Ez már bevett gyakorlatnak számít Berlinben, de a „no photo policy” egyre gyakoribb jelenségnek számít szerte a világban. A vendégek magánéletének védelme és az intenzívebb klubélmény megteremtése érdekében számos ismert, vagy kevésbé ismert klubban vezettek be szigorú fényképezési és videózási tilalmat. A kamerák használata általában nem engedélyezett, az okostelefonok kameráit leragasztják a bejáratnál. Ami ezekben a klubokban történik, az ott is marad!

Aki ellenszegül a szabályoknak, azt nagy valószínűséggel kitessékelik a helyekről. Bár van, ahol elsőre csak figyelmeztetnek. Íme hét klub (köztük egy magyar), ahol szigorúan tiltják a fotózást:

FOLD Club, London

A város keleti részén található klub 2018-ban nyitotta meg kapuit és a kezdetek óta szigorú fényképezési és videózási tilalom van érvényben. A FOLD a város egyik legmenőbb techno klubjának számít, nem utolsósorban az ipari underground környezet varázsa miatt.

Bassiani Club, Tbiliszi

A Bassiani 2014-ben nyitotta meg kapuit. Ez Grúzia legnagyobb techno klubja, 1200 embert tud befogadni. Már a klub elhelyezkedése sem mindennapi, a Dimano Tbiliszi stadionja szolgál otthonául ,és ehhez társul a kiváló hangzás, az ámulatba ejtő atmoszféra és azok a nagy nevek, akiket sikerült elhozni a közönségnek, hogy a maratoni hosszúságú partikat ne is említsük. A világszerte híres klub biztonségos teret nyújt a poszt szovjet állam LMBTQ közösségének. Fotózni szigorúan tilos!

Perlenkind Essen

A Ruhr-vidék egyik legújabb klubja nemrégiben nyitotta meg kapuit, de sok képet erről sem lehet fellelni, ugyanis szigorúan tiltják a fotózást. A klub a legendás Capibar egykori helyén található.

Fabric, London

A brit metropolisz egyik legnépszerűbb és legrégebbi techno klubja. A videó- ​​és fotófelvétel tilalma 1999 óta létezik itt, de az okostelefonok térnyerésével ezt a szabályt már nem lehetett következetesen érvényesíteni. Nemrég azonban kiadtak egy közleményt, mely szerint ismét szigorították a tilalmat.

Rost, Glasgow

A glasgow-i Rost klub mindösszesen 270 vendég befogadására alkalmas. Ezáltal mindig nagyon meghitt és intim a hangulat, amit a fényképek és videók készítésének tilalmával is próbálnak megőrizni.

ARSENAL XXII, Kijev

A budapesti intézmény névrokonát szintén egy egykori hadipari létesítmény falai között alakították ki. Keleti szomszédainknál az orosz beavatkozás előtt sem volt életbiztosítás partykba járni, így aztán különösen ügyelnek a vendégek magánszférájának megtartására.

Berghain és a többi berlini klub

Aligha akad még egy klub, ami olyan szorosan lenne összekötve az intimitással, mint a Berghain. Már bejutni sem egy sétagalopp, de aki megpróbál képeket készíteni, azt azonnal kidobják. A fényképezés tilalmát azóta sok másik helyi klub is átvette, mint például az About Blank vagy a Sisyphos.

GRID, Budapest

Hazánkban is volt hasonlóra példa. a GRID klub szellemiségében pont azokat az értékeket képviselte, amiket mi is a legfontosabbnak tartunk. Tökéletes körülményeket biztosítottak, ami még így sem volt elég csábító a közönség számára, így a klub áprilisban bezárta kapuit.

Forrás: [Fazemag]