Igen csak zsúfolt lett mostanára Budapest partynaptára. Nehéz kitűnni ebben a sokszereplős játékban. A Refactore csapata tavaly nyáron jött létre azzal a céllal, hogy hidakat építsenek az expatok és a külföldi közösség között a hazai techno szcénában. Legfőbb céltörekvésük a külföldi feltörekvő DJ-k és producerek kollektívába való tömörítése és bevezetése a magyar piacra.

És igen csak tekintélyes a Refactore által eddig meghívott nemzetközi fellépők listája: Cleric, Cera Khin, Regal, Kobosil, FJAAK, Helena Hauff vagy éppen Julian Muller is az ő meghívásukra érkezett Budapestre. Színes palettán mozognak a nevek, esetenként akár egymástól zeneileg igen csak távol álló zenészekről van szó. Az viszont biztos, hogy ők egytől-egyig a jelenkori techno szcéna legizgalmasabb előadói közé tartoznak.

A következő eseményére december 2-án fog sor kerülni Budapest egyik előszámú underground klubjában, a Playgroundban. Igazán különleges alkalom lesz ez, hiszen a Refactore csapata ezúttal az ukrán Nechto kollektívát látja vendégül. A 2019-ben alakult lemezkiadó a kijevi illetőségű Nastia szerelemgyereke és összesen négy ukrán művész érkezik ez alkalommal Budapestre a kiadó képviseletében.

Nastia neve valószínűleg senki előtt nem szorul bemutatásra. 2005-ben kezdett el dj-zni. Bár azóta már többen követték a példáját, de személyében üdvözölhetjük az első női dj-t, aki Ukrajnából küzdötte fel magát a nemzetközi porondra. DJ Beauty néven kezdte, mígnem 2009-ben futótűzként kezdett el terjedni a Kazantip-en készült videója. Ez egycsapásra meghozta neki a hírnevet, egyre több helyre hívták szerte Európában. Közben nevet váltott, karrierje azóta is töretlenül ível fölfelé. A szomszédunkban zajló sajnálatos események kapcsán többször is felemelte a hangját, éles hanggal illetve többek között orosz kollégáját. Külön érdekesség Nastia kapcsán, hogy lényegében produceri teljesítmény nélkül érte el azt, hogy ő lett Kelet-Európa egyik elsőszámú DJ-je.

Az önmagát csak misztikus futuralistaként aposztrofáló Von Oruwu hangzásvilágában a monotonitás és a dzsungel hangjai keverednek egymással és egy különleges live act szettel fog Budapesre érkezi. Hangzásvilágát a legmagasabb polcra szánt techno jellemzi, ambient, finom elektronika és az űrhatúsú szintetizátorfutamok között balanszolva.

Splinter hangzásvilága ambient elemekkel tüzdelt moduláris techno, ami ugyan csak megköveteli a hasonlóan magas fokú intelligenciaszintet. leginkább  akkor érzi elemében magát, amikor impovizál, hiszen olyankor időben lehet érezni és látni a közönség vágyait. Anélkül, hogy meglépnél az ízlésedtől, komponáld meg azt az anyagot, ami itt és most történik”

A Nechto képviseletében Louwave nevével zárjuk az ukrán fellépők névsorát. Az Anton Kalganov néven anyakönyveztetett DJ / producer a többiektől eltérően nem az ukrán fővárosból, hanem Lvov városából érkezik. Az általa képviselt hangzásvilágot analóg hatású nyers techno-ként tudnánk a legegyszerűbben aposztrofálni.

Hasonló zenékre számíthatunk E-Bony szettjében is, az izraeli lemezlovas produkcióját már a HÖR adásában is volt alkalmunk megcsodálni. Egyre gyakrabban találkozhatunk a francia származású, de már hat éve Budapesten élő CRB nevével, személyében üdvözölhetjük a hardhouse legjelesebb itthoni képviselőit, de az oldschool techno / acid hangzás is nagyon közel áll hozzá. Hasonló intenzitással pörög a budapesti éjszakában Umut Sefiloglu is. A Refactore társalapítója Törökországból tette át a székhelyét Budapestre. Végül de nem utolsósorban CT Kidobó nevével zárul a fellépők névsora. A buli egyetlen magyar származású DJ-jének zenei világa az electro, post[-punk, new wave és EBM vonaláról táplálkozik.

Az eseményre ráadásul egyedülálló vizuállal készülnek a szervezők, amihez a videóban látható NECHTO produkciója adta az ihletet. Az előzetes híresztelések szerint igazi warehouse élmény vár benneteket, amihez fogható korábban még nem volt a Playgroundban!

Esemény: https://www.facebook.com/events/802974444302752
Jegyek: https://oneticket.hu/refactore-nechto-221202