Szeretjük az alulról építkező dolgokat. Amikor kipattan valakinek a fejéből az ötlet, majd apró lépésenként mindenki beleteszi a saját tudását. Így növekszik organikusan az egész. Így lesz őszinte és igazán kedvünkre való az elképzelés.

A budapesti VOLT Lokálban augusztus 6-án megrendezésre kerülő buli pont ilyen. Néhány lelkes – már nem is annyira fiatal – elektronikus zenei rajongó mert nagyot álmodni és egymást erősítve létrehozták a nyár egyik legfigyelemreméltóbb progressive house eseményét.

Minden a Facebookon kezdődött. A stílus rajongóinak talán nem szorul bemutatásra a „Progressive Family” elnevezésű FB csoport, ami összesen 3700 tagot számlál jelenleg és az egyik legaktívabb tömörülésnek számít. A nagy létszám ellenére – ugyanakkor nevének megfelelően – igen csak családias hangulat uralkodik, ahol a tagok naponta új zenék tucatjaival örvendeztetik meg a többieket. A csoport lényege, hogy megosszák egymással a jó zenéket és barátként szóljanak egymás linkjeihez.

Most azonban – négy csoporttag hathatós együttműködésének hála – nagy fába vágták a fejszéjüket. A csoport meghívására ugyanis Budapestre érkezik CREAM aka Krzysztof Kupczakiewicz Lengyelországból, aki hazáját már meghódította dinamikus, dallamos stílusával, sőt tavaly a legjobb lengyel Dj címre is jelölték. A Krakkóban született DJ / producert már egészen fiatalon rabul ejtette a zene iránti rajongás édesapjának köszönhetően. Nem ma kezdte a szakmát, 1984-ben lépett fel először, amikor még az eurodance és italodisco számított a fő csapásiránynak, az akkori korszellemnek megfelelően. Később Jaroszlav éjszakai klubjainak rezidenseként tevékenykedett, a 90-es évek közepén a trance és a house ejtette rabul. Produkcióit hangmérnöki tudással felszerelkezve emelte még magasabb szintre. 2013 márciusában indította saját műsorát. A „Terminal” a progressive house széles spektrumát lefedve hallható a Proton Radio hullámhosszán. Chris zenei stílusát jelenleg a house, progressive house, tech house és minimal techno keretei közé lehetne leginkább besorolni. Személyében üdvözölhetjük a lengyel elektronikus zenei szcéna egyik legaktívabb tagját, aki már több évtizede áll a színpadon, az elektronikus zene nála nem holmi múló hóbort, hanem egy élethosszig tartó szenvedély. Elmondása szerint ráadásul egy direkt erre az alkalomra írt zenével is megörvendezteti a hazai közönséget, ami a VOLT Lokál falai között fog debütálni.

A hazai körítésről az itthoni progressive house közösség prominens alakjai fognak gondoskodni. Erich von Kollar fog warm up-olni, aki olyan nagyágyúkkal zenélt már együtt, mint például Guy J, Hernan Cattaneo vagy éppen Nick Warren. Augusztus 6-án ráadásul egy rendhagyó b2b-nek is szem, illetve fültanúi lehetünk. East Cafe és Ricardo Piedra (őt egyébként korábbról a Quasar és a Draft formációjából is ismerhettük) egy 3 órás négykezes szettel örvendeztetik meg a nagyérdeműt.

2022. AUGUSZTUS 6., SZOMBAT, 22:00–6:00
PROGRESSIVE FAMILY & FRIENDS INVITES CREAM

CREAM (Proton Radio / Frisky Radio)
EAST CAFÉ (Stellar Fountain/Mistique Music)
ERICH VON KOLLAR (Stellar Fountain/ Proton / D.I. FM/ Nube FM (ARG))
RICARDO PIEDRA From the Quasar and Draft (Star Dive/BC2/ Massive Harmony)