Get Back címmel az eredeti angol kiadással egy időben magyarul is kijött a Beatles együttes utoljára kiadott lemezének készítését megörökítő könyv. Mondom, nem lemez, könyv, de akkor is érdemes a figyelmünkre, ráadásul komoly ajándék, nemcsak szüleinknek. Ja, és van itt egy-két személyes szál is.

Nálam legalábbis biztosan. Nálunk karácsony ugyanis nem volt soha Beatles nélkül. Apám fa alá rakta a Rock ’n’ Roll Music és Love Songs válogatásalbumokat, lehettünk 10-12 évesek, és onnantól fogva öcsémmel közös zenei univerzumunk alapja a Beatles lett. A stílus, a speciális dallamfűzés, a kiállás, a dumák, a humor, a kísérletezés.

Igen, a kísérletezés, na meg az abszurd, hiszen míg a szalagmachinált, experimentális módon vágott-kaszabolt Revolution10 és Bors Őrmester hangkollázsai Paulhoz, addig az Örkényt-Mrozeket lepipáló John a maga szürréális agymenéseivel novella- és szkeccsgyáros volt, a pop Ilf-Petrov, vagy Monty Python. (Utóbbiaknak meg George volt a producere és egyik legfőbb támogatója.)

Mintha kitalálták volna őket. Előre. A legokosabb show-kreátorok, a legeszesebb menedzserek, a legtökéletesebb producerek. Pedig nem. A Beatles tökéletes színpadi-, stúdió- és lifestyle-bomba volt – önmagától. Pár évig tartott a szavatosságuk, főképp egymás számára, de intenzívebb volt, mint néhány 50 éven dolgozó, ma már nyugdíjkorú lemezgyáros. A Beatles maga a legmagávalragadóbb építészet, ami kontinenseket ragaszt össze vagy éppen szab szét.

Az ilyen tökéletes produkció tökéletes könyvet kíván, még ha ez a kötet több évtizedes csúszással jött is ki. A Get Back nagyon jó könyv, ott a helye a polcunkon, vagy éppen másén, amiről levesszük sokszor, hogy belelapozzunk, de apánkat-anyánkat is meglephetjük vele. Az azonos című, Peter Jackson rendező által jegyzett háromrészes dokumentumfilmhez kapcsolódó könyv a Helikon kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon, jó húzás volt. Ne feledjük, 1969 januárjában a Beatles azzal a tervvel vágott neki az új esztendőnek, hogy egy különleges show keretében filmre veszik, amint dalokat írnak és próbálnak, majd ezeket közönség előtt elő is adják. A később Get Back néven ismertté vált projekt duplán is visszatérést jelentett, hiszen az együttes akkor már két és fél éve nem koncertezett, kísérletező, hovatovább elektronikus-őrült korszakukat követően pedig vissza akartak kanyarodni az eredeti, dalírós gyökereikhez.

Huszonkét napon keresztül kamerák és mikrofonok rögzítették minden mondatukat a Twickenham Film Studiosban. Az akkor rögzített dialógusok alapján készült, most megjelent, fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja, mi valósult meg – és persze azt is, mi nem – az elképzelésekből, hogy nézett csúnyán Yoko Paulra, miért lép le kis időre George a vélt Beatles-presszióból menekülve. A Let It Be című lemez végül 1970-ben jelent meg, Phil Spector produceri közreműködésével, de akkorra a Beatles már szétszéledt. De kit érdekel ez a rész, amikor nekünk továbbra is együtt vannak. Örökre.

Mondom, nálunk a karácsony idén sem lesz a Beatles nélkül, sőt, már sohasem. Idén meg főleg nem, mert még egy szuper könyv is lett hozzá a fa alá.

Prieger Zsolt