A Citadella Budapest XI. kerületében, a Gellért-hegy tetején fekvő erőd, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg uralkodó. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította.

Jó párszor megfordultunk a 2000-es évek elején a Gellérthegy tetején. Azokban az időkben ugyanis nem csak turistalátványosságként működött a Citadella, hanem itt volt a budapesti elektronikus zenei közösség egyik legfontosabb bázisa. Stílustól függetlenül. A legkedvesebb emlékeket a tört ütemek rajongói őrzik. Fellépett itt többek között a Noisia, Bad Company, Calibre Marcus Intalex és a The Freestylers, de az Ablak-A-Dubra is itt tartotta a 10 éves szülinapját Elite Force főszereplésével. A Citadella sokáig a Debut bázisaként működött, egészen addig amíg a birodalom ezt is bekebelezte volna. De James Holden, Ellen Allien, Anja Schneider, Mauro Picotto, Popof és Jack de Marseille számára sem ismeretlen a terep. Sőt egyszer még Ibiza legendája, az azóta már elhunyt José Padilla is pult mögé állt itt egy (ingyenes) buliban.

Az első generációs partyarcok beszámolója szerint már a 90-es évek közepén is rendeztek itt bulikat, példának okáért egy Budai és Tommyboy által fémjelzett karácsonyi eseményt neveztek meg. A rendszerváltás után egyébként az alvilág kedvelt helyszíne volt. A Gellért-hegy tetején álló erőd hosszú évek óta teljesen elhagyatott, 2014. május 5-én kommandósok foglalták el attól a bérlői csoporttól, amit az állam különböző szervei a 2000-es évek közepe óta próbáltak kitenni az épületből, de majd egy évtizeden át nem jutottak dűlőre a kusza tulajdonviszonyok miatt.

A Városi Gorillák – Elhagyatott helyek Magyarországon nevű Facebook oldal tegnap feltöltött képei szerint azóta sem történt itt semmi. Ők viszont arról írtak, hogy 2023-ra teljesen megújul a Citadella.