Fårö egy aprócska sziget a Balti-tengeren. Népszerű nyaralóhelynek számít a svédek körében, itt élt a vilghírű filmrendező, Ingmar Bergman is és ez a sziget ihlette az egyik friss hazai producerünk művésznevét is, akinek a munkásságát áprilisban tárunk először az olvasók elé. A sziget nyugati partja sziklás, szélfútta, míg keleti oldalán homokos tengerpart található. Ez a kettősség jellemzi Fårö zenéit is, ahol egyszerre van jelen a skandináv filmek rideg valósága és a tenger lágy érintése.

Fårö (polgári nevén Asztalos Levente) 1979-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Már egészen fiatalon megismerkedett a zenével, szolfézst és klasszikus zongorát tanult, majd a gimnáziumi évek alatt elektromos gitáron játszott egy induló rockzenekarben. Már ekkor elkezdett érdeklődni az elektronikus zene iránt, több iskolai- és baráti rendezvényen keverte a zenét. Első saját zenéit a 2010-es évek elején készítette. A dolog tavaly fordult igazán komolyra. Több tucat zenét írt már azóta, a napokban pedig már a második albuma is megjelent.

Az Andra címre elkeresztelt (természetesen ez is egy svéd szó, magyarul pedig annyit jelent, hogy „második”)  nagylemez összesen 12 új szerzeményt tartalmaz, 70 percbe sűrítve. A „Light” című kezdő track elkészítésében nagy szerepet játszott Tomi is. Ő Levi legnagyobb fia, végig ott sertepertélt a a zene elkészítése közben és egy csomó ötlete belekerült a dalba, így már 11 évesen társszerzőnek mondhatja magát. Ha a második zene a Blade Runner betétdalára emlékeztet, akkor az nem véletlen. Az Echo című szerzeményt ugyanis Fårö kedvenc zeneszerzője inspirálta. Szomorú aktualitás, hogy Vangelis néhány nappal a lemez megjelenése előtt hunyt el. A Fred elindítása után rögtön a természet lágy ölén érezhetjük magunkat. Ami nem véletlen, mivel a dal ötlete egy lillafürdei hétvége alatt született meg, ahol az ősz legszebb színei vették körül Levit. A Gone című szerzemény már egy jóval pörgősebb darab, a Smoke pedig egy hamisíthatatlan nyári boldogságzene. Ennek szöges ellentéteként indul a Space, hogy aztán egy epikus szintetizátorfutam rázza vissza hallgatóságot pozitív tartományba, ami a Väsen esetén csak tovább fokozódik. A Close című szerzemény alatt szólal meg az első vokál egy Londonban élő énekesnő, Chloe Kay tolmácsolásában. A Derrick-et az az azonos című sorozat inspirálta. A magyar köznyelvben ez egy kissé talán bugyuta német alkotásként szerepel, holott nagyon komoly mélységeket lehet benne felfedezni. A zenében pedig nem véletlenül szerepel az a rész, amikor Levi egyik énje kiabál a másiknak, hogy vajon megtalálta-e amit keresett? A Hope az orosz-ukrán háború első heteiben íródott és az ezzel kapcsolatos szorongásra szeretne válaszként reményt adni. A háború kirobbanása előtt készült el a Chernobyl című szerzemény, aminek aztán a jelen helyzet ad újabb szomorú aktualitást. Az egyik legkülönlegesebb háttérinfót az album záró trackje szolgáltatja. A Fly with me (ez az egyetlen dal a lemezről, aminek a címe nem csak egy szóból áll) ugyanis az ismert magyar szinkronszínész, Galambos Péterrel közösen készült. Kevesen tudják róla, hogy a filmes projektek mellett komolyan elköteleződött a zene mellett is, DJ GLMB számos javaslattal segítette a track megszületését és persze a felcsendülő vokált is ő kölcsönezte.

Nem véletlen, hogy ilyen sok filmes kapcsolódási pontot találunk Fårö zenei munkásságában. Levi a zenekészítés mellett ugyanis filmezéssel is foglalkozik, ő írta és rendezte a Mulató Aztékok “Szabad tér” című klipjét. A privát életben egy online reklámügynökségeket magába foglaló cégcsoport ügyvezetőjeként tevékenykedik. A zenélés illetve a filmezés számára egyfajta ellensúlyt ad az üzleti élet mellett.

Fårö keretein belül a progressive house számít a fő csapásiránynak, de közel áll hozzá a deep house, az ambient és a chill irány is. Ezek a zenék pedig egytől egyig beillenének akár filmzenének is és Levi eddigi történetét olvasva biztosak lehetünk benne, hogy hamar el fog jönni ez a kapcsolódási pont.

SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/7MZbfgOXpE2QAOEj6UvdaT?si=JmRg3XGYR_2mCFyY4DP7QA
FACEBOOKhttps://www.facebook.com/faro.musik
INSTAGRAMhttps://instagram.com/faro.musik
SOUNDCLOUDhttps://soundcloud.com/faro_musik
YOUTUBEhttps://www.youtube.com/channel/UCE3L5BHW_dDVefDHowFT67g