Ismerkedjünk meg egy ukrán kollektívával, akik újradefiniálták a háborús övezet kulturális életét, és reményt adnak egy új generáció számára!

A kelet-ukrajnai Szlovjanszk csendes kisváros volt egészen 2014. április 12-ig, amikor elfoglalták az oroszok által támogatott szakadárok. Több hónapos harcok kezdődtek, a várost ostrom alá vették. Végül az ukrán erőknek sikerült visszafoglalnia.

A 110 000 lakosú Szlovjanszk másfél órás repülőútra található a fővárostól, Kijevtől keletre. Négy órás autóút választja el az orosz határtól. Ez volt az első város, amelyet a 2014-es konfliktusban elfoglaltak, így mindig is szorosan kötődött a háborúhoz. 2019-ben azonban – belefáradva a csendbe és kétségbeesésbe – fiatalok egy csoportja úgy döntött, hogy bulikat szervezve visznek egy kis színt a városi közösség életébe.

A Shum elnevezésű partysorozat – ami ukránul „zajt” jelent  első rendezvényét egy elhagyatott épületben tartották. Ami korábban olyan sokáig állt üresen, hogy mindent ellepett a por. Ezért aztán a reggel 7 órás zárás után mindenki úgy nézett ki, mintha csak egy zombiapokalipszis történne éppen.  A Shum.Rave több mint egy szimpla buli. Ez lett a kelet-ukrajnai fiatalok számára a jövő építésének platformja.

ZHENIA

Eugen Skrypnyk, vagy a barátai hívják Zhenia – mindig elmondja, hogy a Shum.Rave egy igazi szerelemprojekt.  A barátai, szülővárosa és a kelet-donbászi régió iránti elkötelezettségből hozta létre. 16 éves volt, amikor az első lövések eldördültek. Családjával a mintegy négyórányi autóútra található Dnyipropetrovszk régióba menekült. Mire visszaköltözhettek – Szlovjanszk városát később felszabadították az ukrán erők – egy teljesen lerombolt város képe fogadta őket, 13 ezren haltak meg a harcok során. Zhenia hamarosan aktív szerepet töltött be a város és annak kulturális életének újjáépítésében. Újra elültették a magokat a városi kertekben és segített megszervezni a Plan B nevű helyi fesztivált, ami „a humanizmus és a kreativitás ünnepe Ukrajnában”. „Szlovjanszkban nem volt éjszakai élet” – meséli Zhenia. „Este 22:00-kor minden bezárt, a bulikban popzene szólt,  állandóan voltak a verekedések” Közeli barátja, Ira azt mondta neki, hogy szeretne egy helyet, ahol egész éjjel táncolhat és elveszhet a zenében. Zhenia pedig bármit képes megtenni a barátaiért.

A Shum.Rave első rendezvényére 3 euróba kerültek a jegyek. „„200-an jöttek el, ami nagyon jó szám annak tükrében, hogy ide nem nagyon szokott utazni senki. A Donbas régió minden részéről érkeztek emberek – szállást foglaltak, jegyet vettek, és táncoltak velünk.”

Zhenia techno-hoz való vonzalmának van egy egészen különleges oka: „A házam közelében volt egy terrorista ellenőrző pont” – mondja. „És ott minden éjjel lövöldöztek hajnali 4-kor. A fegyverek hangja – boom boom boom – pedig igen csak hasonlít a hard techno hangzáshoz. Ha fegyverekről van szó, az ijesztő. De ha a zenéről van szó, és ez egy biztonságos hely jó emberekkel, akkor szabadnak érzem magam.”

PANGHOUD

Mark Panghoud Harkovból, Ukrajna második legnagyobb városából származik, ami két órás autóútra található Szlovjanszktól. A városban mindig is virágzott az éjszakai élet, a Nemzeti Művészeti Egyetem pedig az ország minden részéből idevonzotta a kreatív tehetségeket. Panghoud is itt tanult zenét.

„Harkov-ra nagy hatással volt a forradalom” – magyarázta Panghoud. „Sok katona volt jelen a városban, de háborús cselekményekre nem került sor.” Panghoud a Kiss FM-nek és a BBC Radio 1-nek köszönheti zenei ízlését. Amikor betöltötte a 22. életévét, Panghoud DJ-zni kezdett harkovi klubokban, és elindította a Sobraniye névre hallgató saját partisorozatát, aminek jelentése az orosz „együtt” szóból ered.

Panghoud stílusát nehéz lenne egy mondatban jellemezi, mixeit akár 160 BPM körüli gyorsaság és a post punk életérzés jellemez. Zhenia felkérésére a Shum partikon is bemutathatta képességeit. A közönség ízlése éppoly nyitott és eklektikus, mint Panghoud szelekciója, így aztán rögtön megtalálta helyét a csapatban.

BE_CA_DI

Svitlov Dmytro 2019 novembere a Shum rezidense. Harkovban született, tinédzser korában Németországba költözött, de nem felejti el, hogy honnan jött. Ma is szoros kapcsolatot ápol az anyaországgal. „Része szeretnék lenni egy új valóság megteremtésében ” – meséli. „Fontos megmutatni, hogy Ukrajnában  – minden probléma ellenére – igenis vannak lehetőségek a fiatalok számára.”

Érdemes meghallgatni a legfrissebb ShumCast-jét, amiben techno, ambient és minimal keveredik, a mixet orosz vokálok színesítik. Dmytro jelenleg Nürnbergben végzi a zenei képzését, de amikor csak teheti hazautazik Ukrajnába, hogy a Shum rendezvényein zenélhessen.

Szerinte a Shum sikeresen épített fel egy kreatív közösséget, ahol a fiatalok projekteket valósíthatnak meg és kapcsolatokat építhetnek. „Mindig új dolgok születnek a bulik után” – mondja.

IRA

Ő Zhenia múzsája, hiszen miatta kezdett el bulikat szervezni. Ira kezeli a Shum közösségi oldalait és felel a PR-ért. Jelenleg DJ-zni tanul annak reményében, hogy hamarosan a Shum rendezvényein is debütálhat. Az ambient és a dark techno a kedvence.

Ira most 21 éves, 15 éves volt amikor az ellenséges katonai erők benyomultak a városba. Egy kijevi kiruccanás alkalmából ejtette rabul a rave-k világa.„Tetszett, ahogy mindenki úgy öltözik, ahogy akart. Szabadnak éreztem magam.” Ira 18 évesen költözött Harkovba, ahol megkezdte a tanulmányait. A Kultura Zvuka nevű helyen segített bulikat szervezni, egy boltíves, 300 férőhelyes klubban, ahol nemzetközi DJ-ket és helyi tehetségeket látnak vendégül. A helyszín zeneiskolaként, kulturális térként és helyi művészek stúdiójaként is üzemel.


JMDASHA

JmDasha Donyeckből származik, a régió legnagyobb városából. Táncosként az ukrán nemzeti színekben szerepelt, a 2014-es Kijevben rendezett bajnokság után azonban minden megváltozott. Mire hazaért, megszűnt az a világ, amiben addig élt. „Amikor kimentem az erkélyre, helikoptereket láttam repülni az ablakunk magasságában, amiben gépfegyveres katonák ültek.”  14 éves.  volt ekkor. Onnantól kezdve kíséret nélkül ki sem léphetett az utcára.

Dasha DJ mixei kemények és gyorsak, csakúgy mint a fegyverek ropogása, ötvözve a techno, az elektro és a breakbeat elemeit. Zenei ízlését mélyen befolyásolja a Shum család. A covid-ra lehetőségként tekintett, hogy az alatt is tökéletesíteni tudja produceri képességeit.


CREMATORIUM

Crematorium alias Vova, Szevierodonyeck városában nőtt fel, ami másfél órás autóútra található Szlovjanszktól. A várost 2014 májusában foglalták el az oroszbarát fegyveresek. Vova ekkor 18 éves volt. „Még mindig itt élek” – mondja. „Szeretnék maradni, és segíteni az embereknek, hogy megvalósítsák ambícióikat a közösségen belül.”

Vova tinédzser korában szippantotta magába az ukrán underground kultúra. Tetoválóművésznek készült és olyan helyi hősök zenéire táncolt, mint Sirakusy, NFNR és Mussalina. 2019-ben kezdett el DJ-zni és producerkedni. A VK nevű orosz közösségi média felületén hamar népszerűvé vált; amit később betiltottak Ukrajnában az oroszok elleni szankció részeként. De a fiatalok gyorsan áttértek a Telegramra, így Zhenia meghívta Crematoriumot, hogy játsszon a Shum.Rave-en.

„A Shum azért különleges, mert összegyűjti az összes kelet-ukrajnai ember energiáját az összes környező városból, így együtt lehetünk egy helyen” – mondja. „Az emberek megszokták a háborús feszültséget. A jövőmet illetően csak azt akarom, hogy Szievierodonyeckben maradjak, és azt tegyem, amit most. Lassú, pszichedelikus zenét akarok játszani, tetoválásokat készíteni, és segíteni az ukrán kultúrát.”

PODRYZHANYA

A 24 éves Podryzhanya is a Shum egyik rezidense. Harvkovban él, és mondhatni ő a Donbas régió kulturális nagykövete. Bár a koronavírus megjelenésével ott is leálltak a bulik, de a Shum folytatta misszióját. 2020 júniusában a csapat finanszírozást kapott az ENSZ helyreállítási és béketeremtő alapjából. Arra kérték fel a csapatot, hogy Kelet-Ukrajnában népszerűsítse a techno kultúrát a régió lélegzetelállító természeti szépségének bemutatása mellett. Podryzhanya egy órát zenélt a Belokuzminovka-hegység lélegzetálló sziklaképződménye előtt. Podryzhanya-ra nagyapja volt a legnagyobbb hatással, aki fiatal korában rock ‘n’ rollt játszott. „Három éve halt meg, és akkor döntöttem el, hogy elkezdek játszani és zenélnién is zenélni. Szeretem a hipnotikus, mély technót, így a lelkem szabad lehet” – mondja.

Podryzhanya szeretné, hogy a Shum:rave nevét Ukrajna minden városában megismerjék a jövőben. De ezzel a kiváló csapattal nem kétséges, hogy a csapat híre messze túlmutat az ukrán határokon.

Forrás: [Mixmag]