Összegyűjtöttük egy csomó érdekességet a DJ-k világából. Lerántjuk a leplet a ghostproducerekről, kiderül melyik világhírű DJ-nek vannak magyar felmenői, vagy éppen az, hogy mi a polgári foglalkozásuk. Sokan vetették meg lábukat az üzlet világában, de van olyan is, aki olyan jól tud focizni, hogy egészen az ifjúsági válogatottásig vitte a hazájában.

David Guetta féltestvére európai parlamenti képviselő. A a Megújuló Európa EP-frakció politikusa ráadásul Magyarországról is könyvet írt. Öccsével való kapcsolatát így jellemzi: „Szeretjük egymást, de mi olyanok vagyunk, mint a nappal és az éj.”

Az első DJ-szettet a krónikák szerint 1932-ben követték el. Mégpedig egy bizonyos Martin Block nevű illető. Míg a világ első lemezlovasa Charles Lindbergh aviátor fiának elrablását taglalta, beszéde alá különféle bakelit lemezeket kevert. A hallgatók azt hitték, Block egy bálteremben beszél hozzájuk, miközben a legjobb amerikai tánczenekarok lépnek fel a háttérben.

1943-ban Jimmy Savile volt az, aki megszervezte a világ első buliját, ahol DJ zenélt és jazz zene szólt. A helyszín az angol Otley városában található Shepherds Friendly Society nevű biztosítótársaság emeleti rendezvényterme.

Emlékeztek VV Kismocsokra? A hölgy a második szériában költözött be a villába és máig jól emlékezhetünk rá, hogy ő DJ-zett, a kiesése után rögtön egy mixalbumot is megjelentetett. Nos 18 év távlatából ki kell, hogy ábrándítsunk benneteket. Sem a szelekció, sem a keverés nem a leszbikus hölgy, hanem Snilloc (korábban Collins) munkája.

Seth Troxler imád sütögetni. Olyannyira, hogy később saját éttermet is nyitott. A Smokey Tails 2013 óta várja a vendégeket Londonban.

Magda pedig olyannyira imádja a tequilát, hogy saját márkás termék gyártásába kezdett Maria Pasuala néven. Az ötlet a portugál BPM fesztivál ideje alatt pattant ki a fejéből. ahol az egyik ismerőse nem üres kézzel érkezett éppen Mexikóból.

Grooveyard – Mary go wild, OT Quartet – Hold that sucker down: Ezt a két zenét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, az elektronikus zene hajnalának két klasszikus alkotásáról van szó. Igen ám, de vajon kik csinálták? Mert elsőre úgy tűnik, mintha egyslágeres előadókról lenne szó. Pedig koránt sem így van, csupán álnéven írták ezeket a dalokat. Grooveyard = Secret Cinema, OT Quartet = Rollo (Faithless). Így azért már mindjárt más.

Van egy prodcer Németországban, aki DJ Balaton néven nyomul. Justin Lipcsében él, 10 éve ír zenéket. A kelet-németek máig nagy nosztalgiával gondolnak a magyar tengerre, hiszen annak idején tízezrével jártak hozzánk strandolni. DJ Balaton-nak nincs közvetlen kapcsolata Magyarországgal, viszont neki is magyar tengerhez köthető az első utazása, a szülei 1987-ben jártak itt először. Márciusban a HÖR csatornáján is bemutatta tudását.

Matador eredetileg szakácsnak tanult és szakácsként dolgozott, mielőtt teljes munkaidőben zenélni kezdett.

Vaal tavaly 2017. áprilisában járt először Magyarországon, a Lärmben, a Der Morgen meghívására. Eredeti neve Eliot Sumner. Az édesapja pedig nem más, mint Gordon Matthew Thomas Sumner, a 16-szoros Grammy-győztes Sting.

The Black Madonna 16 évesen hagyta ott a sulit, iskolatársai ugyanis állandóan terrorizálták. Olyannyira, hogy az  inkább külön foglalkoztak vele, minthogy az óra azzal menjen el, hogy az őt terrorizálókat fegyelmezzék.

A nemrégiben sajnos koronavírus következtében elhunyt Paul Johnson az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb DJ-je volt, a Get Get Down című szerzeménye az ezredforduló környékének egyik legnagyobb house-slágere. Paul Jonson 1971-ben született. 16 éves korában kerekesszékbe került, amikor is egy lövöldözés során megsérült.

Sikztah pedig Magyarország egyik legnépszerűbb techno DJ-je. Nemrégiben elárulta azt is, hogy honnan származik a neve, amit egyébként helyesen úgy kell ejteni, hogy “Szikszta”. A hiphopból, M16 névvel indult a Technics DMC-n ‘94-ben és annak a becézése lett az emszikszín = szixta. A kacifántos szlengesített írás ugyancsak a hiphopra jellemző.

Na és honnan származik Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb partysorozatának, a győri “The Etiket” neve, amit szigorúan egy “t”-vel írunk és semmi köze az etiketthez? Röviden úgy, hogy az első bulik meghívósak voltak, fb max egy gondolat volt akkor szóval emailben( abból sem volt sok) mentek ki a nyomtatható jegyek a meghívottaknak, ezért e-ticket, a ‘c’-t dobta Sikztah, mert így jobban tetszett neki.

A Forget About me című skót film az akkor még ismeretlen, később a Trainspotting egyik főszereplőjeként híressé vált Ewen Bremner főszereplésével mutatja be a magyar underground első bástyáját, az 1994-ben bezárt Fekete Lyukat.

Paul Kalkbrenner 2010 és 2011-ben három alkalommal is zenélt az Afganisztánban szolgáló német katonáknak. Ezekért a fellépésekért semmi pénzt nem kért.

“I wear my sunglasses at night” – szól Tiga & Zyntherius örökérvényű klasszikusa. Na de ki az a Zyntherius? Ő nem más, mint Jori Hulkkonen.

1988. augusztus 28-án a nyugat-németországi Ramstein közelében lévő amerikai légibázisnál történt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő baleset a légi bemutatók történetében. Az olasz légierő három repülője összeütközött, az egyik pedig lángolva az eseményre kilátogató több százezer néző közé zuhant. Hetvenen életüket vesztették, több százan pedig súlyosan megsebesültek a balesetben, köztük Boris Brejcha is, aki hat éves volt ekkor. Az égési sérülés nyomai nem múltak el, emiatt sokat cikizték iskolás korában is. Ezért hord maszkot.

Vajon miért a fehér ipari kesztyű és a világító rudak váltak a rave kultúra jelképeivé? A válasz egyszerű. A fehér kesztyűt Mickey Mouse-tól és Michael Jacksontól lesték el, mert az extasy hatása alatt a fehér szín és később a világító rudak mozgás közben úgynevezett trai effekt módon jelentek meg a partizók szemében.

A belga techno dj-ket szorosabb kapcsolat fűzi össze, mint gondolnánk. Marco Bailey unokatestvére Redhead, akinek pedig Tom Hades volt az iskolatársa.

Patrick Pulsinger nevére ha nem is sokan, de néhányan biztos emlékeztek még. Ha máshonnan nem is, néhány évvel ezelőtt Funk D’Void előtt zenélt a VOLT fesztiválos Hyperspace-en. Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy ő a Hercules & Love Affair 2010-ben megjelent Blue songs című albumának társproducere.

Laurent Garnier 21 évesen Angliába költözött, hogy fejlessze angol tudását. Kezdetben pincérként dolgozott hazája nagykövetségén Londonban, és ez idő alatt többször szolgált fel Erzsébet királynőnek, Diana hercegnőnek és Károly hercegnek egyaránt.

Ryan Reynolds Criminal című filmjében egy jelenetben megszólal a rádió, és bemondják, hogy “a világ legnagyobb DJ-je, Solomun” következik, majd megszólal a Foals – Late Night Solomun remixe.

De a Gomorra című olasz maffiasorozatban is előjön a techno. Az egyik befektetési tanácsadó a lánya szülinpi buliját szervezi, mikor felajánlja, hogy hívja meg nyugodtan azt az ibizazi DJ-t is, akit annyira szeret. Aki nem más, mint Sven Väth

James Holden nevével is találkozhatunk, mégpedig a “The Expanse” című sci-fi sorozatban, mint a Canterbury űrhajó egyik túlélője.

Solomun-éknak egyébként saját focicsapatuk is van! A  HEBC (Hamburger-Eimbsütteler Ballspiel-Club) nevű egyesületet 1911-ben alapították. Felnőtt csapatuk jelenleg a harmadik helyen áll a Landesligában. A klub egyik főtámogatója pedig a Diynamic, ahogyan ez az egyesület honlapjáról is kiderül, ők a mezszponzorok is.

Nem csak Solomun-éknak van saját csapata, hanem Carl Cox-nak is! Ő a motorversenyzés megszállottja, A Carl Cox Motorsport 2013-ban alakult és rövid időn belül több nemzetközi sikert is elértek már a versenyzői.

Ki volt Magyarország első női DJ-je? Bende Zsuzsanna, aki jelenleg az A38 vezető programszervezőjeként tevékenykedik, korábban viszont a Tilos az Á-ban pakolta a lemezeket, világzenétől kezdve az akkori elektronikus zenékig mindent.

Chris Liebing és Pfirter először 2004-ben találkoztak, a South American Music Conference-en. Juan Pablo volt Christoph sofőrje…

Kevin Saunderson olyannyira büszke lehet a fiára, ugyanis a fellépéseken előszeretettel játszotta, Damarii Saunderson Shadows snippet című zenéjét.

Egyébként mint az közismert, Derrick May, Kevin Saunderson és Juan Atkins a techno atyjai. Akik ráadásul egy középsikolába jártak Belleville-ben, ezért Belleville Three-nek is nevezik őket.

Az 1998-as naganoi téli olimpia hivatalos dalát, a Fire In White-ot nem más írta és szerezte, mint Ken Ishii.

A Berghainban több hazai DJ is fellépett már, például Route 8 és Gabor Lazar. Kevésbé ismert tény viszont Lower Order Ethics is közéjük tartozik. Ő nem más, mint Lednitzky Szilvia, akit korábban a Technokunst szervezőcsapatából ismerhettünk.

Ray Okpara Nigériában született és élt 9 éves koráig.

Kölsch 2012-ben zenélt először Magyarországon a Bécsi úti Cinema Hall-ban. De ő maga nem akkor már néhány hónappal azelőtt is járt itt, amikor Avicii-nek warm upolt, Rune RK alteregójával.

Billy Nasty készítette a „Journeys by DJ’s” sorozat legelső részét 1993-ban, ezzel pedig bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe, mint az első DJ, akinek a nevéhez kereskedelmi forgalomban is kapható mix cd fűződik.

Guy Gerber fiatal korában óriási tehetségnek bizonyult a labdarúgó pályán is, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy annak idején az izraeli U16-os válogatott mezét is magára húzhatta.

Tiga nagymamája magyar

A 2006-os, torinoi téli olimpia megnyitóján Richie Hawtin zenélt

A legenda szerint az első technópartit Magyarországon 1988 szeptember 13-án tartották Király Tamás divattervező születésnapi buliján, ahol két amszterdami DJ keverte a zenét.

Lützenkirchen korábban Paffendorf néven alkotott. Ugye mindenki emlékszik még a „Where are you” című slágerre?

Szlovéniában olyannyira komolyan vették egyik évben a DJ mag szavazást, hogy kampányfilmjükben nem kisebb személyiség buzdított a voksolásra, mint Danilo Türk államelnök.

A legendás frankfurti klub, az Omen 1998-as záróbulija pénteken kezdődött és hétfőn ért véget. Vasárnap akkora tömeg gyűlt össze, hogy a szervezők hangfalakat vittek ki az utcára is, majd a rendőrség, ahelyett, hogy beavatkozott volna, inkább lezárta az egész utcát az autós forgalom elől.

A 11-es Global Underground kiadvány, melynek hivatalosan Nick Warren – Budapest a címe, valójában Kecelen lett rögzítve.

Az acid szülőatyjának tekintett TB-303 1981-ben jelent meg, és eredetileg tanuló gitárosoknak szánták gyakorláshoz.

Ricardo Villalobosról film készült, melyet 2009-ben mutattak be a 66. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Van a house zenének egy különleges alfaja, amit amapiano-nak definiálnak. A stílus Dél-Afrikából indult 2012-ben. Deep house, jazz és lounge különleges keveréke, amit szintetizátorok és perkusszív bassline jellemez.