Sokan szoktak arra panaszkodni, hogy mennyire túlszabályozott itthon a rendezvényszervezői szakma. Pedig ezek az intézkedések a mi biztonságunkat szolgálják. Korábban ez egyáltalán nem volt így és benne lógott a levegőben, hogy bármikor megtörténhet a baj. Ami végül be is következett, 2011-ben három embert tapostak halálra a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen. Mindössze fél évvel azután, hogy Németországban egy hasonló incidens során 21-en vesztették életüket. Mind a két tragédiát rendezési hiányosságok okozták. De sajnos olyan is előfordul, amikor a szélsőséges időjárási viszonyok szednek áldozatokat. Dél-Amerikában pedig nem ritka az, hogy egyesek felfegyverkezve indulnak el bulizni. Összeszedtünk néhány tragikus pillanatot, amik igazából mind megelőzhetőek lettek volna. Szolgáljanak intő példaként a jövőre nézve, hogy soha ne történhessenek meg hasonló esetek.

Lovaparade 2010

2010. július 24-én tümegpánik alakult ki, amikor torlódás alakult ki a beléptetési útvonalon, ami egy alagúton keresztül zajlott. A németországi Duisburg városában megtartott rendezvényen becslések szerint egymillióan vettek részt. A résztvevők egy része ugyanott akart kimenekülni a tömegből, ahol két alagútból is velük szemben áramlottak a belépni vágyók. A rendőrségi hangosbeszélők hangját elnyomta a dübörgő zene, a közönség így nem hallhatta, hogy a hatóságok mire utasítják őket, a szűk útvonalakon kívül ez is hozzájárult a káoszhoz. Az incidens során 21 embert tapostak halálra, a sérültek száma pedig több százra tehető. A tragikus események után már soha többet nem rendezték meg a Loveparade-t. Az évekig elhúzódó perben végül minden felelőst felmentettek.

Lövöldözés Venezuelában Carl Cox szettje alatt

A mindig mosolygós Carl Cox szemét máig elönti a szomorúság, ha csak rágondol erre a tragikus estére. 2007 novemberében egy fegyveres besétált a tömegbe, miközben Carl Cox Venezuelában játszott, és tüzet nyitott, megölve négy ártatlan rajongót. A támadást egy helyi banda követte el, akik számos hasonló dolgot vittek végbe abban az időben Venezuelában. “Nagyon nehezen tudtam az eset után talpra állni, az is megfordult bennem, hogy abbahagyom a DJ-zést. De aztán a zene segített túllépni a nehézségeken.” – nyilatkozta az eset után Carl Cox.

Lövöldézés a mexikói BPM fesztiválon

2017-ben a mexikói Playa Del Carmen városban tartották a több szórakozóhelyet összefogó BPM Festival zárónapját. Az bulinak hétfő reggel az vetett véget, hogy egy egyelőre ismeretlen tettes több embert agyonlőtt a Blue Parrot nevű klubban. Az első lövöldözés után egy másik, Jungle nevű klubban újabb fegyveres támadás történt. Legalább öten meghaltak, köztük van egy biztonsági őr is.

West-Balkán

2011. január 15-én, szombaton este a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő halt meg, 14-en pedig megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a 24 éves fiatal nő pedig Gyömrőn lakott. A szórakozóhelyre közel 3000 embert engedtek be, és a három áldozat nem élte túl a hatalmas tömeg által kifejtett fizikai nyomást. A boncolás szerint a halálukat fulladás okozta. Egy rövid ideig olyan elmélet is keringett a tragédiáról, hogy késelés történt, de a rendőrség kezdettől fogva cáfolta ezt.

Egy brazil goa fesztiválon ledöntötte a vihar a színpadot és maga alá temette a DJ-t

2017-ben hatalmas vihar kerekedett a brazil Atmosphere fesztiválon. Az óriási széllökésektől összedőlt a színpad és maga alá temette az éppen fellépő DJ-t. DJ Kaleb Freitas 30 éves volt. Ő volt az egyetlen áldozat, bár több résztvevőt is kórházba kellett szállítani kisebb-nagyobb sérülésekkel.

Hat haláleset az argentin Time Warp-on

Erről a 2016-ban történt szomorú esetről Hernan Cattaneo is hosszan megemlékezik a nemrégiben megjelent önéletrajzi könyvében. Hat 21 és 25 év közötti fiatal hunyt el a két naposra tervezett argentin Time Warp első estéjén kábítószertúladagolás következtében. Az egyik résztvevő elmondása szerint a nagy zsófoltság miatt és a rossz szellőztetés miatt nem lehetett megmaradni a tánctéren, alig kaptak levegőt. A tragikus események után a rendezvény második napját már meg sem tarották.

Borítókép: 24.hu