Augusztus 24-e piros betűs ünnepnek számít Ukrajnában. 31 évvel ezelőtt, ezen a napon történt ugyanis, hogy elszakadtak a Szovjetuniótól és kikiáltották a függetlenségüket. Ünneplésre most nincs sok okuk, hiszen az orosz hadsereg már fél éve megszállta és ostromolja Ukrajna területét. Keleti szomszédainknál nem is lehetne ezekben a pillanatokban biztonságosan szórakozni. Az ukrán függetlenség napja alkalmából meghirdetett rave partinak Litvánia fővárosa, Vilnius az otthont.

Az eseményre több tízezer ukrán menekültet várnak, a zenéről ukrán DJ-k fognak gondoskodni. Eddig ugyanis mintegy 62 ezer ukrán menekült érkezett a balti államba és már további 15 ezer ukrán élt korábban is Litvániában. Az ingyenes szabadtéri rendezvényen többek között az ARTBAT duó és Miss Monique is a lemezjátszók mögé áll.

Az ukrán nép a függetlenségéért és szabadságáért küzd, ezért rendkívül fontos, hogy támogassuk őket” – nyilatkozta ARTBAT. „Vilnius szép és haladó gondolkodású fővárosa annak az országnak, akik Ukrajna legjobb barátjának számítanak, így aztán különösen szimbolikus a jelentése annak, hogy náluk tartjuk a függetlenség napi ünnepségünket.”

Miss Monique így vélekedett az eseményről: „A rendezvényen nem csak pénzt gyűjtünk az ukránoknak, hanem emlékeztetjük a világot arra, hogy a háborúnak még nincs vége. Az ostrom még mindig értelmetlen áldozatokat követel, tennünk kell valamit az orosz terrorizmus megállítása érdekében.”

A rendezvény létrejöttét Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter és Remigijus Šimašius, a litván metropolisz polgármestere is támogatja.

Borítókép: Marika Rossa FB