A Mayday háttérsztoriját valószínűleg sokan ismeritek. Fabian Lenz (DJ DIck) fejéből pattant ki az ötlet, miszerint csináljnak egy jótékonysági bulit, aminek a célja a DT64 rádiócsatorna megmentése. Az állomás az elektronikus zenére összpontosított, és a trance-t és a technót terjesztette a német újraegyesítés után létrejött öt új szövetségi államban. Egyik legnépszerűbb műsoruk volt például a Marusha által vezetett „Dancehall”. Sajnos a rádiót végül nem sikerült megmenteni, a DT64 eltűnt a színről, a Mayday viszont megmaradt. DJ Dick tervét egyébként testvére, Maximilian Lenz is támogatta, akit a nagyközönség csak úgy ismer, hogy Westbam. A teljesség kedvéért pedig érdemes megemlíteni William Röttger nevét is, aki szponzorként szállt be az esemény megszervezésébe.

1991. december 14-én 5000 ember tölötte meg a Weißensee csarnokot az első Mayday alkalmából. Természetesen DJ Dick és Westbam is a fellépőket erősítette, de Sven Väth, Tanith, Dave Angel, Mental Overdrive és Speedy J is zenélt a rendezvényen. Érdekesség, hogy ekkor leginkább még az angol, holland és belga producerek zenéi uralták a piacot.

A következő Mayday-re aztán 1992. április 30-án került sor Kölnben, ezután 1996-ig évente kétszer rendezték meg az eseményt, melynek Berlin, Frankfurt, vagy Dortmund adott otthont. 1997-től már csak évi egy alkalommal, április 30-án és mindig Dortmundban. 2011-ben, a Mayday 20. születésnapján 27 000 látogató jött össze, ez máig rekord. 2014-ben aztán Westbam is kiszállt a játékból, miután egyre komolyabb nézeteltérései akadtak az I-Motion csapatával, akik 2007 óta az esemény főszervezői. Az évről-évre fellépő DJ-k személyét elnézve sajnos napjainkra igen csak elkommerszesedett a német anyarendezvény.

A Mayday eleinte Budapesten is igazi sikertörténetnek számított, 2002-2005 között a Hungexpoban, 2006-ban a Budapest Sportarénában, 2007-ben a SYMA Csarnokban, 2009-ben pedig a Hajógyári Szigeten rendezték meg. Sajnos az utolsó két rendezvény már nem volt méltó a nevéhez. Lengyelországban viszont 20 éve töretlen a sikere.