A Phonoda története Miskolcról indult. Az elektronikus zene világában eltöltött hosszú utazás után Mátó Viktor [Viktor MATO] és Földi Olavi [7mirror] úgy döntöttek, hogy a barátságukra, lemezek iránti rajongásukra és hasonló zenei ízlésükre építve közös utakon indulnak tovább a Phonoda és a miniSeries nevű projektek fúzióba lépése után.

Viktor Phonoda névre keresztelt Soundcloud mix sorozata lett a névadó, ami  a szocialista rendszerből ismert miskolci textil-gyár nevéből, a Fonodából illetve a lemezezésre utaló „phono” szó keresztmetszetéből eredeztethető. A gyár már csak emlék, viszont a gyárról elnevezett Fonoda utca még állja a sarat, ami ráadásul a helyi ‘éjjeli pillangók’ zsongásáról vált immáron ismertté.

Miután Viktor és Olavi egyesítették erőiket, közösen kezdték szállítani szelekcióikat DJ mixek formájában az általuk képviselt zenei világ berkein belül, ami a dub techno és az igazi deep house tág keretein és a minimal hangzásokat átszelve mozog. DJ videószettek, hanganyagok és archív videó felvételekből álló vágott zenés filmek sorozatait hozzák hónapról hónapra sok-sok hazai tehetség közreműködésével. A legfontosabb küldetés számukra az, hogy kihangsúlyozzák a zene fontosságát, annak értékét, a producerek megbecsülését.

Ezért aztán mindenkit arra buzdítanak, hogy vásároljanak zenét, hiszen így tudjuk leginkább támogatni a kedvenceinket. Ők maguk is elindították saját digitális platformjukat a Bandcampen. A Phonoda Records mélyebb hangzásvilággal képviselteti magát a hazai piacon. Mindketten aktív vinyl felhasználók, így a cél az, hogy hamarosan fizikai formátumban is meg tudják jelentetni a zenéket.

Csak hazai előadókkal dolgoznak és az összes náluk megjelent szerzemény magyar nyelvű címmel van ellátva. Szeretnék megmutatni a világnak, hogy milyen sok tehetséget rejt magában a Kárpát-medence, nagyon hisznek a közösségépítés erejében.

Szeretnék lefedni a teljes vertikumot, ezért aztán a rendezvényszervezés felé is kacsintagnak. A nyári szezonra két pikniket terveznek a csodálatos szépségű Lillafüreden. De az elsődleges céljuknak mindig is a hazai tehetségek ápolását, illetve a kiadó körüli dolgok menedzselését tartják.

A Phonoda számunkra szerelemgyerek. Zeneileg teljesen azt képviseljük vele, amiben hiszünk, így minden perc, amit vele foglalkozunk öröm. Mióta megy, rengeteg barátra és értékes kapcsolatra tettünk szert. A kis zárt csoportunkban, a ‘Phonoda – üzemi tanácsgyűlés’-ben folyamatos a jobbnál jobb zenék posztolgatása, egy olyan kifinomult, mondhatni baráti társaságban, ahol a pozitív hozzáállás konstans és abszolút építő jellegű minden leírt gondolat. A kiadó pedig szépen lassan tágul, újabb tehetségekkel, akik előtt le a kalappal. Nem gondoltuk túl, mikor elindultunk, most sem gondoljuk, csak csináljuk amit szeretünk. Ráadásul egyre jobban szeretjük, leginkább a közeg miatt, mert szuper arcokat hoz össze a ‘tuctuc’ ezen ága és a hozzátartozó életérzés, ennek pedig nagyon örülünk és végtelenül hálásak vagyunk érte. Már ezért triplán megérte! Tervekből meg nincs hiány, már csak valósággá kell varázsolni őket…” – nyilatkozta Viktor és Olavi fáradhatatlan lelkesedéssel.

Az általuk képviselt üzenettel mi könnyen tudunk azonosulni. Hiszen a Phonoda fő missziója a hazai tehetségek támogatása és az értékteremtés. Kívánjuk, hogy járjanak sikerrel a megkezdett úton. A legjobb dolog ami csak történhet, ha minél több ilyen és ehhez hasonló kezdeményezés születik, hiszen ezek a dolgok tolják csak igazán előre a hazai elektronikus zenei szcéna szekerét.

Facebook: https://www.facebook.com/phonodahungary
Bandcamp: https://phonodarecords.bandcamp.com/
Souncloud: https://soundcloud.com/phonoda_hungary