Hamarosan itt a húsvéti hosszú hétvége. De aki nem szeretne olyan sokáig várni, annak már csütörtökre is van egy remek ajánlatunk: először lesz hallható ugyanis Magyarországon klubest keretein belül napjaink egyik legnépszerűbb techno duója!

Akik ráadásul nem is egyedül fognak érkezni. Egész népes kompánia utazik a buli kedvéért Berlinből Budapestre: a Spandau20 csapatából három előadó is a pult mögé fog állni. Na de kikről is van szó?

A Spandau20 egy berlini lemezkiadó, amit FJAAK és barátai hoztak létre.  A nevét Berlin egyik kerületéről kapta. Spandau azonban nem az egykori Kelet-Berlin területén fekszik (mint amúgy lényegében minden, ami a helyi techno szcénával kapcsolatos), hanem ez a város legnyugatibb kerülete. A kiadó elsősorban a kerületből származó művészek számára biztosít platformot. Az általuk képviselt zenei vonal elsősorban főműsoridős warehouse techno, ügyesen lavírozva a régi és az új hangzásvilág között. Közel tíz éve szerveznek eseményeket, ahol a dj szetteken túl egy egészen új szintre fejlesztették fel a hardware-ek általi élő jamelést. Na de beszéljünk egy kicsit a Spandau20 és a csütörtöki este fő mozgatórugóiról!

A FJAAK csapatát eredetileg négyen indították útjára, még 2009-ben. És nem, nem onnan ered a nevük, amire eredileg gondolnál. A FJAAK ugyanis egy mozaikszó, Felix Wagner, Johannes Wagner, Aaron Röbig and Kevin Kozicki, az alapítótagok nevének összemosásából keletkezett. Közös bennünk, hogy már gyerekként mindannyian zeneiskolába jártak. nem jönnek zavarba ha gitáron, vagy zongorán kell játszani. Már egészen fiatalon szoros barátságot kötöttek egymással, na meg a számítógépes játékokkal, zeneszerkesztőkkel, samplerekkel, dobgépekkel, meg mindenféle kütyüvel, majd elkezdtek privát bulikat szervezni. Első hivatalos fellépésükre a berlini Rekorder Clubban került sor, ekkor még mindig csak 16 évesek voltak.  Az egyik tag még a kezdetekkor kiszállt. Állítólag azért, hogy az érettségire koncentrálhasson. Elnézve a FJAAK mostani sikereit: biztos, hogy jól döntött? Hamarosan elkezdtek saját zenéket írni, 2012-ben jelent meg az első kiadávnyuk, méghozzá a Fritz Kalkbrenner vezette Baalsaal Music gondozásában. Minden energiájukat belefektették abba, hogy nemzetközi szinten is kimagasló produkció váljon belőlük. Közösen béreltek lakást, ahová egy teljes stúdiót is beszereltek, ráadásul hangmérnüökként tanultak tovább. 2013-ban zenéltek először a Berghainban. Innentől számíthatjuk azt, hogy elindult a karrierjük. Hamarosan szerződtette őket a Modeselektor-féle 50 Weapons kiadó, a FJAAK pedig egyre nagyobb klubokban és fesztiválokon kapott fellépési lehetőséget. 2017-ben jelent meg debütáló albumuk a Monkeytown gondozásában. 2019-ben Kevin is kiszállt a csapatból. így a FJAAK immáron Felix Wagner és Aaaron Röbig kétszemélyes boybandje-ként folytatta tovább. Talán nem bírta az iramot? FJAAK-ról ugyanis nem túlzás azt állítani, hogy ők a techno szcéna Snoop Dogg-jai. Ugyanebben az évben alapították meg saját kiadójukat és 2019-ben léptek fel először magyar közönség előtt. Az elmúlt két év nem igazán kedvezett a nemzetközi produkcióknak a járvány miatt. Most azonban újra tele a naptár, keresztül-kasul járják Európát Londontól Lisszabonig, melynek következő állomása csütörtökön lesz az Arzenálban, amit a jelek (na meg a közösségi oldalra feltöltött képek szerint) már nagyon várnak. Zenéjüket pedig tényleg mindenkinek ajánljuk. Ez tipikus főműsoridős warehouse techno, ügyesen lavírozva az oldschool és az új hangzás között. Amit bárki a magáénak érezhet, legyen szó rutinos rókáról vagy olyanról, aki még csak most ismerkedik a stílussal.

A Refactore csapata által megálmodott csütörtöki esemény azonban nem csak róluk fog szólni. A jó hangulatról a Spandau20 két másik művésze is gondoskodni fog. Elli Acula alkalomról-alkalomra képes megújulni, szelekciója és hihetetlen energiája pillanatok alatt őrületbe kergeti a hallgatóságot. Fadi Mohem kapcsán sokak egyöntetű véleménye, hogy hogy sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Direkt egy olyan mixét választottuk, ahol vinyl-ről zenél, mesterien lavírozva a különböző hangulató lemezek között, legyen szó oldschool funky techno-ról vagy éppen egy zúzós ősrégi klasszikusról.

A tavaly létrejött Refactore csapata azzal a céllal jött létre, hogy hidakat építsenek az expatok és a külföldi közösség között a hazai techno szcénában. Legfőbb céltörekvésük a külföldi feltörekvő DJ-k és producerek kollektívába való tömörítése és bevezetése a magyar piacra, így a házigazda szerepét betöltő Refactore két rezidensét is a fellépők között találjuk: Umut Törökországból Algayev pedig Azerbajdzsánból költözött Budapestre.

Az első- és másodkörös jegyek már elfogytak, de maradt még elővételes jegy. Ami már csak azért is jó deal, mert a buli előreláthatólag reggel 9-ig fog tartani! Hétvégenként ugyanis a másnapi taekwondo edzés miatt mindig korábban kell befejezni a bulit. Szóval szedjétek össze a brancsot, mert ez mindenkinek tetszeni fog. Ott tali!

Esemény: https://www.facebook.com/events/521323486236805
Jegyek: https://oneticket.hu/refactore-fjaak-arzenal-220414