2023. február 2-án jelenik meg John Frusciante legújabb lemeze. A Red Hot Chili Peppers gitárosának albuma összesen két változatban fog napvilágot látni az Avenue 66 gondozásában. A bakelit verzió címe „. I :”, míg a CD-n megjelenő, illetve a digitális kiadás a „:II .” címet kapja.

A vinylre összesen hét, míg a digitális változatra tíz szerzemény fog kerülni. Az album készítése közben Frusciante olyan kísérletező előadókat hallgatott, mint Oren Ambarchi, Klara Lewis és Ryoji Ikeda, de John Lennon, David Bowie, Iggy Pop, Jimi Hendrix és Brian Eno is ihletet adott számára.

Bár Frusciante fiatal kora óta hallgat elektronikus zenét, azonban csak később kezdett el vele kísérletezni. 2015-ben mutatta be Trickfinger című projektjét a nagyvilágnak, amit az acid hangzásvilága dominál. „A zene csak létezni akar, és semmilyen módon nem próbál uralkodni a hallgatóságon és manipulálni őket. Szerintem jól funkcionál, ha hangosan hallgatod és rá fókuszálsz, de alacsony hangerőn és a háttérben is jól működik.” – magyarázta az 52 éves rocklegenda.

Frusciante számára igazán sűrű év volt az idei, hiszen 2022-ben csak a Red Hot Chili Peppersszel két albumot adtak ki. Június 15-én a Puskás Arénában is teltházas koncertet adtak.