Újra itt a nyár, és ennek szellemében jó érzés visszagondolni olyan meghatározó élményekre, melyek manapság ritkán adatnak meg, pláne ha zenei megmozdulásról beszélünk. Ilyen volt tavaly a DVN Camp! is, ami véleményem szerint nem csak a 2021-es nyári szezon, de az elmúlt évtized legkomolyabb mini szabadtéri eseménye volt.

Nem is tudom hol kezdjem… hogyan is tudnám nektek szavakba önteni azt az élményt, amit Rajkán az Aranykárász kempingben éltünk meg? Ezen a varázslatos helyszínen, lombházak, lakóhajók, hobbit lakok, és lakóhordók ölelésében, a Duna parti fák árnyékában, egy vidám, közvetlen, és végtelenül kedves társaság gyűlt össze, hogy együtt ünnepelje a zenét, a szabadságot, a nyarat és a Szigetköz varázslatát. Meseországnak gondoltuk a helyet, hiszen először jártunk ott, és mégis olyan érzésünk volt, mintha mindigis oda tartoztunk volna. Megszüntek a korlátok, az előítéletek, a feszélyezettség érzése, a telefonok nyomkodása… mindezt felváltotta egy különleges három napos utazás, mely során szívünk, lelkünk összefonódott, átadva magunkat a zene átütő erejének, és a közvetlen emberi kapcsolatok varázsának. Régi és új barátságok elevenedtek meg, sztorik szállingóztak, melyeket hangos kacajok törtek meg.

Elsőosztályú társaság, amihez hozzájárult a résztvevők életkora, és mentalitása is. Erősen 30 pluszos korosztály jelent meg, és mindenkivel volt miről beszélgetni, sztorizgatni. Visszajöttek a régi idők érzései, amikor még a világ végére is elmentünk zenét hallgatni, mindenki spanolt mindenkivel, a tánctéren pedig ment a folyamatos mosolygás, hülyéskedés, vándorlásos táncikálás, pacsizás és ölelkezés. Olyan volt, mint egy nagyobb kerti party barátokkal. Imádtam a DVN-en bulizni! Szerves része volt mindenki ennek a hihetetlen atmoszférának.

Elsőosztályú zenei produkciókat hallottunk! Nem is tudom mikor voltam utoljára olyan eseményen, ahol a zene az első másodperctől az utolsóig abszolút minőséget képviselt. Zseniális előadók, fantasztikus zenei előadással készültek erre a megmozdulásra. Egytől egyig nemcsak hogy ütötték azt a bizonyos általunk az évek során, igen magasra felállított mércét, inkább erősen túlszárnyallták minden tekintetben.

Csütörtök
Kora délután érkeztünk a helyszínre, ahol Tolnai Peti és Barbi fogadott minket. Az egyik faházban szálltunk meg, nem voltak túl nagy elvárásaink, de azokat túlszárnyallta minden tekintetben. Viszonylag kényelmes emeletes ágyak; tisztaság; illatos, friss, tiszta ágyneműk; tv… az utóbbit nem mintha használtuk volna… Van egy közös konyha is, ahol lehetőség van mosogatni, főzni, hűteni való ételeket tárolni, és mindehez biztosítják még a mosogatószert, és egyéb eszközöket is. Csillagos ötös! Minden tekintetben. A gyors terepszemle után kb azonnal megismerkedtünk mindenkivel aki már odaért, majd a színpad mellé felállítottuk a bográcsozót, és nekiálltunk főzni. Közben szólt a zene Eryc, Axel és Mheola iránymutatásával. Majd a főzőcske és éjszakai zabálás után Peter Bernath és Fanki Ridm táncoltatta meg a közönséget.

     

Péntek
Kicsit nehezen indult, de Bolev kiváló zenei orvossággal kúrálta ki a társaságot az előző esti pálinkázás reggeli mellékhatásaitól. Muttley szettje alatt ebédeltünk meg, aztán jött a kajakóma, de nem ám faházban kinyúlós módon, hanem pokrócon fetrengve a színpad előtt hallgattuk végig a Ramazuri Crew vagyis Capo, Galler, és Slank játéka, In:Form előadása, és az Euphonic Moments azaz Aero és Ferenc Szanati szettjét is. És végül Derek, Shade Audio és Fiba előadását már sikerült végigtáncolni nagyjából láb- és derékfájásig.

    

Szombat
Igen fáradtan ébredtünk, de ugye Forteba miatt mindenképpen időben össze kellett szedni magunkat. Steve Mush és Mr.Fiel szettje alatt még próbáltunk életre kelni, de csak a fejünknek sikerült megmozgatni, aztán persze a lábaink és karjaink is önáló életre keltek az ebédre várakozás közepette. Mindeközben kiderült, hogy Tolnai mama is kedveli az elektronikus zenét, a DVN a kedvenc rendezvénye, így akadtak számára is kedvérevaló ütemek a nap folyamán. A legjobban a Flightbar! Crew, vagyis Szkvess, Gueth, és Csega produkciója tetszett neki, amiről csak úgy nyilatkozott: „Ezek a srácok állatok!” És igaza volt! A Flightbar! Crew szombaton igencsak megindította a lavinát. Mi is táncra perdültünk az energiát adó gulyás után. Dobostomi különleges zenékkel készült az eseményre, csodálatos élményt adott, aztán Klayman állt a dj pultba, akinek igen alaposan fel volt adva a lecke. Láttam az arcán, totál be van tojva, azt se tudta melyik zenével indítsa az előadását. Rá is beszélte vagy kétszer Tomit hogy rakjon még egy zenét, majd felszívta magát és beállt a lemezjátszók mögé, hogy aztán akkorát zenéljen, hogy leszakadjon a ház! Le is szakadt volna ha lett volna ház, így azonban óriási örömtáncot jártunk a szabad ég alatt. Tolnai számomra meglepetés volt, nem hallottam még technot játszani, lebilincselő atmoszférát teremtett. A harmadik nap végén járva már megfájdult a balesetes térdem, úgyhogy sokat ücsörögve, de azért kézzel, lábbal, fejjel mozgolódva „meneteltem” a kijelölt úton Szabop és Márton, valamint Biar és végül B’L.A zseniális zárószettjére.

A számomra a legkülönlegesebb zenei élményt csütörtökön Mheola garage előadása adta. Súlyos basszusok, szelíd dallamok jellemezték produkcióját, így mi is ínyenckedtünk icipicit, hisz ilyen zenéket nem játszanak minden utcasarkon. Pénteken a szívemhez legközelebb álló előadást Bolev követte el. Léleksimogató csodazenéket hallhattunk tőle, mesteri vonalvezetéssel, szó szerint életet lehelt a szívembe. A szombati nap több impulzust is hozott magával. A délelőtti órákban Forteba indította varázslatos zenékkel a napot. Ha valamiért érdemes volt „korán” kelni, hát miatta mindenképpen! Leírhatatlan élmény volt. Délután Dobostomi szippantott be a house univerzumába. Elsőrangú zenék szólaltak meg, egészen földöntúli élmény volt. Este pedig Tolnai mester kápráztatott el egy nem mindennapi mély, dallamos, hipnotikus elemekkel felépített, intelligens techno szettel.

 

 

A legnagyobb tánc
A legnagyobb táncot csütörtökön Eryc és Axel szettjére toltuk bográcsozás közben. Kiemelt helyről hallgathattuk és táncikálhattuk végig a fesztivál nyitányát, örök hála ezért Tolnai Petinek és a kemping tulajdonosának a rugalmas hozzáállásért, és a segitségért. Pénteken Derek, Shade Audio, és Fiba műsorát táncoltuk végig, és még ráadást is kaptunk, ugyanis Fiba ráhúzott egy laza órácskát a tervezett zárás után. Szombaton a Flightbar! Crew táncoltatott meg alaposan minket a délután folyamán, este pedig Biar és végül B’L.A zseniális szettjére meneteltünk a végtelenbe.

 

 

 

 

Ételek
Finom ételekben sem volt hiány. Csütörtökön marhapörkölt, pénteken meg halacska, szombatra pedig gulyásleves… Képzeljétek! Az első nap laza pálinkázás és sörözés közben a dj pult mellett főztünk vörösboros marhapörköltet, amit aztán szétosztogattunk mindenkinek is. Fibától kaptuk a legkomolyabb dicséretet. Azt állította hogy életében már nagyon sok marhapörköltet evett, de ilyen finomat még soha. Azt hiszem ezen felbuzdúlva idén is vállalunk egy főzőcskét az első nap. Persze csak ha szeretnétek?
Pénteken icipicit túltoltuk a kajálást, de mentségünkre szóljon, istentelen finom halat sütöttek nekünk ebédre sült krumplival, ínycsiklandozó szósszal és verhetetlen káposztasalival. Olyan finom volt, hogy nem vettük észre hogy jóllaktunk, és hát… kivégzett minket teljesen pár órára.
Szombaton Tolnai édesanyja készítette a harapnivalót nekünk, és be kell valljuk, életünkben nem ettünk még ilyen finom bográcsgulyást. A leve sűrű és krémes volt, a füstölt csülök pedig remek plusz ízt adott az ételnek.

Gondolatok
Tudjátok, már nem emlékszem mikor volt utoljára arra példa, hogy azon sakkozzak mikor is menjek el fürdeni, mikor lesz rá a legalkalmasabb időpont… más eseményeken ez nem jelentett gondot, mert mindig volt egy olyan óra ami nem érdekelt különösebben, vagy kifejezetten rosszank találtam… akadt olyan hogy több óra is eltelt úgy, hogy nem találtam a helyem… de a DVN Camp!-en ilyen eshetőség nem állt fent egy pillanatig sem. Egyszerűen rá kellett jönnöm arra hogy nincs alkalmas időpont, lemondással jár minden cselekedet ami miatt távozni vagyunk kénytelenek a színpad elől.

Azt kell mondjam, most bebizonyosodott, hogy a magyar szcéna erősebb mint valaha! Mindenkinek meleg szívvel ajánljuk figyelmébe a fent említett művészeket, mert ők azok akik miatt még érdemes utazni akár több száz kilométer is egy-egy eseményre. Ők azok akik szívvel-lélekkel alázatosan és nem utolsósorban szakmai szempontokat is erősen figyelembe véve a magyar szcéna kiemelkedő, és úgy sejtjük meghatározó alakjai közé tartoznak. Megtiszteltetés volt hallani titeket élőben!

A következő DVN-es megmozdulás augusztus 11-14. között lesz Rajkán az Aranykárász kempingben. Mi biztosan ott leszünk! Infók, esemény hamarosan. Addigis csatlakozzatok a facebook csoporthoz, hogy első kézből informálódhassatok az eseményről.

Fotók: A DVN Camp! facebook csoportból a résztvevők képei