Schacke a Kisloty People című szerzeményét, aminek létrejöttét nyilvánvalóan a klub közönsége inspirált.

Nick Gravilov helyi fotós képeinek hála most mi is bepillantást nyerhetünk a közösség életébe.









Fotó: Forrás: [Dazed]