A Cinema Mystica 2022 május 13-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül. A helyszínt az egykori margitszigeti Palackozó épülete biztosítja, melyben 1400 négyzetméteren kap teret ez a különleges vízió. A kiállító terek átalakulnak egy bejárható audiovizuális élménnyé, melyeken végig haladva a látogató 16 különböző világba csöppen interaktív installációkon át a 360 fokos vetített terekig.

1400 négyzetméter, 47 projektor, 16 alkotás

Először Magyarországon

A Cinema Mystica-hoz hasonló kiállítás még sosem volt Magyarországon, de a kelet európai régióban is egyedülálló. A térségben elsőként kerül megrendelésre ilyen léptékű multimédia művészeti megmozdulás. Azonban világ szinten nem ismeretlen műfaj az immerzív digitális művészet. Hatalmas sikernek örvendenek az olyan kezdeményezések, mint a Teamlab Japánban, az Atelier Des Lumiéres Párizsban vagy a Luminarium Amerikában. A Cinema Mystica alkotóinak nem titkolt célja beállni ebbe a sorba és az elkövetkezendő években a régió meghatározó művészeti attrakciójává válni.

Kitekintés

Hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Ázsia), Atelier Des Lumiéres (Párizs) és Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban. A Cinema Mystica ebbe a sorba szeretne beállni, a kelet-európai régióban elsőként. Célunk, hogy 2023-ra a térség meghatározó digitális művészeti attrakciójává váljunk.

A TeamLab úttörőként nyitotta meg 2018-ban az első digitális múzeumot Tokióban (TeamLab Borderless), mely az első évben 2.3 millió látogatót fogadott. Azóta Tokióban (TeamLab Planet) es Shanghaiban (TeamLab Borderless Shanghai) két másik állandó es számos időszakos kiállítás követte világszerte.

Az Atelier Des Lumiéres szintén 2018-ban nyitotta meg kapuit Párizsban. Az állandó es időszakos kiállításoknak is otthont adó digitális művészeti tér az első évben 1.2 millió látogatót fogadott.

2021-ben Atlantában nyílt Illuminarium 2022 elejére tervezi két másik helyszínen Miamiban es Las Vegasban a folytatást. Mindhárom kiállító tér tematikus kiállításoknak ad teret.