Egy igazi kuriózumra sikerült rábukkanni a világhálón! A 16 perces rövid filmet 2001-ben forgatták, vagyis három évvel azelőtt, hogy a világ legtöbbet emlegetett techno klubja megnyitotta volna kapuit a film helyszínéül szolgáló épületben.

Berlin, és talán egész Európa leghíresebb-hírhedtebb techno klubjában igen szigorúan tiltják a fotózást. Olyannyira szigorúan, hogy a bejáratnál leragasztják a telefonod kameráját és simán kidobnak, ha mégis elkezdenéd használni. Néhány évvel ezelőtt történt, hogy kiraktunk egy képet az üres Panoramabar-ról, néhány óra múlva privát üzenetben jelentkezett a menedzsment, hogy legyünk szívesek eltávolítani a képet. Szóval erre tényleg elég komolyan odafigyelnek.

Most azonban ennek a különleges alkotásnak hála mégis csak bepillanthatunk a korábban hőerműként szolgáló épületbe. A „The Fernheizopfer” című rövid filmet 2001-ben forgatták, vagyis három évvel a klub megnyitása előtt. A főszerepet egy 14 éves fiú játsza. Toni Traum később sikeres színész lett, őt láthatjuk a „4 Blocks” és a „Dogs of Berlin” című sorozatban is.

Az 1954-ben, szocialista neoklasszikcizmus jegyében épült hőerőmű csak náhány évig üzemelt, az épület hosszú évtizedeken keresztül üresen állt, ennek megfelelően igen csak romos állapotban volt a film készítésekor, amit omladozó raktárak és rengeteg törmelék vett körül. A filmben a hőerőmű régi vezérlőberendezése is látható, itt üzemel napjainkban a Panoramabar. Aki járt már a klubban, az könnyen beazonosíthatja a helyszíneket, mint például a tánctereket összekötő lépcsőt.

Az ingatlant azóta már megvette a klubot üzemeltető cégcsoport, az épület azóta fokozatosan bővül. Az első szinten található a legnagyobb tánctér, a Berghain a technoé. A második szinten fekszik a Panoramabar, ahol a house-é a főszerep.