Az elmúlt napokban a majomhimlő vírusról szólnak a hírek, ami az elsődleges jelek szerint remélhetőleg kevésbé tűnik veszélyesnek. De azért mindenképpen érdemes vele foglalkozni, már csak azért is, mert a környező országokban már jelen van a fertőzés.

Két európai országot tartanak nyilván a fertőzés lehetséges forrásaként. Az egyik a Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria nyaralósziget, ahol nemrégiben megrendezett Gay Pride a gócpont, illetve a belga Antwerpen városában megrendezett fétisfesztivál, ahol több megbetegedést is regisztráltak.

AZ „El Pais” beszámolója szerint kb. 80 000, többségükben homoszexuális résztvevő mellett zajlott május 5-15. között a Maspalomas Pride. A vírus jelenlétét azóts több résztvevő szervezetében is igazolták. A majomhimlő ugyanis egy leginkább szexuális úton terjedő betegség.

A hatóságok szerint a Belgiumban eddig bejelentett esetek pedig valószínűleg mind a Darklands Fetish Festivalhoz köthetők.

A jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egyszázalékos a halálozási aránya. A kongói törzs súlyosabb, az akár 10 százalékos halálozással is járhat.

Borítókép: darklands.be