A Scooter húsz stúdióalbumot, öt koncertlemezt, tíz válogatásalbumot, hetvenöt kislemezt, negyvenöt B-oldalas számot, harminchat remixet, és számtalan egyéb kiadványt adott ki. Világszerte 30 millió eladott hanghordozóval, 80-nál is több arany, illetve platinalemezzel büszkélkedhetnek. Fennállásuk huszadik évfordulójára exkluzív kiadvánnyal lepték meg a rajongókat.

A Scooter 1993 óta, szinte töretlenül ontja a slágereket techno, trance, happy hardcore és jumpstyle stílusban. Ezek az irányzatok mind elektronikus alapúak. Egy sima színpadon nehezebben szólalnak meg, ám aki volt már Scooter bulin az tudja, hogy itt nem az élőzene dominál, hanem sokkal inkább a show. Rengeteg látványelem, dübörgő basszus, táncoslányok és maga a “zenekar”, de legfőképp HP magánszámai. Aki az esetek túlnyomó részében nem is énekel, sőt még csak nem is rappel, hanem tulajdonképpen kiabálva instruálja a közönséget.

Pedig nagyon is jól tud ő énekelni, ahogyan azt 1-1 lassú szerzeményben meg is szokta mutatni. A dalszövegek egyébként sokszor teljesen összefüggéstelen részekből állnak fel, ezeket gyakran olyan mondatok alkotják, amiket HP éppen meglátott valahol és megtetszett neki. A  „Lakierski materialiski” sort a „Posse (I Need You On The Floor)” című szerzeményben például Lengyelországban látta egy kamion oldalára kiírva. A Scooter zenéinek jelentős része feldolgozás, egy dalban esetenként akár három másik is megfigyelhető: máshonnan vették a dallamot, máshonnan a kiállást, és máshonnan a refrént. Különös és teljesen egyedülálló a Scooter receptje, mégis működik.

Ezekre a zenékre nőttünk fel. Rongyosra hallgattuk az együttes kazettáit, betéve tudtuk a minimális szövegeket, még ha a jelentésükről fogalmunk sem volt. Az együttes számos tagcserén esett át az elmúlt években. A Scooter számára igazán mozgalmasan indult eddig az idei esztendő. Januárjában mutatták be a „FCK 2020” című filmüket, és a film premierjével egy időben megjelent egy új kislemez, a „Waste Your Youth„. Marc Blou csatlakozott a csapathoz, valamint Jay Frog is visszatért, aki 2002 és 2006 között erősítette a bandát.  Jelen felállásában ők hárman hárman alkotják a csapatot. A frontember H.P. Baxxter a kezdetek óta jelen van, de negyedik, háttérben meghúzódó tagként kezelik Jens Thele-t, a menedzsert is. Számos sláger fűződik a nevükhöz, melyeket az időközönként bekövetkező stílusváltások és tagcserék tesznek még érdekesebbé. Ezeket mindig egy új fejezet (Chapter) jelzi, jelenleg a hetediknél tartanak.

Rengeteg alkalommal fellépett már hazánkban a Scooter. 1995-ben mutatkoztak be először a soproni Rave Olimpia-n. A következő évben Sarkadon is adtak egy koncertet. Erről videófelvétel is készült. A városba érkező német csapatot fiatal rajongók várták, kisbuszukat valósággal megrohanták az autogramkérő tinédzserek – akik azóta már minden bizonnyal dolgozó családapák, s gyermekeiket nevelő édesanyák lehetnek. A majd’ 10 perces első kisfilmen az együttest köszöntő Tóth Imre polgármester is feltűnik, a zenekarral közös sajtótájékoztatót tart. „Jó néhány számuk a techno-rajongókra úgy hat, mint valami zenei ópium, valami zenei kábítószer” – mondta 24 évvel ezelőtt a zenekarról a városvezető, aki 2010-ig vezette az alföldi várost.

Felléptek már a Hegyalján, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a FEZEN-en, az EFOTT-on, vagy éppen Ózdon és Sárándon is.

A Budapest Parkban már visszatérő vendégeknek számítanak, 2014 óta minden évben (leszámítva a 2020-as évet, amikor a covid miatt elmaradt a koncert) felléptek a Lágymányosi híd tövében. Ez lesz a kilencedik koncertjük a Budapest Parkban. Még két hónap van hátra, de a teltház így is borítékolható, hiszen szinte az összes jegy elkelt már elővételben.

Nehogy azt gondoljuk, hogy a Scooter egyet jelent a nosztalgiázással. Nagyon is aktívak még a stúdióban. Pénteken fog megjelenni legújabb szerzeményük, ami a „Techno is back” címet viseli.

Az megvan, hogy az egyik klipjükben a magyar jégkorong válogatott és a  szurkolóink is szerepelnek? TEKERJ az 50. másodperchez!

A wikipedia szerint ez lesz a 39. magyarországi fellépésük.

Találkozunk június 3-án a Budapest Parkban!
Esemény: https://www.facebook.com/events/1665004997213973
Jegyek: https://totaljegy.hu/esemeny/scooter-2023

A koncert után pedig soha nem érdemes egyből hazaindulni. Egyrészt azért, mert nagy lesz a tömeg a kijáratnál, másrészt pedig azért, mert a folytatás is hasonló izgalmakat rejt. Három színpadon folytatódik a buli, ahol várhatóan idén is a hazai elektronikus zenei szcéna legendás alakjai fogják keverni a zenét.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy éreztük magunkat korábban, akkor olvasd el a beszámolónkat!

Képek: Rosta Márk