Egy Matthew Cieplak nevű szoftverfejlesztő elkészített egy böngészőn keresztül működtethető dobgépet a legendás Roland TR-909 alapján. Az ER-99 névre keresztelt virtuális hangszert a  a Cieplak Extralife Instruments weboldalán keresztül tudjuk ingyenesen használni. A tervező számos funkcióval látta el az online dobgépet.

A nemzetközi 909-es nap megünneplésére készült emulátor a világ kedvencének számító TR-909 előtt tiszteleg. A legendás gyártmány Cieplak szavaival élve „egy híres japán dobgép az 1980-as évekből”.

Cieplak – aki szintén zenész – több hasonló projekt elkészítésében vett már részt, viszont ez az első dobgépe, amit webes használatra építettek.

A böngésző alapú eszköz a billentyűzet számgombjainak megnyomásával szólaltatható meg. Az ER-99 elnevezésű emulátor ERRE A LINKRE kattintva érhető el. A dobgép működéséről részletes angol nyelvű leírást találunk. Ami egyáltalán nem bonyolult, így még a teljesen kezdők is pillanatok alatt belevethetik magukat az analóg hangzású zenekészítés rejtelmeibe. Ha elakadnál, akkor a lenti videó segít a használat gyors elsajátításában. Vigyázat, erősen addiktív!

Cieplak korábbi alkotásai közé tartozik egy ‘Hex Drum‘ elnevezésű 6 csatornás trigger szekvenszer, egy Eurorack analóg gitárszintetizátor patch, ami a Moog Moogerfooger MF-107 működési elvén alapul”, és a Super Sixteen, egy nyílt forráskódú hardveres szekvenszer az Eurorack szintetizátor formátumhoz. Ezeket a projekteket INNEN tudjuk elérni. Ha pedig azt szeretnénk, hogy további hasonló eszközöket tervezzen, akkor a Patreon-on keresztül is támogathatjuk. Megérdemli, zseni a csávó!

Forrás: [Mixmag]