Hihetetlen hogy rohan az idő! Hazánk talán legsikeresebb techno dj párosa immáron másfél évtizede dolgozik együtt. A jeles évfordulót pedig illik rendesen megünnepelni, aminek ideje május 14-én jön el az Akvárium Klub nagytermében.

Mateo & Spirit 15 éve a hazai techno szcéna megkerülhetetlen szereplői, azon kevesek egyike, akiknek nem csak a fővárosban, hanem vidéken is sikerült jelentős rajongói bázist kiépíteni. Tették mindezt úgy, hogy nem rakják ki magánéletüket a kirakatba: nem osztják meg minden lépésüket arról, hogy éppen hol nyaralnak vagy éppen mit vacsoráznak. Számukra az egyetlen, amit a közönség elé szeretnének tárni, az a zene!

A fiatal, ámbár már akkor rutinosnak számító srácokat a szakma 2013-ban a legígéretesebb hazai tehetségének választotta a Soundhead Best Of szavazáson. Hamar felfigyelt rájuk a Deadcode Production is, így már a kezdetektől fogva lehetőséget kaptak arra, hogy az ország legjelentősebb techno rendezvényein zenéljenek, mint például a Hyperspace, Bónusz Fesztivál, vagy éppen a B My Lake, Balaton Sound és Sziget Fesztivál. A Sziget négynegyed hangzásra szakosodott helyszínén, a Colosseumban rögztített mixüket több, mint százezren nézték vissza a Youtube-on. Nem igen tudnánk olyan hazai előadót mondani, akinek valaha is összejött volna ilyen magas szám. De megemlíthejük a Black Wood névre elkeresztelt mixüket, ami 120 ezer lejátszáson is túl van már.

De nem csak itthon ismerik a nevüket, a világ számos országában felléptek már: USA, India, Mauritius, Dél-Afrika, Srí Lanka, Németország, Franciaország, Anglia, Belgium, Svájc és Bulgária közönségének is bemutatták már a zenéjükre oly jellemző, egyedi formában előadott darkos, minimal technos hangzást. Szettjeiket szeretik megspékelni a melodic techno világából és darkos szöveges acapellakat is elöszeretettel csempésznek bele az előadásba.

Legutóbbi állomásuk Mexikóba vezetett, április közepén ugyanis a Cancun Music Week-re is hivatalosak voltak, ahol olyan nevekkel osztoztak a pulton, mint például Julian Jeweil, Popof, Carlo Lio, Citizen Kain vagy éppen Oxia.

Nincs olyan szeglete az országnak itthon, ahol ne ismernék a nevüket. A több éven át tartó Hungarian DJ Festival keretein belül állandó vendégnek számítottak az összes hazai nagyobb városban, de korábban és azután is felléptek már  az összes jelentős klubban és rendezvényen: Club Korona (Kecel), Dance Tuning Disco (Kiskunhalas), Bloom Bar (Keszthely), Sing Sing és Tisza Dokk (Szeged), Romkert (Szombathely), Amper Klub (Pécs), Helynekem (Miskolc), The Etiket (Győr), Expresszó (Veszprém), Secret Fusion (Sopron), Helka (Balatonfüred), Mamma Mia (Nyíregyháza), Szarvas Fogadó (Kiskőrös), Lovarda (Debrecen), Mirage és Ápoló Klub (Kecskemét), The Garden (Zalaegereszeg), Trafo (Dunaújváros) – hogy csak a legjelentősebbeket említsük.

A kisebb, regionális hazai fesztiválokon (mint például a Bajai Halfőző Fesztivál, csongrádi Kőrös-Toroki Napok, vagy éppen a nyíregyházi FŐHE Fesztivál) is rendre felbukkan nevük a fellépők között.

Meghatározó szerepet töltenek be a fővárosban is. A Corvin Clubban szinte rezidensnek érezhették magukat, olyan gyakran osztották meg a pultot külföldi DJ-kel főműsoridőben, vagy éppen after hours-on.Itt rendezték első all night long estjüket és a klub 2018-as bezárásáig rendszeresen lehetőséget kaptak a Blaha Lujza téren. Teltház előtt zenéltek a Black Mamba rendezvényein és a Cinema Hall-ban is. Rendszeres vendégei a Hungexponak, minden évben lehetőséget kapnak a Deadcode Production szilveszteri buliján, de tavaly a Cruisin fedélzete is techno zenétől volt hangos, amikor is Bart Skils után vették át a pultot.

Érdemes megemlíteni azon nemzetközi DJ-ket, akikkel már zenéltek együtt: Adam Beyer, Enrico Sanguliano,Joseph Capriati,Dubfire, Recondite, Pan-Pot,Richie Hawtin, Egbert, Matador, Ramiro Lopez, Paul Ritch és még sokan mások.

De nem csak a dj pultban állják meg a helyüket, produceri munkásságuk is jelentős. Saját szerzeményeik számtalan rangos pozíciót gyűjtöttek be. A Kryptonite című track első helyezést ért 2016-ban a Beatport Minimal Top 100-ban és még utána is több, mint fél évig, stabilan tartotta magát a legjobb százban.

A jubileumi rendezvénynek otthont adó Akvárium Klub nagyterme sem ismeretlen számukra. A duó két évvel ezelőtt már bizonyítot ugyanitt, hasonló körülmények között. A 2020-as all night long eseményen maximálisan sikerült kihasználni a rendelkezésre álló időt és teret. Aki ott volt, az jól emlékezhet rá: egy gombostűt sem lehetett leejteni hazánk legnagyobb befogadóképességű klubjában.

A kerek évforduló pedig kiváló alkalmat biztosít a ráadáshoz. Mateo & Spirit újra egy egész éjszakás produckióval ünnepli meg ennek az egészen kivételes pályafutásnak a legújabb mérföldkövét. Este 11-kor lesz kapunyitás, majd Shabaam rövid felvezetője után egyből belecsapnak a srácok a lecsóba és el sem eresztik a gyeplőt, egészen reggel 6-ig.

Nem érdemes kihagyni a bulit, hiszen ritkán adatik meg az, hogy egy fellépőnek ilyen sok óra álljon rendelkezésére a pult mögött. Ennyi idő alatt pedig már teljes képet kaphatunk Mateo & Spirit zenéről alkotott definíciójáról. Gyertek el, ha szeretnétek együtt ünnepelni és részesei lenni ennek a maratoni utazásnak!

Esemény: https://www.facebook.com/events/1068427487129873/
Jegyek: https://ticket.deadcode.hu
További mixek: www.soundcloud.com/mateoandspirit