Hamarosan itt az év vége, a decemberi hajrában pedig hagyományosan egymást érik a bulik. Legalábbis a fővárosban, de a debrecenieknek sem kell panaszkodniuk. Ugyanis az Underground Production szervezésében olyan line up-ot sikerült összehozni a civisvárosban, amit bárhol megirigyelnének az országban.

A hardtechno színtér soha nem volt olyan népszerű, mint most. A New Year’s Tenebis Festival 2023-ra pedig – többek között – a jelenkori hazai hardtechno színtér két legjelesebb képviselője fog érkezni.

Svetec kétségtelenünk hazánk elsőszámú hardtechno producere. 1998-ban kezdett el zenéket írni, amihez kiváló alapot adott az, hogy korábban zenetagozatos általános iskolába járt. Éppen 20 évvel ezelőtt, 2002-ben kezdett el DJ-zni, a budapesti legendás Kashmir Clubban kezdődött a pályafutása, 2005 óta ír kimondottan hard techno zenéket. Az első saját szerzeménye OBI kiadójánál, a Distorted gondozásában látott napvilágot. Svetec elmondása szerint napjainkban a hardtechno harmadik generációs térnyerése zajlik. Ő már az első generáció óta stabilan őrzi pozícióját és már 300 felett van az eddig megjelent zenéinek a száma. 2016-ban indította el saját kiadóját, a Mad Made az elmúlt években számos felejthetetlen megjelenéssel gazdagította a globális hard techno szcénát. Svetec hidat próbált felépíteni a techno és a hard techno között. Szerzeményeit a stílus legnagyobbjai játsszák rendszeresen a legismertebb techno rendezvényeken, az Awakeningstől az Exit Festival-ig. Svetec – Set Up című zenéje volt tavaly januárban az első, ami az új hangzást definiálja. Sikerült rátapintania a korszellemre, a kérdéses track két és fél hónapig vezette a Beatport hardtechno toplistáját és Amelie Lens is előszeretettel pörgette, aki pedig nem kimondottan számít hardtechno előadónak. Svetec-nek viszont a jelek szerint igen csak jól sikerült rátapintania a korszellemre.

Paralich-ről tavaly azt írtuk, hogy a feltörekvő hazai DJ-k közül benne látjuk a legnagyobb potenciált. A jóslat tökéletesen bevált, azóta szinte már többet vendégeskedik külföldön, mint itthon. Olyan nagyvárosban zenélhetett mint például Madrid, Párizs vagy éppen Hamburg. És ez csak az elmúlt hetek termése. Az ő esetében is korán kezdődött a zene iránti rajongás. Tánciskolába járt, majd fotósnak tanult, Ekkoriban ismerkedett meg a techno-val, bár közben előszeretettel látogatta még a punk koncerteket is. Hamarosan beruházott egy saját DJ-pultra, majd 2020-ban megalapította a DEAD END-et, ami egyszerre kiadó és partysorozat és legalább havi egy alkalommal kerül megrendezésre. Amilyen ütemben aratja le a babérokat biztosak lehetünk benne, hogy messze még a csúcs!

A fellépők listáját erősíti Gabros is. Az ózdi származású DJ / producer 10 éve ír saját zenéket, szerzeményeit a stílus nagyágyúi közül olyan nevek szupportálják, mint például Charlotte de Witte, Joseph Capriati vagy éppen Fernanda Martins.

Marco Ginelli 2010-ben találkozott először az elektronikus zenével. A miskolci illetőségű zenész 2015-ben alapította meg saját lemezkiadóját, a Puzzle Music Underground-ot. Rendíthetetlenül járja az országot, de egyre gyakrabban hívják külföldre is zenélni, idén ősszel Szerbiában, Svájcban és Németországban is vendégeskedett már.

Hasonló utat jár be Lenfloot is, akit 10 évesen kezdett érdekelni a zenekészítés folyamata illetve a mixelés elsajátítása. Saját zenéi olyan nagynevű kiadók gondozásában láttak már napvilágot, mint például a Rawflex, Planet Rhythm és a Trau-ma.

A fellépők listáját erősíti Amaro Kruse, aki a helyi erőket képviseli és több mint 10 éve kezdte el pörgetni a technot még lemezjátszón, a modern techno hangzás mellett pedig úgy néz ki, hogy a hard techno világába is belekóstol.

Debrecen közkedvelt feltörekvő tehetségei közé tartozik Davey, is akinek képességei alapján komoly szerep juthat a hazai hard techno dj-k körében. 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni B-Vendel nevét is, aki Miskolcról érkezik. Az ő általa képviselt hangzásvilág némiképp „lágyabb” a többiekénél, így rá fog hárulni a warm up feladata ezen a maratoni éjszakán, ami már este 9-kor megkezdődik és egészen reggel 6-ig fog tartani. A helyszínt a VOKE Egyetértés Művelődési Központja biztosítja.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/638fc1401ab4d7592564edfa
Esemény: https://www.facebook.com/events/605852027891695