Idén húzta be fennállásának első ikszét a stílusok feletti eklektikát zászlajára tűző Mana Mana kiadó. A budapesti székhelyű, freestyle szellemű label terjedelmes katalógusából az egyik alapító-vezető, Suefo választott ki tíz számukra meghatározó kiadványt. 

A hazai független kiadói palettán egyedi színt képvisel a Mana Mana, amely a mögötte álló két lemezgyűjtő/dj/producer eklektikus zenei ízlését, nyitottságát és azt az érzékét tükrözi, amellyel a stílusbeli változatosság mellett is képesek egy saját, határozott zenei profilt építeni. Ennek a veleje pedig az organikus, modern, mégis vintage hangzású, nem kifejezetten táncos elektronika; minden, ami elhelyezhető az easy listening/lounge-downtempo tengely mentén a jazzhoptól az electroswingen át a folktronicáig. A spektrum folyamatosan bővül (ambient, világzene, pszichedelikus rock, nu-disco…), az eredendően hazai fókusz is kezd nemzetközivé szélesedni, egy dolog azonban egy évtizede változatlan: a Mana Mana biztos kézzel és konzisztensen válogat a kiterjedt merítésből.

Persze ez nem is csoda, lévén a két alapítója-vezetője, Savages (Kürtössy Nándor) és Suefo (Lakatos Sándor) már jóval korábban stabilra formálták az általuk képviselt zenei arculatot előbb dj-ként, majd a Tilos Rádión (ma is) futó műsorukban, illetve első saját zenéiken keresztül. A Mana Mana nevet szintén bejáratták mind a bulijaikkal, mind a rádióműsorukkal, amikor logikus húzással a kiadójukat is erre keresztelték 2012-ben. „Együtt és külön-külön jegyzett anyagaink korábban külföldi – dán, német és görög – kiadóknál, illetve itthon a Chameleon Recordsnál jöttek ki. Egy idő után úgy éreztük, felgyorsíthatjuk a folyamatokat, ha saját magunk is adunk ki lemezeket, a Chameleon megszűnése miatt pedig kénytelenek voltunk valóra váltani ezeket a terveket” – idézi vissza a kiadó elindítása mellett szóló érveket Suefo. A Mana Mana eddigi működését így foglalja össze: „Első körben azt tűztük ki célul, hogy a hozzánk közel álló stílusokban (downtempo, dub, hip-hop, jazz, funk, easy listening, lounge, world music) utazunk és kizárólag a hazai producerekre, zenekarokra koncentrálunk. A lemezkiadásban a véletlen lehetőségek gyakran felülírják a terveket, így a stílusok köre bővült; elég hamar bejött a képbe az alternatív rock, aztán az ambient és a deep house is. Közben a külföldi előadók is beszivárogtak, előbb remixerként, majd önálló anyaggal is. Nem bánjuk ezeket a változásokat, hiszen továbbra is a saját ízlésünk határain belül garázdálkodhatunk.” Ami pedig a jövőt illeti: „tíz év és közel száz kiadvány után csak annyi látszik biztosan, hogy nem mozdulunk el a mainstream pop felé.” Ehhez annyit tennénk hozzá, hogy aki szereti ezt a zenei világot, annak a Mana Mana a jövőben is garantáltan állandó megbízható iránytűt és beszerzési forrást jelent.

Augusztus elején jelent meg a Mana Mana saját ünnepi kiadványa – némileg formabontó, de nagyon is stílszerű módon kiállításmegnyitókhoz, könyvbemutatókhoz, felolvasóestekhez és egyéb kulturális rendezvényekhez passzoló  zeneszámokból – Suefo válogatásában. Mi viszont arra kértük, hogy válassza ki azt a tíz kiadványt, amelyet a kiadó szempontjából mérföldkőnek tartanak. Alább a Mana Mana Top10, Suefo kommentárjaival:

Vono Box: El Vono (2013)

A Vono Box projektet Nafta, Párizs és én vittük még a kiadó létrejötte előtt, sajátos, exoticával kevert downtempo, lounge, electronica zenékkel. Sok hazai és külföldi válogatáson jöttek ki Vono Box számok és remixek, de az önálló megjelenés 2013-ig váratott magára. Azóta a lemez egyik dala, a Delirium Waltz túl van a 2 milliós Spotify-meghallgatáson.

Fekete Leves OST (2014)

Novák Erik gengszterfilmjében (ami mellesleg az első közösségi finanszírozású magyar mozifilm) nem csak egy dj-t játszó dj a főszereplő (Feaky D), de a háttérzene is remek, többnyire csak ezen a válogatáslemezen hallható számokkal: Grósz Arthur, The Soultramps, Modul aka Mango, Mississippi Big Beat, stb.

Marcel: Greatest Misses (2016)

Mindketten nagyon szeretjük Marcel dolgait az első lemeze óta. Annak idején a kiadót is úgy képzeltük el, hogy azt a downtempo/nu jazz/electronica vonalat fogjuk vinni, amit Marcel is képvisel, bár azóta ettől egy sokkal szélesebb halmazban adunk ki zenéket. Ez egy válogatás EP a kiadatlan dolgaiból, amit egy közös kávézgatás során találtunk ki és nagyon örülünk, hogy összehoztuk. Ami még jobb, hogy készül a folytatás is, immár új zenékkel.

Úzgin Űver: Patak (2018)

Régi favoritunk a zenekar, egyedülálló, többnyire instrumentális folk-rock-electronica-világzene fúzió. Nem csak mi gondoljuk így: a nálunk kijött albumuk a World Music Charts Europe hetedik helyezéséig jutott.

Másfél: Merítés (2019)

Régi közös kedvencünk a Másfél is, ugyanúgy a kilencvenes évek alter világának peremterületeiről, és ugyanúgy beskatulyázhatatlan. A diszkográfiájuk remasterelt digitális újrakiadása mellett fontosnak éreztük, hogy vinylen is legyen valami lenyomatuk. A dupla válogatás csupa bomba felvétellel és elegáns külsejével az egyik legjobban sikerült kiadványunk, amire igazán büszkék vagyunk.

Duel: Caprice (2020)

Duel is régi barátunk, akit olyan válogatásokról ismerhet a velünk egyidős hazai közönség, mint a Future Sound Of Budapest, a Sunset Café, vagy a Balaton Grooves. Az ezeken is hallható downtempo számaihoz hasonlókat szívesen kiadtunk volna tőle, de ő egy szállós ambient albummal jelentkezett, így hát megszületett a Mana Mana első (de nem utolsó) ambient vinyle.

The Mana Mana Split Series Vol.1. (2020)

Ahogy a címe is mondja ez a split sorozatunk első darabja. Egy vinyl lemez, a két oldalán két különböző előadó zenéivel. Az A-oldalon a görög smallFall, a B-oldalon pedig a magyar mono.Scope hallható. Közös bennük a filmzenés jellegű downtempo, trip-hop, electronica világ. Korábban is szerepelt már külföldi vendégzenész, vagy remixer a kiadványainkon, de ez az első, ahol saját számokkal.

AZNAP Projekt: Számtalan (2020)

Energikus, modern jazz/folk/hip-hop zenekar a jelenből, amely élőben is nagyon izgi. A dorombos-MC személyében a lengyel-magyar barátság is jelen van, ami nyilván a zenében is tetten érhető.

Obadu: Csimota (2021)

A Mana Mana csapat legfiatalabb tagja Obadu, aki ügyesen kombinálja a modern elektronikus zenéket a folkkal. Tavalyi két EP-jének megjelenése után idén már olyan fesztiválokon lépett fel, mint az Ozora, a Sun, a Babar, vagy a Zengető. Egész biztosan fogunk még hallani felőle.

Doktorhokashi: Contrast + Remixes (2021)

Döme Peti aka DJ Pipedome korábbi formációját, az Easylifenaturalt is nagyon szerettük. Az ő albumuk újrakiadásáról kezdtünk el eredetileg beszélgetni, de azt sem bántuk, hogy végül az új szólóprojektjét, Doktorhokashit jelentettük meg. Előbb az eredeti számokat, majd remixeket, együttműködéseket (például Maxwell Chrome aka Julez, Ernő Piaf, Marcel aka Carmel és Erik Sumo), végül az egész pakkot vinylen is. Igazán vegyes ez az anyag is a dark electro poptól a deep house-ig.

A kiadó Artspotting – 10 Years Of Mana Mana című válogatása itt hallgatható végig:

https://manamanarecords.bandcamp.com/album/artspotting