Az elmúlt években sorra zárnak be a klubok, a koronavírus járvány okozta intézkedések pedig gyakran az utolsó szög beverését jelentették az angol klubkultúra koporsójában. Egy frissen közzétett tanulmány szerint a szigetország hamarosan a klubjainak a felét is elvesztheti a 2010-es adatokhoz képest.

A 2010-es évek elején ugyanis még több mint 10 000 klub üzemelt Nagy-Britanniában. 2021-ben ez a szám már csak épp hogy elérte a 7000-et és a tendencia sajnos továbbra is csökkenő értéket mutat.  A riasztó adatok alapján az elemzők valószínűnek tartják, hogy hamarosan 5000 klubnál is kevesebb lehet az Egyesült Királyságban, különösen akkor, ha tovább tartanak a járványügyi intézkedések és a klubok az elkövetkezendő hónapokban sem fognak tudni teljes kapacitással működni.

Az adatokat elemző szoftvercégek egyike, a Stampede így írt erről az egyik blogon: „Egyértelmű, hogy az italközpontú vállalkozások, mint például a kocsmák, bárok és klubok sokkal jobban szenvedtek a COVID-korlátozások miatt, mint az éttermek.”

Christophe Delacroix, egy másik adatelemző cég, a Storekit vezérigazgatója hozzátette: „A folyamatos bizonytalanság, az otthoni munkavégzés és az alacsony látogatottság miatt tagadhatatlan, hogy az iparág rendkívül nehéz hónapok elé néz.”

Foto: Stampede