A tárnoki katlan igazán különleges hely. Tulajdonképpen egy nagyjából 10 000 négyzetméter alapterületű barlangról beszélünk, ami télen fűt, nyáron pedig hűt. Így ideális védelmet nyújt bármiféle szélsőséges időjárási esemény ellen, az akusztikája – akárcsak bármelyik barlangnak – pedig kiváló. Mondhatjuk úgy is, hogy az Isten is partyhelyszínnek teremtette, erre pedig már ideje korán rájöttek a szervezők, számos legendás megmozdulás helyszínéül szolgált az elmúlt évtizedekben. Volt egy időszak, amikor megtört a lendület, a helyi vezetés nem látta szívesen az önfeledten bulizó fiatalokat a környéken. Mára azonban ismét megváltoztak a dolgok és zöld utat kaptak az elektronikus zenei rendezvények.

  Beszámoló - Katlan Fesztivál 2021

A Katlan Festival 2019-ben debütált. A tavalyi megmozdulás jó eséllyel pályázott az év hazai techno line up-jának címére. Összesen 48 órán át szólt a zene. Nonstop. Felvonult szinte a teljes hazai élvonal, akinek a neve számít is valamit a techno / house berkekben. A fellépők listáját pedig több, mint egy tucat aktuális külföldi előadó díszítette.

A szervezők idén nem elégszenek meg ennyivel, hiszen az esemény immáron három napos lesz! Idén összesen 18 külföldi fellépőt fognak vendégül látni a szervezők. Köztük számos aktuális közönségkedvenccel a sorban. Nézzük is csak, kikről van szó!

Klangkuenstler

A fellépők közül a 31 éves német DJ/producer a legismertebb név. 2014-ben jelent meg a debütáló albuma, zenei világát akkor még egy sokkal dallamosabb house-közeli stílus jellemezte. Az igazi áttörést azonban néhány évvel később érte el, amikor sötétebb ütemekre és magasabb BPM-re váltott. Saját zenéi olyan nagynevű kiadók gondozásában látnak napvilágot, mint a Toolroom vagy éppen az Exhale.

999999999 live

Az olasz duó 2016-ban indult el világhódító útjára, az általuk képviselt megalkuvásmentes, erőteljes hangzás és az élő fellépéseik során alkalmazott improvizáció kiszámíthatatlansága hamar utat tört magának. , hogy állandóan változó, előre toló energikus erőt hozzon létre. Produkciójukat elképesztő energia jellemzi, minden hangot úgy állítanak elő, hogy az a maximális fizikai és  érzelmi reakciót váltsa ki a közönségből.  . Nincs középút, csak egy hangsúlyos tisztelgés az éjszaka kemény, sötét, mély vége előtt.

Nico Moreno

A francia DJ/producer a Katlan közönségének nagy kedvence, sorrendben harmadik alkalommal fogja tiszteletét tenni Tárnokon. Ő az újhullámos techno egyik legjelesebb képviselője. Imádja a gyors, kemény industrial hangzást, amely táncoltatva csapja arcon a hallgatót. Szettjei, melyekbe mindig csempész kiadatlan zenéket, könnyedén a 160bpm sávban érnek véget.

Tommy Four Seven

A brit születésű zenei géniusz 2009-ben költözött Berlinbe, fél évvel később pedig csatlakozott a Chris Liebing vezette CLR-hoz. Tommy Four Seven profi hangdizájnerként is működik és ez érződik az előadásmódján. Zenéit a kompromisszummentes csúcsminőség jellemzi, akinek nevének hallatán még a vájtfülű fanatikusok is elismerően nyilatkoznak. Elképesztően dinamikus, elemi erejű szettjei felrobbantják a táncteret, minden ütemében felébred az őserő.

Cassie Raptor

A francia DJ/producer hölgy hangzásvilágára a trance és a sötét techno ütemek voltak a legnagyobb hatással. Produkcióját erőteljes lábdobok és organikus textúrák jellemzik, amit időnként sikolyok hangja tör meg, miközben katartikus energiák szabadulnak fel, létrehozva ezzel egy igazán felszabadító élményt.

The Brvtalist

Egyszerre író, promóter és DJ, aki a mutáns nagyvárosi kultúrára összpontosít. Az azonos nevű weboldal, New Brvtalism névre hallgató podcast sorozatának és fellépéseinek célja, hogy bemutassa azt az egyszerre különlegesen sötét és romantikus erőt, ami a munkásságát jellemzi.

Patrick Mason

Ha csak egy előadót lehetne választanunk az idei Katlan Fesztiválon fellépő DJ-k közül, akkor minden kétséget kizárólag Patrick Mason-re esne a választás. A berlini HÖR stúdiójában figyeltem fel rá először. Őrület, amit csinál! Nem csak kiváló szelektor, hanem az egyik legnagyobb showman, akit eddig valaha láttam a pult mögött. Kétségtelen, hogy ő az egyik legjobb táncos a lemezlovasok közül. Egészen elképesztő energiával veti bele magát a zenélésbe.

Wallis

A francia származású hölgyről tavaly hallottunk először, amikor is Ferike klasszikus ördögűzéses videójából hallhattunk egy részletet. DJ, live act és kiadótulajdonos egyszerre, a techno új generációjának egyik legígéretesebb képviselője. Kreativitása és hangmérnökként szerzett korábbi tapasztalata lehetővé tette számára, hogy megalkossa saját egyedi hangzását, ami mára a védjegyévé vált.

VCL

A veterán techno fanatikusok számára biztos, hogy nem ő lesz az idei Katlan Fesztivál kedvence. A francia származású DJ/producer fellépéseit industrial, hardtechno, acid és hardcore jellemzi. Sok információt nem osztott meg magáról a közösségi felületeken, így inkább szavak helyett beszéljen az egyik legfrisseb mixe.

Dyen

A holland DJ/producer a kortárs rave-ek igazi nagyágyúja, aki februárban debütált a hazai közönség előtt. 17 évesen kezdett el zenéket írni, első saját szerzeménye két évvel később látott napvilágot. Pályafutásának elején az oldschool gabber és hardcore hangzás inspirálta és ez máig is így van. A múltat ​​átformálva és értelmezve hozta létre hipermodern, nyers és teljesen egyedi hangzásvilágát, amit ő maga „neorave”-nak vagy „old school hard technónak” nevez.

X&Trick

A belga underground elektronikus szcéna egyik vezéralakjának a pályafutása 1998-ban indult, mint DJ és partyszervező. 2003-ban saját kiadót alapított. Egy évvel később jelent meg debütáló EP-je, ami után a világ számos helyén felléphetett az USA-n át egészen Japánig. Saját stílusát ő maga „Neorave”-ként írja le: zenei stílusok sokasága, mint például a drum & bass, hardcore, rave és jungle keveredik egymással. „Nem szeretem komolyan venni magam, de amikor a színpadon vagyok, egyetlen küldetésem van: kapcsolatba lépni a közönséggel, elvinni őket egy zenei utazásra, és ezt rohadtul komolyan gondolom.” – nyilatkozta magáról.

Sina XX

Valami hasonlóra számíthatunk a párizsi származású DJ/producer játékideje alatt is. A Subtyl nevű DJ kollektíva társalapítójaként meghatározó szerepet tölt be a helyi rave kultúra életében.

Chris Stussy

Hollandiából érkezik és az előzőleg bemutatott fellépőkkel ellentétben teljesen mást képvisel a hangzásvilága. Chris Stussy a jelenkori house szcéna egyik legizgalmasabb alakjának számít. Szettjeiben a stílus széles tárházából válogat, mint ahogyan arról az Awakenings Festivalon készült videóban is meggyőződhetünk.

Priku

A román hangzás egyik legismertebb képviselője, aki apró lépésekkel és emlékezetes Sunwaves szettekkel küzdötte fel magát az élvonalba, ahol azóta is bérelt helye van. Zenéi már megjelentek minden témába vágó top label gondozásában, többek között a hazai vonatkozású All Inn címkéje is. 2016-ban alapította meg saját kiadót Atipic néven.

Suciu

Számára sem ismeretlen a helyszín, hiszen 2019-ben már zenélt a Katlan Fesztiválon. Ő is a román iskola képviselője. Groove-vezérelt produkciója kísérteties atmoszférát teremt. De a megértés már a hallgató fantáziájára van bízva.

Lizz

A kinti, szabadtéri helyszínen felállított színpadon a microhouse dominál. Priku-hoz és Suciu-hoz hasonlóan ő is Romániából érkezik, személyében üdvözölhetjük a kolozsvári Club Midi egyik rezidensét. A Sunwaves és a Mioritmic Fesztiválok állandó résztvevője, aki rendszeresen zenél olyan helyeken, mint például Berlin, Moszkva, Párizs és London.

Alexis Cabrera

Pályatársaival ellentétben ő argentin származású, jelenleg Berlinben él. 2007-ben jelentette meg első saját zenéjét, eddig három albumot adott ki, diszkográfiáját számos EP is gazdagítja. Live fellépései során moduláris rendszerek állnak rendelkezésre, a setupot dobgépekkel és saját hangjának felhasználásával színesíti.

Lumieux

A szabadtéri színpad fellépőinek bemutatását egy újabb Romániából érkező DJ-vel zárjuk. Már tinédzser korában magába szippantotta a zenei szcéna. Kitartó munkájának és elhivatottságának köszönhetően olyan kiadóknál jelentek már meg saját zenéi, mint a Dissonant, Purple inc, Trappín London és Subtil Records.

WNDRLST

A 27 éves DJ / producer is rendszeres visszatérőnek számít a Katlan Fesztiválon. A sötét, industrial hangzásokat helyezi előtérbe, mennydörgéssel felérő zenéi a warehouse és fesztivál keretek közt tudják csak igazán betölteni a teret.

Jay Lumen

Hazánk legmagasabban jegyzett techno DJ-je, Jay Lumen idén is csatlakozik a fellépők névsorához. Munkáit olyan legendás kiadók jelentették meg, mint a Ministry Of Sound, 100% Pure, Drumcode, és persze az általa igazgatott Footwork. Kszített közös EP-t Green Velvettel, játszott a Tresorban, az ibizai Space-t is megjárta, és első magyarként a Beatport toplistájának tetejére is felkerült.

További fellépők: Sikztah, Svetec, AND/OR, dtnb, Paralich, Tamas Szabo, Third 2hift, Øbliviøn, Daniel Meister, Liro b2b Robert Dobak, Adaept, Kamafaka, Benke, Bernathy CRB, Algayev, Umut, Martin M & Flixon, Pauli live, Jesus, Raqpar & Erro, Man + Machine, Detective Kelly, Fourk & Bedux, Technokool, ROT, Barbad, Pop My Ego, Insect, Martin M & Flixon, U-Seph & Mircea-Florin, Cassiel. 

A Katlan Fesztiválra beindultak a jegyeladások, már a negyedik elővételes körben járunk. A rendezvényre napijegyet, két- illetve háromnapos bérletet is lehet váltani. A fellépők sokaságát, a különleges helyszín adottságát na és a késői zárórát figyelembe véve igen csak kedvező áron.

A Katlan Festiválon sátrazni is lehet, ami teljesen ingyenes. A sátradat az arra kijelölt területen belül bárhova lerakhatod. Továbbá a katlan rész felett erdős rész található, ahová függőágyat kényelmesen el lehet helyezni. Lesz zuhanyzási és étkezési lehetőség is.

A Katlan Festival jól megközelíthető tömegközlekedéssel és kocsival is. Budapestről Tárnokra nagy gyakorisággal közlekednek a vonatok, a vasútállomásról a 6×6 Taxi 2600-ftért visz el a célig autónként. A helyszínen pedig 300 kocsi fér el a parkolóban.

A Katlan a legideálisabb nyári helyszín az időjárást tekintve. Benn a Kőfejtőben télen-nyáron 16-18 fok van, érdemes hozni egy pulcsit a biztonság kedvéért, de anélkül sem fogunk fázni. Három színpadon fog szólni egyszerre a zene, ezek közül csak a house-nak dedikált stage van szabadtéren, a többi mind a kőfejtőben található. Készültek új merch termékek is, amiket a helyszínen lehet megvásárolni!

Jegyek: https://oneticket.hu/katlan-festival-2022
Esemény: https://www.facebook.com/events/586675512491180