Az elmúlt években szinte gombamód szaporodtak hazánkban a kisebb közösségekre építő, underground zenei fesztiválok. Az Alkotótábor hosszú évek óta stabilan őrzi a pozícióját. Kedvenc fesztiválunk immáron tizenkilencedik alkalommal várja az elektronikus zene rajongóit. Zenét szerető és értő közönség jön össze évről-évre a Budapesttől alig egyórás autóútra található nógrádi hegyekben. Fő csapásirány a négynegyed, bemutatva a techno / house szinte minden ágát, ami nem populáris. Aki Alkotótáborba jön, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire számíthat. A legtöbb DJ számára pedig kétségtelenül ez jelenti az év csúcspontját, hiszen a többségnek ritkán adatik meg, hogy ilyen nagy számú közönség előtt lépjen fel.

Az Alkotótábor fellépőinek listája – szakítva a korábbi hagyományokkal – évről-évre egyre több külföldi nevet tartalmaz. Ami miatt egy cseppet sem bánkódunk, hiszen általában csupa olyan előadó érkezik, akik korábban még soha nem játszottak Magyarországon.

Marco Shuttle

Az olasz származású DJ / producer a divat világából nyergelt át a techno absztrakt tartományaiba. „A kevesebb néha több” – munkásságát ezzel a közhelynek tűnő frázissal tudnánk a legegyszerűbben összefoglalni, ami az ő esetében mégis megállja a helyét. Organikus hangzásvilága fokozatosan építkezik, aprólékosan kidolgozott groove-ok repítik a hallgatóságot új és egyre izgalmasabb területekre. Produceri munkásságának olyan nagyrabecsült kiadók adnak teret, mint például a legendás new yorki klub, a Bunker által útja indított label, a Peter Van Hoesen által vezetett Time To Express és természetesen az Eerie, ami Marco Shuttle sajátja. A valóban előremutató és értéket teremtő fesztiválok (ilyen például a japán Labyrinth, a német Freqs of Nature, vagy a holland Dekmantel) állandó fellépője, július 9-én pedig a hazai közönség is megcsodálhatja játékát.

Harrison BDP

Az igazán csodálatos dolgok mindig alulról építkeznek. Harrison BDP kiváló példa erre: az általa képviselt hangzásvilágot és életérzést nem egy fesztiválvideó, hanem egy nappaliból rögzített házibuli felvétele adja vissza leginkább. Mi pedig csak arra gondolunk a képsorok nézése közben, hogy bárcsak minket is meghívtak volna. Persze a nagyok is rég felfigyeltek már rá, hamarosan észak-amerikai turnéra indul, az öreg kontinensen pedig a legnívósabb klubok hívják zenélni, mint például a londoni Fabric és a párizsi Rex Club. Július 8-án az Alkotótábor közönsége is megismerkedhet vele. Reméljük kellően kipihenten várja majd az alkalmat, ugyanis előző este a berlini Watergate-ben fogja pörgetni a lemezeket. Akiknek hiányzik Andrey Pushkarev, azoknak különösen ajánljuk, hiszen Harrison BDP is hasonló hangzásvilágot képvisel mint orosz kollégája – felvonultatva a house zene széles spektrumának tárházát.

Polar Inertia

Polar Inertia neve valószínűleg már többeknek csenghet ismerősen, hiszen a francia techno mágus nem először fog Magyarországon zenélni. 2015-ben már a szépemlékű Lärm közönségének is bemutatta a rá oly jellemző ködös, mély és finom hangzásvilágot. A 2010-ben alakult formáció munkássága bőven túlmutat a zene határain. Polimorf művészeti tevékenysége a kortárs alkotóművészet számos területén visszaköszön a legkülönbözőbb kontextusban bemutatva: legyen szó írásról, fényképészetről, vagy éppen videókról. Polar Inertia első EP-je a Francois X által alapított Dement3d Records gondozásában látott napvilágot és a Joachim Spieth nevével fémjelzett Affin új megjelnései között is rendre felbukkan a neve. Reményeink szerint hamarosan megjelenő második nagylemezének hanganyagát is be fogja mutatni az Alkotótábor közönségének.

Cosmjn

A nemzetközi fellépők kiválasztásánál nem a jól bevett gyakorlatot követik az Alkotótábor szervezői. A line up összeállításánál másodlagos szempont a fellépő ismeretsége. Nincs könnyű dolgunk egy ilyen cikk megírásakor, ugyanis ezekről a „headlinerek”-ről nem sok információ lelhető fel a világhálón. A tábor szombat délutáni főszereplője Romániából érkezik, ahonnan a microhouse is elindult világhódító útjára. 2015-ben jelent meg Cosmjn első saját szerzeménye a stílus egyik etalonjának számító Subtil Records gondozásában, amit azóta még számos release követett az Eastenders, Atipic vagy éppen a Playedby cimkéje alatt. Utóbbi műhely jegyzi Cosmjn 2020-ban megjelent nagylemezét is.

Stojche

Románia rendületlenül ontja magából azokat a tehetségeket, akik aztán a nemzetközi porondon is bizonyítani tudnak. Ez a megállapítás ugyanakkor már nem feltétlenül állja meg a helyét néhány száz kilométerrel délebbre. A mixtechnikájában verhetetlen Stojche ugyanis Macedóniából érkezik. Szettjeiben proper electro, valamint detroiti és dub hatású techno keveréke alkot tökéletes egyveleget. Produceri munkáira olyan nagynevű kiadók csaptak már le, mint a Liebe*Detail vagy a koppenhágai Kontakt Records na és a 2011-ben útjára indított Tangible Assets, ami Stojche sajátja. A tábor régi hagyományainak megfelelően főhősünk kizárólag vinyl-ről fogja szolgáltatni a talpalávalót.

Adam Pits

Az Alkotótábor szervezői múlt héten jelentették be a 2022-es felépőgárda legújabb nemzetközi szereplőjét. Adam Pits (Harrison BDP-hez hasonlóan) Angliából érkezik. Viszonylag friss névnek számít, 2018-ban jött ki első saját zenéje a Holding Hands gondozásában, debütáló nagylemeze pedig tavaly látott napvilágot. A mindig mosolygós Adam Pits szettjeit mérhetetlen lazaság jellemzi. Hangzásvilágát lehetetlenség lenne bekategorizálni: a trance és acid aranykorszakának elemei keverednek némi idm-mel, house-szal, break-kel vagy éppen electro-val megfűszerezve. Zseni a srác, bár ez tulajdonképpen az összes fellépőről elmondható.

Ha kellően nyitott elmével és hozzáértő fülekkel állsz neki meghallgatni ezeket a zenéket, akkor már szinte borítékolható, hogy téged is az Alkotótábor vendégei között üdvözölhetünk idén. A belépő megvárlását nem érdemes sokáig halogatni, ugyanis az elérhető bérleteknek már több, mint a 70%-a elfogyott. Egyelőre még napijegyeket is lehet kapni, de az eddigi tapasztalatok szerint nem sokáig, a teltház ugyanis szinte minden évben garantált.
Jegyek: https://cooltix.hu/event/615ee425e4f1df4dea9cf2fd

A szálláshelyeket idén is pillanatok alatt elkapkodták, viszont ha nem szeretsz sátrazni akkor van egy jó hírünk: tegnap óta elérhető néhány magasabb komfortfokozatú kunyhós megoldás is: https://cooltix.hu/event/62737fbc8f9cbaafa28af682

Esemény: https://www.facebook.com/events/4462524073792325
Bővebb infó: https://alkototabor.info

Találkozzunk július 6-10. között a nógrádi dombság egyik legszebb panorámájával bíró helyszínén, Bér-Virágospusztán!

„Ami fent az lent, ami lent az fent”