Hamarosan ismét kihajózhatunk a Duna vízére a Cruisin fedélzetén. A következő alkalom azonban még különlegesebb lesz, mint a többi. Európa leghosszabb folyója ugyanis nem csak földrajzilag, hanem kulturálisan is össze fog kötni két országot.

Sokakban él egy olyan tévhit, miszerint erős nemzetközi visszhangra csak nyugatról indulva lehet számítani. Tőlünk keletre mégis sikerült rácáfolni erre a tézisre. A mélységekig utaztató microhouse a Kárpátokon túlról indult el világhódító körútjára. A román elektronikus zenei szcéna saját stílust megalkotva folyamatosan termeli ki magából a tehetségeket, akik aztán állandó vendégnek számítanak Európa legjelentősebb klubjaiban és a fesztiválokon.

A román és a magyar microhouse közösség pedig legendásan jó kapcsolatot ápol egymással. Ez nem csak abban merül ki, hogy sűrűn látogatják egymás rendezvényeit, de közösen is nagy dolgokat hajtanak végre. 2019-ben egyesítették először erejüket a Dunán. Nem csak, hogy megtöltötték a Cruisin fedélzetét, a jegyet vásárlók nagy része egyenesen Romániából érkezett. A folytatás borítékolható volt, azonban közbeszólt a járvány. Ennek lecsengésével viszont semmi nem állíthatja meg a hazai színeket képviselő Rokoko és a szomszédos országból érkező Bipolar (b/plr.) csapatát, hogy újra megmutassák a világnak, miszerint igenis létezhet román-magyar testvériség.

A Bipolar (b/plr.) csapata az egyik legerősebb név a porondon. Több, mint 200 bulit szerveztek már szülőhazájukban és szerte Európában. Legyen szó beltéri vagy open air rendezvényekről, hegyekről (Winterjam) vagy tópartról (Lakhouse), melynek kapcsán a stílus legismertebb képviselőit látják vendégül. Raresh, Petre Inspirescu, Hector,Herodot, Priku, Arapu, Premiesku, Sepp, vagy éppen Nu Zau is gyakori vendégnek számít náluk. Temesvárról indultak, 2015-ben nyitották meg saját klubjukat. Ekkor még csak egy igen szűk létszámú helyi közösségről lehetett beszélni, ők azonban hétről-hétre szállították a legizgalmasabb hazai és nemzetközi artistokat, melynek hatására egyre többen ismerték meg a nevüket. Az Exit Festival együttműködésében 2017 óta rendezik meg Temesvár legnagyobb zenei fesztiválját, a Revolution évente mintegy 25 000 látogatót vonz. Bár a járvány miatt náluk is be kellett húzni a kéziféket, Temesvár így sem maradt elektronikus zenei fesztivál nélkül. A tavaly indult West Village már debütálás évében is 4000 látogatót vonzott, de hozzájuk köthető a történelmi Déva várában kerül megrendezésre kerülő Citadela Festival is.

Hozzájuk hasonló utat jár be a Rokoko csapata is, akiknek csillaga igazi üstökösként bukkant fel a budapesti éjszaka égboltján. 2018-ban tűntek fel és azonnal megszületett a “rokoko jelenség”. A névválasztás hűen tükrözi azt a fajta életérzést, amit közvetíteni szeretnének: hedonista és szabad, kicsit túlzásokba eső, örömöket habzsoló. Maga a rokoko, mint korstílus is ezeket az értékeket közvetítette, így adott a közös nevező. A jelszó: ‘TOO MUCH IS NOT ENOUGH’

A Bipolar és a Rokoko csapata ugyanazokat az értékeket képviselik, a román és a hazai microuse szcéna legjelentősebb képviselői kapcsolódnak egymáshoz júliusban a Cruisin fedélzetén. Ennek megfelelően alakul a fellépők listája is. Traumer a legnagyobb klubok és fesztiválok rendszeres fellépője, mint például a a Rex Párizsban, a Fuse Brüsszelben, vagy éppen a londoni Fabric. A hazai közönség is jól ismerheti őt, hiszen számos alkalommal fellépett már hazánkban. Hipnotikus szettjeire jellemző a mélyen árnyalt ritmusok belecsempészése magával ragadó zenéjébe. Nevének hallatán tízből kilenc partyarcnak egészen biztosan a 2014-es nyár slágere, a Hoodlum ugrik be elsőre. Pedig a párizsi Romain Reynaud sokkal de sokkal több ennél a Desolat kiadványnál. Első lemezei, a hazai színeket erősítve a párizsi székhelyű, Antoine Husson (Electric Rescue) által alapított Skryptöm Records-hoz köthetők. 2015-ben indította el saját kiadóját, hogy a Gettraum-on keresztül mutathassa be a zenéről alkotott vízióját.

Bukarestből érkezik a második főszereplő. Sublee tevékeny részese a román microhouse szcénának. 2016-ban jött ki az első saját megjelenése, a honfitársa Raresh által menedzselt Metereze gondozásában. DJ-ként és producerként is aktív, zenéit játékos érzékiség jellemzi.

A délutáni hajós bulira pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, a belépők több mint fele Romániában talált gazdára. De annak sem kell túlzottan aggódnia, aki lemaradt volna a vásárlásról.

A microhouse zenék közös jellemzője, hogy a végtelenségig lehet rájuk táncolni, a stílus rajongói pedig híresek a fáradhatatlanságukról. Így nem kérdés, hogy a buli tovább folytatódik, miután kiköt a hajó. Az afterpartynak az A38 fog helyet adni, ráadásul rögtön két helyszínen: a hajó gyomrában található nagyteremben és a tetőteraszon. Az afterparty részleteiről hamarosan többet is megtudhattok, figyeljétek a csatornákat! 

Esemény: https://www.facebook.com/events/519888793144282