Ha nem tudják saját zenékhez kötni a nevedet, akkor esélytelen megállni a helyed a porondon! Aki nemzetközi karrierre vágyik, annak muszáj zenéket írnia. Így szól a tanítás, ami nagyjából a DJ-k 99%-ra igaz. De azért akadnak ellenpéldák. Még ha nagyítóval kell is keresni őket.

Karotte pont ilyen. Peter Cornely 1969-ben látta meg a napvilágot Friedrichstalban, egy német kisvárosban közel a francia határhoz. Talán kevesen tudják róla, de kéményseprőnek tanult, aztán a 80-as évek végén elkezdett DJ-zni. Korábban bevonták a jogsiját is (túl gyakran vezetett túl gyorsan), amit csak az ötödik ikszhez érve újított csak meg. Több, mint 30 éves pályafutása alatt azért is ő is megpróbálkozott saját zenék írásával, amihez Gregor Tresher nyújtott számára segítséget. De ez tényleg csak egy olyan melllékszál az ő történetében, aminél sokkal-sokkal izgalmasabb a DJ-pályafutása.

Karotte a nemzetközi DJ-szakma egyik legszerethetőbb figurája, akiért rajonganak a pályatársai. Úgy tud megragadni a nemzetközi élmezőnyben, hogy nincs mögötte profi menedzsment és a közösségi oldalak előnyeit is csak minimálisan használja ki.

Ő az a fajta DJ, akit nehéz bekategorizáni. A hangzás persze sokat változik az évek során, de igyekszik mindig a legfrisebb megjelenések közül válogatni. Ez pedig mindig izgalmassá teszi a közönség számára is, ő pedig így gondoskodik arról, hogy soha ne égjen ki belőle a tűz. Hétről-hétre nagy elszántsággal veti bele magát az új zenék keresésébe és ez máig nagyon motiválja. Persze azért a fő csapásirány az mindig is a house marad, de sok techno-ra is lehet számítani és bármikor belecsempészhet némi acid, electro vagy éppen disco hangzást is. 

Karotte nem stresszeli túl magát. Elmondása szerint már mindent kipipált, amit DJ-ként el szeretett volna érni, a bakancslistáján már csak éttermek szerepelnek. Ennek ellenére még mindig nagyon élvezi a DJ-zést és amíg ez így lesz, addig becsülettel is fogja csinálni. Talán éppen ez a mértékletesség a titka, hogy nem fásult bele. Csak azt csinálja, amíg neki is kényelmes.

Laurent Garnier az elsőszámú példakép számára, az egyik Time Warp-on nyomtak is egy spontán b2b-et ami több órásra sikerült és azóta is szóbeszéd tárgyát képezi. Az alábbi videót elnézve azt hiszem könnyen megérthetjük a miértjét.

Karotte nem lesz ismeretlen a hazai közönség számára sem. Számos alkalommal megfordult már Magyarországon. 2009-ben látogatott hozzánk először, azóta szinte minden évben zenélt nálunk. Igazán jó kapcsolatot ápol a szervezőkkel, hosszú évek óta tart a baráti viszony, Karotte volt a Hi!Fly, majd lett később a Cruisin bulik jolly jokere. A közönség pedig elsősorban nem azért hallgatja meg őt, hogy képben legyenek a Karotte által prezentált legfrissebb zenékkel, hanem szeretnének részese lenni annak az egyedülálló milliőnek, amit Peter varázsol a pult mögött. A legemlékezetesebb fellépése nagyjából éppen 10 évvel ezelőtt történt – még a régi, Bécsi úti Cinema Hall-ban – ami éppen a születésnapjára esett. A közönség ezért aztán világítórudak helyett répák tömegével jelent meg a buliban. A „karotte” szó ugyanis magyarul répát jelent. Ez egy igazán kedves gesztus volt a publikumtól és egy újabb bizonyítéka annak miszerint Karotte-t nem csak csak a szakma tartja az elektronikus zenei közeg legszerethetőbb figurái között.

Oké, az már látszik, hogy Karotte egy igazán kedves és fantasztikus személyiség, aki egyedi és magávalragadó hangulatról fog gondoskodni a pult mögött. De mégis mire számítsunk zeneileg, mert az még mindig nem derült ki? Nincsen recept, ne számíts bevált sémákra. De azért az egyik legfrissebb, március elején felvett mixe talán adhat némi kiindulási alapot. Legendás rádióműsora, a Karotte’s Kitchen még ma is hallható szerdánként este 8 és 10 között.

A fellépők táborát erősíti egy osztrák e-zenei legenda. Crazy Sonic több évtizedes pàlyafutással a háta mögött az egyik legbiztosabb név Ausztriában. Túlzás nélkül állítható, hogy nélküle nem rendeznek bulit a szomszédos orszégban. A legendás bécsi klub, a Flex booking menedzsereként és rezidenseként olyan világsztárok mellett pörgette a lemezeket hétről-hétre, mint például Sven Väth, Richie Hawtin, Josh Wink, vagy éppen Laurent Garnier. A 2001-ben indult legendás, Crazy elnevezesű rendezvénysorozat különlegessége, hogy a fentebb emlitett nevek mind keddi napokon érkeztek.

Esemény: https://www.facebook.com/events/1420629168374169
Jegyek: https://jegyl.ink/CRUISIN-KAROTTE-0618