Sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk némi újdonságot csempészni a budapesti éjszakába. Nincs könnyű dolgunk, hiszen az elmúlt években gombamód szaporodtak az új szervezőcsapatok és ez különösen igaz az idei évre. Boldog-boldogtalan megpróbálkozott a rendezvényszervezéssel, többnyire ugyanazok a nevek pörögnek mindenhol. Nem szerettünk volna olyan fellépőlistát összeállítani, akikkel amúgy is gyakran lehet összetalálkozni a fővárosban. Így született meg tavaly az Electrocity ötlete, ami nagyon jól illik a Primate.hu által képviselt értékrendünkbe is.

Már csak azért is, mert oldalunk egyik legfőbb célkitűzése a vidéki történések bemutatása. Nincs könnyű dolguk a helyi szervezőcsapatoknak, de mindenhol megtalálható egy szűk réteg, akik hihetetlen elszántságról tesznek tanúbizonyságot. Kitartanak árral szemben is. Pénzt és időt nem kímélve tesznek azért, hogy az adott régió se maradjon minőségi zene nélkül. Őket szeretnénk bemutatni. Az Electrocity rendezvényein nincsenek állandó rezidensek, minden buliban kizárólag egy adott vidéki városból érkező DJ-k gondoskodnak a hangulatról. A hetedik Electrocity-bulink következik a sorban, eddig Szeged, Székesfehérvár, Miskolc, Szekszárd, Győr, Kalocsa és Dabas feltörekvő DJ-it láttuk vendégül.

A szeptember 18-i buli hangulatfelelőse: DUNAÚJVÁROS!

Dunaújváros Budapesttől 67 km-re található. A feltárt leletek szerint már az őskorban is lakott volt ez a terület. Az első jelentős település, amely mintegy hét évszázadon át virágzott, a bronzkorban alakult ki. Az ókorban a területén feküdt Intercisa, ami jelentős katonai településnek számított az ókorban. Pentelét, az újkortól jelentős mezővárost az 1950-es évektől fejlesztették iparvárossá. Építészete európai jelentőségű értéket képvisel. A Magyar Dolgozók Pártjának Központi Vezetősége 1949 végén hozott döntést egy új, gigantikus vaskohászati kombinát és a hozzá kapcsolódó lakótelep felépítéséről, amelynek célja az volt, hogy megteremtse a hazai szocialista nehézipart. Az eredetileg Mohács környékére álmodott beruházásnak a megromlott magyar–jugoszláv kapcsolatok miatt kerestek új helyszínt, így esett a választás a mezőföldi járás szélén álló településre: az első ötéves terv legjelentősebb beruházásaként kezdődött tehát az új város – akkori nevén Sztálinváros – építése Weiner Tibor tervei szerint. 1956. október 24-től ebben a városban is forradalmi hangulat uralkodott. A település 1961-ben vette fel a Dunaújváros nevet. A Sztálin vasműből (még 1956-ban) Dunai Vasmű, majd Dunaferr Zrt., legújabban pedig ISD Dunaferr Zrt. lett. A vállalatcsoport ma is az ország egyik legjelentősebb ipari komplexuma, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a város az elmúlt évtizedekben megtalálta reális helyét az ország gazdasági-kulturális életében. Dunaújváros utolsó becsült népessége 45 493 fő (2019).

Szeretnénk pár szóban bemutatni a vasárnapi buli fellépőit:

Kornwall 2016-ban kezdte a zenélést a St. Marteen szigeteken, ahonnan 2018-ban – egy természeti katasztrófa miatt – kellett hazaköltöznie. Ezután egy kisebb újvidéki klubban kapott rezidensi szerepet egészen a pandémia kitöréséig. Közben elindult a Herz dj-versenyén, így lehetősége nyílt zenélni a Corvin Cubban is. Hamarosan csatlakozott a  Cream Of Sounds csapatához. Később elindította saját projektjét, az Around elnevezésre hallgató sorozatot. Folyamatos lehetőségeket kap Budapest kisebb szórakozóhelyein, de az idei VOLT Fesztiválon például négy napon keresztül volt az Unicum Bar egyik rezidense.

Underground Ticket: „A polgári nevem Dezső Dániel. 1987-ben születtem Dunaújvárosban. Korán elkezdtem a zenével ismerkedni, 9 éves koromban elkezdtem cd-ket és kazettákat gyűjteni. A kedvenceim Robert Miles, Brooklyn Bounce, Scooter, és az In Da House sorozat volt. 11 évesen házibulikat szerveztem a barátaimnak, ahol Hi-Fi-n és mindenféle eszközön ami erre alkalmas volt, zenéket játszottam le nekik. 17 éves koromban a helyi klubban, pár alkalommal a kezdés előtt volt lehetőségem gyakorolni igazi hangtechnikán, és lemezjátszókon. Később a közönség elé is beállhattam. 24 éves koromtól privát bulikat csináltunk pár barátommal, mindig más helyeken a környéken, olykor nagy számú közönségnek. 2014-15 -ben több helyen is voltam rezidens DJ, és a privát bulik mellett a meghívásoknak is eleget tettem. Azóta is kapok kisebb nagyobb klubokba és magán rendezvényekre meghívásokat. A Progressive House, a Melodic Techno és az Organic House a fő zenei vonalam, de tettem már eleget Techno partykra való invitálásoknak is. 2012 óta zeneírással, produceri munkákkal is foglalkozom. Ebben az ágban több sikert tudhatok magam mögött. Számos híres DJ játszotta a zenéimet podcastjában vagy chartolta valamelyik Social Media oldalán. Pl: Hernan Cattaneo , Marcelo Vasami, Guy Mantzur, Frangellico, Dj Ruby, Nicolas Ruiz, de több Magyar és külföldi kolléga playlistjén is megfordult már valamelyik zeném. Kerültem már be a Beatport által összeállított válogatásokba is. Folyamatosan fejlesztem magam, zene elméletet tanulok, illetve produceri kurzusokon is részt veszek. Egy hangmesteri iskolát is elkezdtem az Oktopus Multimédia Intézetben, de egy váratlan baleset miatt nem tudtam befejezni. A mindennapi életem része a zene és hiszem, hogy lehet hatni az emberekre a zene által, hiszek benne, hogy a zene nagy változásokat tud előidézni.”

Derek a dunaújvárosi underground éjszakai élet oszlopos tagja több, mint 10 éve, és országszerte is egyre több fellépésnek örvend.  Fanatikus lemezgyűjtő, főként house, minimal és dubtechno vonalon mozog DJ-ként. A Forge és az Ironworks bulik társszervezője Dunaújvárosban. ”

d

Várunk mindenkit nagy szeretettel szeptember 18-án vasárnap 18.00 és 23.00 között a Pavilon Barban. A belépés ingyenes!
Esemény: https://www.facebook.com/events/625324698959047

Borítókép: Cserna Gábor – Facebook, kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán