Mindig nagy öröm olyan kezdeményezésekről hallani, amit mi is a magunkénak tudunk érezni. Különösen igaz ez a vidéki helyszínek esetén, ugyanis Budapest határain túl nem éppen rózsás a helyzet. Sorra szüntek meg a klubok, a járványügyi helyzet pedig már csak feltette a pontot az i-re. Szerencsére azonban vannak kivéltelek. Nemrég számoltunk be A Beton elnevezésű objektumról, ami a győri underground közösség egyik legfontosabb bázisává nőtte ki magát. Most pedig Szegedről érkeztek hasonló hírek. Hosszas előkészületek után ugyanis megnyílt a SunderClub, ami a suncity underground zenei életének teljes spektrumát hivatott lefedni. A hely két megálmodójával, Ákossal és Milánnal beszélgettünk.

Hogyan jött a Sunder Club ötlete? Hogyan találtatok rá az ingatlanra?

Ákos: Vissza kell mennünk egészen 2017- ig… Szeged pince klubjaiban kezdődött a történet. Ez az év számomra zenei karrierem kibontakozását és rendezvényszervezői törekvéseim kialakulását jelentette. Kutattuk a lehetőséget, hogy minél nagyobb közönséget befogadó földalatti helyszínen tudjuk megszervezni a Randomrave néven futó saját rendezésű bulinkat – ami igen nagy sikernek örvendett – és így jutottunk el a GinTonic néven működő pinceklubhoz. Adottságai és alkalmassága elektronikus tánczenei bulikra már akkor szembetűnő volt, mégis kocerteket rendeztek zömével. Megkaptuk a lehetőséget, hogy le vigyük a bulit, ami rögtön az első alkalommal teltházas estét produkált. Nem is kellet több, bizalmat kaptam az üzemeltetőtől és heti rendszereséggel zenéltem vagy szerveztem nekik eseményeket.

Szinte bölcsömmé vált a hely, ami egy lazább hétköznapi este nyitott ajtóval vár gyakorolni, tesztelni az új koncepciókat. Az évek alatt  több ezer főt jegyző Underground of Suncity közösségét láttuk vendégül buliról-bulira a pincében. Évekkel ezelőtt kiszámoltam, hogy az események alapján, mennyi időt töltöttem a pincében…Elég ha annyit mondok, már akkor is csak aludni jártam haza.

Ez már mind csak a múlt idézése, hiszen a Sunder Club-ot ebben az évtizedek óta klubhelységként üzemelő pincében hoztuk létre, így már legalább ezer óra ami hozzá köt ehhez a helyhez. Csak lenne egy kicsit több napfény lent…

Milán: Néhány éve már, hogy a közös cél, az underground kultúra megélése és terjesztése hozott össze minket. Az első közösen szervezett bulink négy éve volt. A város klubjai – látva a precízen leszervezett, sikeres bulijainkat – lehetőséget adtak nekünk, hogy egész estés klubesteken mutassuk meg magunkat mint dj és szervező. Nem beszéltünk róla, de mindkettőnkben ott élt a saját klub reménye. A pandémia bekövetkeztével az éjszakai élet megszűnt, az egyik helyen illegális bulikat csinált néhány helyi arc. Egy balhénak hála, a rendőrség rajtaütött a helyen és bezáratták a klubot és elvették minden engedélyét. A történtek következtében az üzemeltetővel szerződést bontottak, a tulajdonost megkerestük és néhány hónapos tervezés, költségvetés eredményeként megszületett az egykori, akkor már 20 éve Gin Tonic- ként üzemelt szórakozóhely utódja, az új generációnak szánt, real underground klub – a Sunder!

Avassatok be minket a felújítás részleteibe! Mi volt a legnehezebb része a dolognak?

Milán:  Pince klub révén, így hogy fél évig be volt zárva az előtte is lelakott környezet még brutálisabbá vált. A levegő állott volt és nehéz. A boxok ülő része szakadt volt, az alján korhadt a fa felület. A falak feláztak a talajvíz és az állandó 80% páratartalom miatt. Két és fél hónap kellett hozzá, hogy saját erőnkből újjá varázsoljuk a helyet. 

Legnehezebb résznek talán a dohos falak lekaparása volt kézi erővel. Vegyvédelmi ruhában estünk neki, amiben a saját izzadságunk és a magas páratartalomnak köszönhetően semmit nem láttunk.. Vakon, egy hét alatt, drótkefével és 3 olimpiai úszómedencére elég klórral, sikerült megszabadulnunk minden bacilustól, amit a hely hordozott magában. A szakképesítést igénylő feladatokat inkább profikra bíztuk. Korszerűsítették a villamos hálózatot és biztonsági riasztó és kamera és kassza rendszerrel látták el a helyet. 

Ezután a renoválás vette kezdetét. A bútorzatot lefestettük, újrakárpitoztuk, a mosdóban több wc hibás volt, cseréltük, az italpultban újra burkoltuk a járólapot és minden falat festettünk. A szellőző rendszert lebontottuk és új csőventilátorokkal biztosítjuk, hogy tőbbé ne üsse fel a fejét a dohos levegő. Ezek után a 20 éve gyűlt, letaposott rágó felkaparása már gyerek játék volt. 

Ákos: Egy olyan helyet hoztunk létre, ami megfelel a modern szórakozni vágyó közönség elvárásainak. Az évek alatt kialakult munkakapcsolatok beértek és Szeged legprofibb technikusai telepítették a hihetetlenül dinamikusan megszólaló Nexo hangrendszert és az elképesztő fényrendszert. Ezen  felszereltség lehetővé teszi, hogy professzionális körülmények között tudjunk tánczenei szolgáltatást nyújtani.

A legnehezebb része a koncepció megtalálása az újként induló, de már bejáratott vagy egyesek szemében lejáratott szórakozóhelynek, aminek nagyon érzékeny határa volt, hogy a helység ne veszítse el a sajátos jegyeit, de belerakjuk mindazt amitől üzemképes klub lehet a jelenben.

Példaértékű összefogás jött létre a felújítási időszakban, nagyon sokkan dolgoztak szabadidejükben a pincehelység tisztításán, hulladékmentesítésén és értékeinek renoválásán. A villamoshálózatot és légforgató berendezéseit fejlesztettük. Táncteret rendeztük, ezáltal kialakult egy színpad és V.I.P. rész, ahol a fellépőink kiemelt szerepbe kerülnek csak a számukra kialakított backstaggel. A klubunk egy biztonságos hely, ahová az emberek szórakozni járhatnak.

Volt előttetek hazai vagy külföldi példa a hely kialakitasat illetően?

Ákos: Sokat tanultam és tapasztaltam a hazai underground klub életről, meghatározó nevekkel találkoztam és beszéltem, mentorálásuk és csillapíthatatlan zenei vágyam révén az ország jelentős underground klubjaiban megfordultam partizóként, néhány esetben pedig szerepet is kaptam, mint dj. Ezen élmények beépültek a gondolkodásomba és folyamatosan merítettem belőle, hogy létrejöjjön a Sunder Club. Számomra nagyon inspiráló külföldi példa a Fabric London 22 éves története, ami évről-évre képes megújulni és az előre mutató szemlélettel világ első szórakozóhelyként üzemelni.

Milán:  Hosszú órák tervezése, piackutatása eredményeként több ötlet is jött világszínvonalú klubbokból. Ezeket nem teljes mértékben emeltük át a mi klubbunkba, inkább csak ötleteket adtak, amelyeket össze vetve a saját ötletekkel születtek megvalósítások. Szerencsére mind-mind olyanok vagyunk, hogy a legjobbra törekszünk és a lehetőségeinkhez mérten a maxot hozzuk ki az ötletekből. Korábban a hely GinTonic néven, előtte pedig étteremként és kárpitos műhelyként üzemelt. A legelső funkcióját pedig egy tábla jelzi a klub melletti hotel falán. Ez volt az AVH kihallgató intézménye volt…

Meséljetek egy kicsit a szegedi éjszakai életről! Mekkora létjogosultsága van egy  ilyen helynek, mik a helyi sajátosságok?

Ákos : Szeged kulturálisan sokszínű város. Rengeteg alkotó művész kerül ki innen, akiknek tehetségét és művészetét a legjobb lenne, ha a városban kamatoztathatná. Éjszakái pezsgőek – a belvárosnak estére lesz egy csábító vágya, Mi pedig itt vagyunk a szívében. Az évek alatt Szeged jelentősebb vendéglátó egységeiben zenélhettem vagy szervezhetem bulikat. Láttam és érezhettem mi az amire a közönség vágyik, mi az amit egy üzemeltető vár el a rendezvényszervezőtől és fellépőtől. Sok esetben ez nem össze egyeztethető az underground szellemiséggel. Kellő alázatossággal és eltökélt munkával létrejöhettek olyan események, ahol mindenki boldogan távozott a buliból. Ez a showbiznisz… Számomra az underground a szabadság és lázadás szellemisége, ami az egyéniségem kiteljesedése is. A Sunder-nek van egy atmoszférája és az tökéletesen párosítható az éjszakai élettel és tánczenével. Hamisíthatatlan földalatti pulzálás, igazi parti arcok egy dolog miatt jönnek össze tömegesen, hogy órákra vég nélkül elveszítsék magukat a táncparketten. Emelkedett hangulatú pillanatok a dj pultban és a tánctéren. Tisztelegve Suncity szubkultúrái előtt, az elektronikus tánczene széles spektrumán, minél több partyarcnak szórakozási lehetőséget nyújtunk. Tőlünk Nektek, a Mi szellemiségünk!

Milán: Ez is egy fontos része volt a döntésnek, hogy belevágunk, hisz a pandémia alatt három klub is megszűnt, ahol korábban szerveztünk. Ekkor történt a felismerés: ha nem lépünk, akkor a szegedi underground élet kihal. Azóta sikerült az underground közeget újra fellángoltatni, a régi arcok és az új generáció partyarcai is rengeteg pozitív visszajelzéssel köszönték meg, hogy bele tettük a munkát és nem hagytuk ellaposodni a dél alföldi e-zene világát.

Milyen programokra lehet számítani? Külsős szervezőknek is helyet adtok? Hogy alakul a nyitvatartás?

Az első hónapban igyekeztünk felmérni, mik azok a klubzenei estek amire megmozdulnak az emberek jelen helyzetben is, mi az ami már rég volt vagy még éppen nem is volt ezen a helyen megszervezve. A nyitvatartásunkat a klubot látogató vendégszám és az aktuális fellépőkre szabva alakítjuk. Mostanra kialakult az általános péntek-szombat esti 22:00 órás bár nyitás, 23:00-kor kapunyitás és jegyértékesítés. Éjszakai rendezvényeink reggel 6-ig tartanak. Rendkívüli esetekben 12 órás partikat is megrendezünk.

Februárra már utol is értük magunkat a szervezésekkel és bookingokal. Sunder Clubba látogat a LavaLava 14.  születésnapi turné Isu vendégszereplésével, két év kihagyás után Sikztah is Szegedre látogat klubestre. Album bemutatók is lesznek, underground hip-hop, ambient night, tehetségkutató esemény. 

Milán: A városban évek óta nagy hiány az igazán underground stílusú buli. Rap bulival a Pulzusban volt némi próbálkozás. Goa is évek óta csak ímmel ámmal ütötte fel a fejét.. D&B talán még a Jate klubban volt 4-5 évvel ezelőtt…Techno és house bulikra a nagyobb klubok és vigadók már berendezkedtek, de ezek sem igazán underground bulik. A saját stílusunkban, saját szervező csapatunkkal az Underground of Suncity (UGS) csapatával dolgozunk, ahol magyarország legkiemelkedőbb techno és house arcait hozzuk el Szeged népének. Külsős szervezőknek a helyi legprofibb arcokat kerestük fel, dubstep, riddim és dnb vonalon a UniBass és a MoonTrip csapata hozza el nekünk a legkirályabb előadókat. A Meredek Művészet srácai örvendeztetnek rap bulikkal. A G2G csapata az utánozhatatlan vibe világát hozza el saját szervezésében.

Hogyan készültök es bírkóztok meg a covid által kialakult helyzettel?

Milán: A mai partizók körében véleményem szerint alacsony az átoltottság és a bulizási hajlam. Legalábbis ha a régi események számait nézzük, 50%-kal biztosan kisebb lett a közeg. A február 15-i korlátozások eltolása májusig nem lehetetlenítik el az éjszakai életet. Az ilyen jellegű korlátozásokkal még 25%-ot csökkentenék ezt az arányt. A széleskörű zenei kínálatnak köszönhetően és a klub nem túl magas befogadó képességének köszönhetően kevesebb fővel is tudunk működni. Mint mindenki, mi is reméljük, hogy a nyár beköszöntével a korlátozások enyhülnek, vagy talán meg is szűnnek.. Reméljük a legjobbakat.. addig is a tavaszi szezonban nem csak a hazai, de a környező országok feltörekvő zenészeit is el tudjuk hozni a szegedi közönségnek.

Ákos: Én ezt egy szélmalomharcnak élem meg, aminek lereagálása és megélése már lassan évek óta a mindennapjaink része. A covid járvány és kezelésére hozott rendelkezések azoknak a zenészeknek, szervezőknek adott sakk-matt lépést, akik próbáltak a Szegedi éjszakában rendszeres megjelenésű rendezvényeket szervezni és azon játszani. Fontosnak tartom, hogy naprakészen és rugalmasan működjünk. Vannak elképzeléseink arra az esetre, ha az éjszakai életet újra korlátoznák. Helyet kapnának más jellegű események és szolgáltatások a klubban.

Studio szolgáltatásainkat is hamarosan elérhetővé tesszük. Lehetőséged nyílik, hogy a modern dj technika profi eszközein keverj, hang és egyedi videó tartalmat rögzítve. Tervezünk performance műsorokat. Várjuk az előadó művészek és programszervezők jelentkezését egyaránt! Egyszer berendeztük videó játék partira is a táncteret…Fontos, hogy pozitívan és előremutatóan tudjunk gondolkozni!

https://www.facebook.com/Sunderklub
▷SUNDER-pres: 14 Years of LavaLava Tour || Isu, Tolo, Falcao, Szemmarly
▷SUNDER-pres: SUNDEAD_ep.02 | Sikztah, Man + Machine, Akos Wex