Ugorjunk vissza az időben egészen a bolgár rave partik színes világának aranykorába! A Bolgár Rave Archívumnak köszönhetőn ugyanis bepillantást nyerhetünk az ezredforduló környékének pezsgő korszakába.

Az új évezred küszöbén, valahol a Szófia környéki hegyek és macskaköves utcái között új szelek kezdtek fújni, az elektronikus zene elemi erővel tört be a helyi fiatalság életébe. Bulgária nagy szeretettel adoptálta a klubzenét, rengetegen választották maguknak ezt a stílust abban az időben.

„Őrült, átszúrt, furcsa hajú gyerekek voltunk. Meg akarták mutatni a világnak, hogy mennyire szabadok vagyunk. Ez a mi esetünkben azt jelentette, hogy kimaradtunk a mainstream dolgokból, lázadtunk és hirdettük a sokszínűség kultúráját.” – magyarázza Vladzen Iliev, a Bolgár Rave Archívum kurátora.

A Vladzen által dokumentált, archivált anyagok egy olyan átmeneti időszak történetét mesélik el, ahol dacos fiatalok új generációja szállt szembe a rendszerrel. Vladzen – aki képzőművészként tevékenykedett a 90-es évek végén – szórólapokat, dekorációkat és vizuálokat készített a rendezvényekhez, így aztán mára hatalmas gyűjteményt őriz a 90-es évek virágkorának archivált képeiből, videóiból és egyéb archív anyagokból.

„Számomra ez egy nagyon személyes projekt, amelynek célja, hogy hidat építsünk a generációk között, és megmutassuk, hogy a történelmet nem szabad elfelejteni. Örülnék, ha úgy inspirálhatnám az embereket, ahogyan azok az évek tették velem.„– nyilatkozta Valdzen.

A Bolgár Rave Archive nemcsak szerelemprojekt Vladzen számára, hanem egy módja annak, hogy elmesélje egy olyan közeg történetét, aminek eredete ma már gyakran a homályba vész.

Az archívum kialakításáért felelős csapat tavaly egy online kiállítást hozott létre, amely több mint 20 órányi felvételt tartalmaz a korszakból, több mint 200 archivált fotót, 100 eredeti posztert, szórólapokat, rádióműsor-részleteket, valamint interjúkat DJ-kkel, promóterekkel és rajongókkal.

„Ezek az emlékeim, amelyek tele vannak színes, boldog és lelkes emberekkel, akik nyíltan kifejezik ​szabadságukat és élvezik az új kultúrát, amelyben megtalálhatják önmagukat” – mondja Vladzen.

Ha szeretnéd végignézni az archívumot, akkor kattints IDE!

Forrás: [Mixmag]