Az ōszi/téli szezonra eddig egyáltalán nem lehet panasz, igazán pazar bulikon vagyunk túl. A Rave Rebels, az Amsterdam Dance Event és az Undercity után ezt a cikksorozatot és a 2022-es évet is az én személyes kedvencemmel, a PRINTWORKS nevű londoni szuper klubbal zárom.

Kezdetek

A rendezvénykomplexum 2017-ben nyitotta meg kapuit a nagyérdemū elōtt Canada Water-nél (Londonban a kerületek ilyen és ehhez hasonló nevekkel vannak ellátva). A klub nevébōl adódik, hogy korábban nyomdai nagyüzemként funkcionált a hely. Az üresen álló épületet ezt követően az LWE (London Warehouse Events) & a Printworks vezetősége közösen összefogva és nem kevés munkát belefektetve kultikus rave partik színhelyévé varázsolta.

Szinte azonnal, a működésük első évben berobbantak a londoni és világzenei köztudatba. Sikerük kulcsa a remek helyszín és a hozzá kiépített különleges és egyedi fénytechnika, ami a védjegyükké vált. Kapacitása elérte az 5000-7000 fōs befogadást. A DJMag TOP 100 klub világranglistàjàn pedig idén a negyedik helyen végeztek.

Nem mellékesen olyan eseményeknek adott otthont mint Photon, Hydra, Afterlife és Elrow ahova olyan remek zenészeket invitáltak mint Ben Klock, Marcel Dettmann, Aphex Twin, Robert Hood vagy éppen Jeff Mills.

A Printworks másik különlegessége, hogy  kizárólag nappali bulikkal operál (12.00 és 23.00 óra között tart nyitva). Akésōbbi években rendeztek elvétve esti bulikat is) ami nálam nagy piros pontot ér, hisz akinek 10-12 óra  party netán nem lenne elég még bátran bevetheti magát a éjszakába after bulira vadászva.

Látva a hype-ot körülötte és a sok pozitív visszajelzést jómagam sem maradhattam ki ebből a csodából. Így aztán már a nyitó évben ellátogattam, hogy megtudjam vajon tényleg annyira jó-e mint mondják.

Well, IT IS!

Debütálásként a “PLAY DIFFERENTLY” decemberi eseményre váltottam belépōt (a Printworks jegyárai £22 ès £40 között mozognak attól függōen hanyadik release-t sikerül kifogni es kizárólag online jegyvásárlás lehetséges)

A line up a következōképp nézett ki: Chris Liebing, Nicole Moudaber, Rebekah, Richie Hawtin, Etapp Kyle, HITO és Luciano

Meglepetésként ért az is ahogy a metróból kiérve, több ponton is a Printworks emberei fogadnak táblákkal, és a klub irányát mutatva segítenek a tájékozódásban. Extra hatalmas pirospont jár érte!

Megérkezve egy labirintus szerű kijelölt úton érjük el magát az épületet és azzal a főbejáratot.

A motozásra és jegyellenőrzésre itt az első külső csarnokban kerül sor egész körültekintően és szakszerűen. Tőle balra nyílik a szabadtèri dohanyzó és büfékert, jobbra pedig a ruhatár csarnokba léphetünk, ahol is ezer es ezer szekrény várja a vendégsereg hordani nem kívánt ruhadaradjait. A lockerek £17-t kóstálnak, amiből £10  depozit visszajár, ha a kulcsot leadod a party végén. Ezt az anyagi sokkot letudva érünk az első és legtágasabb fedett pihenő részlegbe, ami önmagában akkora mint bármely indoor party helyszíne.  Itt lehet beszélgetni, iszogatni továbbá a WC-k is itt taláhatóak. Az égész épületben uralkodó félhomály, a mennyezeten keresztül-kasul futó csövekkel és fémszerkezetetekkel igazán industrial hatást kelt az egész. Ebből a terembōl 2 széles fémlépcsō vezet fel a main bárhoz és kiülōőrészleghez, ahonnan is nyílik a Printworks nagyterme.

THE PRESS HALL

Ez az a hely, amitől libabőrös leszel ahogy belépsz. Már első pillantásra magával ragad a látvány és azon kapod magad, hogy a mennyezetet bámulva csodálod a fényeket.

A főterem hosszú és viszonylag keskeny kialakítása és kifejezetten nagy belmagassága teszi egyedivé. Az “égbōl” leereszkedő  fényelemekhez hasonlót nem igen lehet máshol látni, nem beszélve arról, hogy azoknak dőlésszögét és a plafon/közönség közti távolságát folyamatosan változtatni tudják. A későbbi évekre ezt olyan elemekkel bővítik, mint a majd 10 méter hosszú LED fal. Ezt a DJ pult mögül kiemelve egyenesen a közönség feje fölé engednek le karnyújtásnyira, ami hihetlen látvány és technikai kivitelezés. Engem minden alkalommal elkápráztat ,hiszen itt olyan vizuális élmenyben van részed amihez nem igazán van fogható és tudván azt, hogy teljesen más tematikájúak én mégis kizárólag olyan legendákkal tudom egy lapon említeni mint a Gashouder vagy a Mayday.

Hangszerelésre is komoly figyelmet fordítottak az épület korántsem egyszerūúakusztikája miatt. A szervezők d&b hangtechnikába fektettek be nem is keveset, hogy a látványhoz méltó hangzás párosuljon.

Az elsō talákozásom a Printworks-el még úgy is örökre bevésōdött az emlékezetembe, hogy a headlinerek közül Hawtin és Liebing a hóvihar miatt nem tudták elhagyni a repteret így ōk jelen sem voltak.

Az utána következő évekről pedig már nem is beszélve. A szervezők évről-évre, sőt hétről-hétre változtattak az események arculatán, így emelve a tétet. Szóval kis túlzással két ugyan olyan Printworks bulit még nem láthattál. Mindig volt valami extra meglepetés a tarsolyukban és minden eseményre világsztár fellépőkkel várták a közönséget.

Annyira cool ez a hely, hogy még a 2021-es Batman film egyes jeleneteit is itt forgatták.

Kezdetben volt egy másik, jóval kisebb terem is amit a 2021-es év és az INKWELLS megnyitása váltott le. Ez a földalatti beton bunker az erősebb ütemeknek adott főként helyet. A main bar részleget is számtalanszor átalakitották kisebb létszámú események lefolytatására, itt azonban a hang kivételesen pocsék volt.

Viszont, ahogy minden gyönyörű dolog egyszer elkezdődik, úgy sajnos véget is ér. Megszámlálhatatlan hétvége és megannyi emlék után úgy tűnik, hogy a Printworks végleg bezárja kapuit. Eme szégyenteljes döntés mögött a helyi tanács áll, akik úgy vélték, hogy ebben az ikonikus  épületben jobb ha irodák kapnak helyet a jövőben. Egyszerûen felfoghatatlan. Méltánytalanul kevés időt kapott a kibontakozásra mégis legendássá és bakancslistás célponttá vált nagyon gyorsan milliónyi raver számára. Én magam is a „csoda’ jelzővel illetem ezt a klubot mindig, mert bizony páratlan volt.

Talán ide tökéletesen illik az az idézet – csak hogy fokozzam a drámai helyzetet-miszerint:

“Ne sírj mert, vége lett. Mosolyogj, mert megtörtént!„

A PRINTWORKS megszűnése hatalmas ûrt hagyott maga után mind a londoni mind a világ zenei színpadán. A szervezők ugyanakkor bizakodva tekintenek a jövőbe egy esetleges újra nyitás reményében. Arra viszont még hosszú éveket kell várni.

A vezetōség azonban addig sem fog tétlenkedni. A Printworks kistestvérét és utodjának szánt THE BEAMS megnyitásával próbálják enyhíteni sokak csalódottságát. Bízzunk benne, hogy hasonló sikereket érnek el majd itt is.

Azoknak pedig, akiknek nem adatott meg, hogy eljussanak ide nem tudok semmi felemelōvel szolgálni. Bizony bánhatják, hisz még egy ilyen hely nem lesz egyhamar, az biztos.

(A cikk megírása közben jött az update miszerint 2023-as év tavaszi programját még megtarthatják a szervezôk, szóval akinek a bakancslistáján szerepel ez a hely az ne habozzon és használja ki ezt az utolsó lehetőséget, hogy eljusson ide.)

Köszönjük a sok remek partit és élményt amit itt átélhettünk.

Good bye PRINTWORKS We’ll miss you!

Nem maradt más hátra mint hogy én is elbúcsúzzak.

Olyan remek eseményekkel idén a hátunk mögött, mint a Kappa Futur, MonegrosBerghain, Mysteryland, ADE és sok egyéb helyszín mellett a Printworks. Remélem sikerült pontos és részletes betekintést nyújtanom, bízva abban, hogy a soraimat olvasva legalább páran örömüket lelték. Úgy gondolom elégedetten tekinthetünk az újévbe és tervezgethetünk egy hasonlóan remek esztendőt. Ugyanis a 2022-es számomra egy igazán kedves és különleges évként marad meg az emlékezetemben.

Hamarosan találkozunk, itt vagy a tánctéren de találkozunk! Addig is a Techno legyen veletek!