Detroit az Amerikai Egyesült Államok Michigan nevű államának legnagyobb városa. A Detroit folyó mentén található, közvetlenül a kanadai határ mentén. Jelentős kikötő- és iparváros volt, az amerikai autógyártás fellegvára, a Ford, a Chrysler, a Dodge, a GM és a GM leányvállalatai egy részének (Saturn, Chevrolet, Pontiac, Hummer, GMC, Cadillac és Buick) otthona. Becenevei többségét is ebből eredően kapta, messze a leggyakrabban Motor city vagy rövidebben Motown néven emlegetik. A legutóbbi népességszámlálási adatok szerint 638 ezren lakják. Pedig éltek itt háromszor ennyien is.

Az autógyártás hanyatlása és az ipar visszaszorulása miatt A 2010-es évekre Detroit lakossága megfeleződött és a város jelentős része kiürült, szellemvárossá vált. Sok felhőkarcoló, családi házak ezrei, templomok, iskolák, színházak és rendőrségi épületek ma már konganak az ürességtől, sőt a szegények lakta külvárosok is elnéptelenedtek.

Pedig itt kezdődött minden. Detroit az elektronikus zene egyik fellegvára. Innen indult világhódító útjára a techno Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May (az úgynevezett „Belleville Three„) által és Eddie Fowlkes közreműködésével.

A városban pedig még ma is gyakran találkozhatunk a zenei örökség előtti tisztelgéssel. Kezdve „The City Of Techno” feliratú városi útjelző táblákról olyan pimasz feliratokig az autópályán, mely szerint „hagyd a trap zenét Detroit város határán kívül. Csak a techno. Nincs kivétel”

Képek: Michelle and Chris Gerard