Deecember 4-én pozitív teszteredményt produkált Finnország külügyminisztere, ezért a skandináv ország miniszterelnök asszonyának azt tanácsolták, hogy vonuljon karanténba. Sanna Marin-nak azonban esze ágában sem volt ilyet tenni. Helyette inkább felkereste az egyik helyi klubot és elment bulizni, vállalva annak kockázatát hogy akár ő maga is tovább terjesztheti a vírust. Sanna Marin azóta nyilvánosan kért bocsánatot a Facebookon.

A Helsinki Times értesülései szerint ugyanis a a kormány illetékesei sms-ben arra kérték azokat, akik kapcsolatba kerültek a koronavírussal megfertőzött külügyminiszterrel, hogy a további intézkedésig senkivel ne kerüljenek fizikai kapcsolatba. Marin azonban csak december 5-én, vasárnap kapta meg az értesítést, mivel az üzenet a szolgálati telefonjára érkezett. Ahogy megkapta az sms-t, azonnal alávetette magát egy tesztnek, ami negatív lett.

A koronavírus járvány Finnországban alkalmazott irányelvei alapján nem kell karanténba vonulnia annak aki már átesett az összes oltáson abban az esetben, ha pozitív személlyel érintkeztek. Az irányelvek azonban azt is javasolják, hogy amíg nem tesztelik magukat, addig önként kerüljék a másokkal való érintkezést.

Sanna Marin így írt a közösségi oldalon: „Nagyon sajnálom, amiért nem tudtam, hogy ezt kell tennem.”

Sanna Marin egyébként 36 éves és 2019-ben vette át államfői kinevezését.

Borítókép: Laura Kotila / Finnish Government via Flickr