Mi értelme az álmoknak, ha nem kell megküzdeni értük? Ha egyből megkapod csak játszol vele és eldobod… De ha megdolgozol érte szeretni fogod és a szenvedélyeddé válik!

Szegeden egy évvel ezelőtt új időszámítás vette kezdetét. Nem túlzás azt állítani, hogy a 24. órában érkezett a segítség. Bár Szeged – az országos szinthez képest – igen csak jól el van látva szórakozóhelyekkel, de nem sokon múlt, hogy dedikált underground klub nélkül maradjon a város.

Néhányan azonban mertek nagyot álmodni. Egy „balhé” okán – amikor is a covid miatt nem lehetett bulikat szervezni és a rendőrség rajtaütött a helyszínen – bezáratták a klub elődjét és elvették minden engedélyét. A történtek után az üzemeltetővel szerződést bontottak. Néhány lelkes helyi fiatal azonban megkereste a tulajdonost és néhány hónapos tervezés után addig osztottak és szoroztak, amíg megszületett az egykori, akkor már 20 éve Gin Tonic-ként üzemelt szórakozóhely utódja, az új generációnak szánt, real underground klub – a Sunder!

De ne szaladjunk ennyire előre. Hosszú hetek kemény munkája következett. Neki kezdtek hát, bár túlzottan nem értettek hozzá. Nem tudták hogyan fogják megcsinálni, de győzött az akaraterő! A találékonyság és a vágy tovább harcolt a célért  Közben megjöttek az első pofonok, a felújítás keményebb falatnak bizonyult, mint gondolták.

„Nem halhat ki az underground kultúra Szegeden. Az nem történhet meg.”

A kultúra újjáépítése közös célként lebegett a szemük előtt, a zene szeretete ösztönző erőként hatott a cél irányába. Zöldfülűként minden lépcsőfok hatalmas lépcsőnek tűnt, de sikerült őket egyenként leküzdeni.

Példátlan volt az összefogás. Önzetlenül és boldogan – mert tudták, hogy egy jó cél érdekében teszik és ez a hely még sok vidám pillanatot fog adni nekik. Győzött az akaraterő, hamarosan megnyitotta kapuit Szeged egyetlen true underground klubja. Változatos programokkal indultak neki, a zenei stílusok széles skáláján (techno, house, goa, drum and bass és hip hop), pénteki és szombati nyitvatartással. Helyi előadókat sorakoztattak fel, hogy összeboronálják az underground világ legjavát!

Köszönjük nektek srácok és lányok! Nélkületek nem lenne a Sunder az, ami.

A számok pedig nem hazudnak!


Nagyjából 200-ra tehető azon DJ-k száma, akik az elmúlt egy évben felléptek a klubban. Körbe kérdeztünk náluk, hogyan emlékeznek vissza ezekre az alkalmakra.

MAN + MACHINE: „Önmagában öröm, ha egy új klub megnyílik bárhol az országban, pláne ilyen időkben. Az azonban, hogy egy tematikus klub képes olyan autentikusságot és őszinteséget hozni, mint a Sunder egy év alatt, országos viszonylatban is felhelyezi a a helyet a térképre. Jó látni, hogy szeretetből, odaadásból és szorgalomból egy ilyen nehéz pályán is lehet fiatalon építkezni.”

BENKE: „Nyáron kaptam meghívást először a Sunderbe, már nagyon vártam mivel minden dj kollegám-barátom aki megfordult ott, nagyon jó véleménnyel volt a helyről.
És hát nem meglepő hogy nekem sem volt csalódás, itt szeretném kiemelni a host-ok vendégszeretetét, és figyelmességüket minden téren, a fogadtatástól a dj felszerelésig. A club helyiségbe lépve már olyan buli-hangulat várt minket hogy tudtuk, sokáig itt leszünk… Összességében egy nagyon jól felszerelt kis club, a műfaj kedvelőinek való fény és hangtechnikával. Lelkes, befogadó közönséggel akiknek mindig öröm zenélni!”

PATRIK GORA: „Amikor ott zenéltem azt vettem észre, hogy egyre többen szólítanak meg angolul/németül. Szeged egyébként is erősen multikulturális, de a Sunder ilyen téren olvasztótégellyé vált. Imádják a sokoldalú zenei spektrumot amit a klub kínál. A másik érdekes tény, hogy a tehetségfejlesztés előtérbe van helyezve. Új fellépők, kezdő zenészek, fotósok, művészek, általában mindenkit tárt karokkal várnak, aki hozzá tud tenni a színvonalhoz. Ezért ilyen színes ott minden.”

KALMIKVCS: „A hely atmoszférája egészen különleges, elzártsága hatalmas pluszt ad a hangulatához. A közönség teljes odaadással, hálásan hallgatja az előadókat. A szervező srácok vendéglátása példaértékű, már 4 alkalommal volt szerencsém a klubban zenélni, de negyedik alkalommal is olyannyira nagylelkűen fogadtak, mint legelső alkalommal. Mindig jó érzéssel tölt el leutazni hozzájuk és játszani a szegedi közönségnek.”

FlightOFF: „Ízig-vérig underground helyről beszélünk, ahol nem csak a vezetőség úgy a klubberek is első osztályúak! Családias környezetben mulathattok, befogadó közönséggel! Úgy a House mint a Techno is megértő fülekre talál, Keep it up Sunder Klub!”

CRIME: „Fiatal és lelkes csapat, csupa lélekkel”

CINTIA NEUTER: Talán a Sunder az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt évben zeneileg történt velem! Egy pultban sem éreztem még olyan jó energiákat, mint ott és mindig nagyon feltölt, amikor lemegyek zenélni.

BEN DOVER: Első látásra beleszerettem. Olyannyira, hogy a debütálásom után egy héttel ismét ellátogattam ide, mint partyzó. Ez a klub Budapesten is megállná a helyét. Azzal a különbséggel, hogy Szegeden sokkal hálásabb a közönség.