A Berhain minden kétséget kizárólag a legnépszerűbb techno klub a világon. Nem véletlenül kell többórás sorban állásra számítani annak, aki bebocsátást szeretne nyerni a szentélybe. Pedig a többség még ezek után is elutasításra kerül a bejáratnál.

Miközben 2020-ban a rendezvényszervezők többsége súlyos mínuszban zárt,  a Berghain (pontosabban szólva a Berghain Ostgut GmbH) igen szép profittal zárta az évet. 2 691 069 euróról van ugyanis szó, ami átszámítva nagyjából 1 milliárd forintnak felel meg. Ez pedig kétszer annyi, mint a 2019-es, pandémia előtti évben. A cég összesített bevétele egyébként 2020-ban meghaladta a 6 millió eurót.

„A Berghain ezt nem szerette volna kommunikálni, mivel Németországban minden adóügyekkel kapcsolatos információt titok véd. Ezért a Szenátus Pénzügyi Igazgatósága nem adhat tájékoztatást harmadik félnek” – nyilatkozta Alexis Demos, az adóhivatal szóvívője.

A nyereség egyébként azért lett ilyen magas 2020-ban, mert egyrészt egy csomó támogatást kaptak az államtól a pandémia ideje alatt, másrészt tavaly érkezett meg számukra – több évre visszamenőleg – az adóvisszatérítés, ami a magasabb és a kedvezményesebb (korábban az adóhivatallal szemben is nyertek már pert) adókulcs közötti különbség.

A Berghain másfél éves kényszerszünet után idén ősszel nyitotta meg újra a kapuit, hogy aztán az omikron variáns megjelenése miatt ismét be kellett zárni a klubokat. Mi pedig a reménykedésen kívül mást nem igen tehetünk azért, hogy ismét visszatérjenek a dolgok a régi kerékvágásba.

Forrás: [Tagesspiegel]